Logo Logo
6 tipů na správnou péči o plavky
  • 05.07.2022
  • plavky, dámské plavky,

Nejen s teplým počasím je spojována obliba plavek. Ať už rádi plavete v bazéně, chodíte do vířivky nebo se koupete v moři, plavky vás přitom v drtivé většině případů doprovázejí. Ale jak se starat o plavky, aby vám vydržely co nejdéle? To se dozvíte v našem článku!

6 tipů na správnou péči o plavky

6 tipů na správnou péči o plavky

Než se začneme o plavky starat, tak je potřeba vědět, z jakých jsou materiálů. Následně se podíváme na to, jak se perou plavky, a dokonce jak vyprat zažloutlé plavky. Následně samozřejmě přejdeme ke správnému sušení a dalším bodům správné péče, o kterých se u nás dočtete.

Materiál

Plavky se vyrábějí z mnoha materiálů a mezi materiály, které se pro jejich výrobu nejčastěji používají, patří bavlna, nylon a polyester. Bavlněné plavky jsou prodyšné a příjemné na dotek. Nylonové plavky jsou hladké, pevné a odolné vůči chemikáliím. Polyesterové plavky jsou zase lehké a odolné proti slunečnímu záření.

Dámské plavky, a je jedno, jestli dvoudílné plavky nebo jednodílné plavky, se často vyrábějí z bohatých materiálů jako je hedvábí, polyamid nebo elastan. Hedvábné plavky jsou luxusní a pružné. Polyamidové plavky jsou odolné, lehké a skvěle se nosí. Elastanové plavky jsou elastické a přizpůsobivé.

Pánské plavky se často vyrábějí ze stejných materiálů jako dámské plavky. Mezi materiály, které se pro jejich výrobu nejčastěji používají, patří již zmiňované materiály jako bavlna, nylon, polyester a elastan. Dětské plavky se často vyrábějí z materiálů, které jsou lehké a měkké. Mezi materiály, které se pro jejich výrobu nejčastěji používají, patří bavlna, nylon a polyester. Dětské plavky by měly být obzvláště pohodlné a bezpečné vůči pokožce.

PLAVKY

Praní

Jak prát plavky? Plavky je vhodné prát v pračce na programu pro jemné prádlo a teplotě 30 °C. Pokud jsou plavky vyrobené z bavlny, lze je prát i na 40 °C. Pokud jsou plavky vyrobené z umělého materiálu, lze je prát pouze na 30 °C. Před praním plavek je dobré ověřit si, zda se pro tento typ praní používá speciální prací prostředek, což najdete zmíněné na štítku plavek. Plavky by se neměly prát ve vodě horké nebo studené, ale teplé – viz. zmíněné teploty.

Ruční praní plavek

Pokud nemůžete plavky prát v pračce, tak je můžete opláchnout a prát v rukách v teplé vodě s mýdlovým roztokem. Poté byste plavky měli důkladně opláchnout pod tekoucí teplou vodou. Plavky poté položte na ručník a nechte je usušit na vzduchu. Pokud chcete urychlit proces sušení, tak je můžete vysušit i na sušáku.

Praní zažloutlých plavek

Pokud jsou vaše plavky začernělé nebo zažloutlé, tak je můžete vyprat v roztoku z bílého jílu a octa. Smíchejte jednu čajovou lžičku bílého jílu s polovinou sklenice octa a poté tuto směs naneste na zažloutlé místo. Nechte působit asi půl hodiny a poté plavky důkladně opláchněte teplou vodou. Pro dosažení nejlepších výsledků opakujte tento postup několikrát.

Pokud budete dodržovat tyto jednoduché tipy, tak si budete moci užívat vašich plavek po mnoho let.

O'Neill PM HYPERFREAK COMP BOARDSHORTS Pánské šortky do vody

Sušení

Péče o plavky je velmi jednoduchá a správně ji zvládnete i vy. Nejdůležitější je vědět, jak se plavky suší. Pokud jsou plavky ze syntetických materiálů, jako je například polyester, musíte je sušit jinak než jiné materiály. Než tak začnete dávat plavky do sušičky, tak si zkontrolujte jejich štítek, kde je možnost sušení v sušičce popsána. Pokud jde o sušení plavek na vzduchu, dejte je na suché místo, kde nebude příliš teplo nebo svítit přímé slunce. Nepřikrývejte je žádnou látkou a nechte je volně uschnout. Pokud jde o sušení plavek v sušičce na prádlo, dejte je do ní na nejnižší stupeň sušení a nechte je tam jen chvíli, aby se plavky nezačaly příliš vytahovat.

