Logo Logo
Co je hybridní bunda
  • 31.01.2022
  • hybridní bunda, hybridní bundy,

Pokud hledáte univerzální outdoorovou bundu, která pokryje široké spektrum použití a nabídne vám přitom ty nejlepší podmínky, tak je hybridní bunda ta pravá volba. Tento typ bundy obvykle obsahuje přírodní i syntetickou izolaci, což umožňuje použití v různých klimatických podmínkách. To zní lákavě, že? Přesně proto jsme se podívali hybridním bundám na kloub v našem článku.

Co je hybridní bunda?

Co je hybridní bunda

Nejprve se podíváme na konstrukci hybridní bundy a z jakých částí se vlastně skládá. S tím samozřejmě souvisí i použité materiály, které se pro výrobu hybridních bund používá a přímo ovlivňují jejich vlastnosti. Podíváme se taky na typy izolace hybridních bund a na jaké sporty a volnočasové aktivity jsou hybridní bundy nejvhodnější. Pojďme na to!

Konstrukce

V souhrnu mají hybridní bundy dvojitý obličej, mají vnitřní prodyšnou podšívku, takže poskytují teplo bez přehřívání, mají hybridní podšívku na vnitřní straně a hybridní vnější vrstvu odpuzující vodu a chránící před větrem. Jsou pohodlné na nošení, jelikož jsou velmi elastické, takže můžete zkřížit ruce před sebou, aniž byste se cítili příliš těsní. Kromě toho mají hybridní bundy spoustu kapes na zip, které poskytují dostatek prostoru pro věci jako svačina, mapa, GPS, mobil či fotoaparát. Jsou velmi praktické za špatných povětrnostních podmínek, protože jsou větru a voděodolné.

Hybridní bunda obvykle neobsahuje žádné vycpávky na ramenou, díky čemuž je ideální pro udržení štíhlé siluety. To je na rozdíl od některých jiných typů bund, díky kterým můžete vypadat objemnější, než ve skutečnosti jste. To je skvělé pro ženy, protože díky tomu nabídne dámská hybridní bunda střih podtrhující jejich ženskost a jemnost. Ale i pánové přijdou s touto bundou na své, protože pánská hybridní bunda naopak dokáže kopírovat jejich vysportovaná těla.

DÁMSKÉ HYBRIDNÍ BUNDY                PÁNSKÉ HYBRIDNÍ BUNDY

Typy izolace

Izolace v hybridních bundách může pocházet z různých zdrojů, ale nejběžnější jsou syntetické materiály a prachové peří. Péřová izolace je vyrobena z peří z vodního ptactva a má vysoký poměr tepla k hmotnosti. Některé hybridní bundy mají také fleecovou vložku, která poskytuje extra teplo a pohodlí. Fleece je lehká, prodyšná látka, která se často používá v outdoorovém oblečení, protože rychle schne a odolává vlhkosti. Více jsme o ní psali v našem článku 3 rozdíly mezi fleece a softshell bundou.

 CMP MAN HYBRID JACKET FIX HOOD 46 - Pánská hybridní bunda

Porovnání přírodní izolace se syntetickou izolací na hybridních bundách

Pokud jde o izolaci, existují dva hlavní typy: syntetické a přírodní. Každá má své výhody a nevýhody, což je vidět na hybridních bundách. Syntetická izolace je vyrobena z umělých materiálů, jako je polyester nebo nylon. Je nealergenní, takže je u ní nepravděpodobné, že by její užívání mohlo způsobit nějaké alergické reakce. Na druhou stranu však neabsorbuje vlhkost. Syntetická izolace taky není tak ekologická jako přírodní izolace a může být také méně odolná.

Přírodní izolace se vyrábí z materiálů, jako je vlna nebo prachové peří. Je biologicky odbouratelný a šetrný k životnímu prostředí a také absorbuje vlhkost, která vás udržuje v teple. Tato izolace je také teplejší než syntetická izolace, i když absorbuje vodu. Přírodní izolace má však nevýhodu v tom, že je méně odolná než syntetická izolace. Také například peří je náročnější na údržbu, ale pokud víte, co dělat, tak se dá jednoduše zvládnout. Více jsme na toto téma psali ve článku Jak prát péřovou bundu. Syntetická izolace je na druhé straně vyrobena z umělých materiálů a je obvykle levnější než prachové peří.

Hybridní bunda využívá oba typy izolace k vytvoření vnějšího pláště, který lze nosit v mnoha různých podmínkách. Vnější materiál je obvykle vyroben ze syntetické tkaniny s podlepenými švy, které pomáhají chránit před chladem a deštěm. Má také syntetickou vložku, i když ta je obvykle pouze na vnitřní straně rukávů, aby vám poskytla větší flexibilitu při oblékání nebo svlékání. Nakonec je kolem krku použita přírodní izolace, která dodává extra teplo. Tento hybridní design dává bundám výhodu oproti jiným typům, jako jsou například nepromokavé bundy, protože je lze nosit ve více podmínkách a dodají vám extra vrstvu tepla.

Nejvhodnější použití

Neexistuje definitivní odpověď na to, jaké je nejvhodnější použití hybridních bund, protože je lze použít pro různé aktivity. Obecně platí, že hybridní bundy jsou ideální pro sporty a aktivity, které vyžadují určitý stupeň tepla a ochrany před přírodními živly, ale zároveň potřebují umožnit svému nositeli volnost pohybu. Například hybridní bundy jsou skvělé na lyžování, snowboarding a další zimní sporty, protože poskytují izolaci proti chladu a zároveň jsou voděodolné a větruodolné. Lze je také nosit pro aktivity, jako je cyklistika nebo běh, protože prodyšná tkanina zabraňuje hromadění potu a pomáhá udržovat nositele ve správné teplotě. Hybridní bundy lze navíc použít na oblečení pro volný čas, například na procházku do přírody, protože jsou stylovější než jiné druhy sportovního oblečení.

Poskytují vynikající ochranu před chladným počasím, proti větru a vodě. Jsou velmi pohodlné na nošení, protože hybridní tkanina je měkká, ale odolná. Hybridní bundy jsou krásné, hřejivé a po zmoknutí rychle schnou. Tyto bundy se dostatečně natahují, takže můžete zkřížit ruce před sebou, aniž byste se cítili příliš těsní. Mají spoustu kapes na zip, které poskytují dostatek prostoru pro věci jako občerstvení, mapa, GPS, fotoaparát atd.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Hybridní bunda je velice efektivním typem oblečení, které nabízí širokou možnost použití při různých sportovních a volnočasových aktivitách a skvěle chrání před povětrnostními vlivy. Jistě jsme je vám přiblížili natolik, že si je velmi rychle oblíbíte!