Pokud jde o sušení plavek venku, postupujte podle následujících kroků:

  1. Plavky důkladně osušte ručníkem.
  2. Dejte plavky na suché místo, kde nebude příliš teplo nebo svítit slunce.
  3. Nechte je volně uschnout.

Pokud jde o sušení plavek v sušičce na prádlo, postupujte podle následujících kroků:

  1. Plavky důkladně osušte ručníkem.
  2. Dejte je do sušičky na nejnižší stupeň sušení.
  3. Nechte je tam jen chvíli, aby se plavky nezačaly příliš vytahovat.

Pamatujte, že jakékoliv plavky byste měli sušit jemně, aby se materiál nezačal příliš vytahovat. Pokud budete postupovat podle těchto jednoduchých pokynů, budou vaše plavky vždy v dobrém stavu a vydrží vám déle.

Během nošení

Plavky jsou jedním z nejpoužívanějších letních kusů oblečení. Jak se správně starat o plavky, abyste jim prodloužili jejich životnost? V prvé řadě je třeba vzít v úvahu typ plavek. Plavky s jemným materiálem a tenkými švy jsou citlivější na zamaštění opalovacím krémem a poničení bazénovými trysky. Také plavky s potisky jsou mnohem náchylnější než jiné typy plavek a potisk se může začít již brzy odlupovat, což negativně ovlivní jejich estetický a designový prvek.

Pokud jde o péči o plavky, je třeba si uvědomit, že paradoxně slunce a voda mají velmi negativní dopad na jejich životnost. Na pláži doporučujeme plavky zakrývat ručníkem, aby neztrácely vlivem přímého slunečního svitu svoji barevnost a brzy nevybledly. Slaná a chlorovaná voda mají také velmi negativní dopad na životnost plavek. Pokud jdete do bazénu, doporučujeme plavky ihned po skončení koupání opláchnout čistou vodou a poté je nechat uschnout na čerstvém vzduchu. Také písek dokáže velmi razantně snížit životnost plavek, protože se může snadno dostat do jemných tkanin a elastických pásků plavek.

Pamatujte, že jakékoli jiné faktory, jako třeba špatné skladovací podmínky, nevhodný prací prostředek či jiná nedostatečná péče mohou také velmi rychle a negativně ovlivnit životnost vašich plavek.

Přenos

Důvodem pro vysušení plavek je nejen jejich estetická stránka, ale především zdravotní bezpečnost. Plavky totiž často bývají nositelem různých bakterií, a to jak ty, které způsobují nepříjemný zápach, tak ty, které mohou vyvolat kožní onemocnění. Bakterie se do plavek dostávají například při plavání ve venkovních jezerech či rybnících, a proto je důležité dbát na to, abyste je po plavání co nejdříve vyprali a usušili.

Pokud jsou plavky nasáklé vodou, je nejlepší je ihned po plavání vyjmout z tašky či batohu a dát je na sušák. Pokud to není možné, nechte je alespoň uschnout ve vzduchu. Plavky byste neměli nechat ležet v tašce či batohu, jelikož se tam množí bakterie a plavky tak mohou postupem času začít páchnout. Jestliže se plavky nechají dlouho ve vodě, může se stát, že se změní jejich barva. Abyste tomu předešli, po plavání je ihned vyperte. Pokud již došlo ke změně barvy, je třeba postupovat opatrně – perte je samostatně a použijte jemný prací prostředek.

Skladování a zazimování

Plavky je nutné ukládat do sucha a chladu. Pokud jste se rozhodli plavky uložit na delší čas, je nutné je zazimovat. Jak na to?

Především plavky vyčistěte od všech nečistot a poté je namočte do octa. Ocet neutralizuje nepříjemný zápach a také odstraní plísně. Následně plavky opláchněte studenou vodou a vysušte. Poté je můžete uschovat například ve sklepě. Dbejte také na to, abyste plavky neukládali na příliš teplé místo. Vysoká teplota může způsobit, že se plavky začnou roztahovat.

Pamatujte také na to, že čím delší dobu plavky skladujete, tím větší je riziko, že se začnou rozkládat. Pokud jste si jisti, že plavky budete chtít nosit déle než jednu sezónu, tak je dejte do krabice s otvorem a uložte je na suché a chladné místo, jak jsme již zmínili.

PLAVKY

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Péče o plavky je v porovnání s ostatními typy oblečení velmi jednoduchá. Vždy je potřeba řídit se hlavně materiálem, ze kterého jsou plavky vyrobené. Na to se totiž nabaluji další kroky jako správné sušení či skladování. Pevně věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak správně pečovat právě o vaše plavky!