Logo Logo
Funkční prádlo: Top rady pro chladné dny
  • 08.01.2020
  • funkční prádlo, kompresní prádlo, termoprádlo

Spaní na peci je pro pecivály. V dnešní době můžete pohodlně sportovat i venku v zimě. Cyklistika, běh, lezení či turistika. Díky moderním vláknům je v dnešní době jednoduché provozovat v zimním období sport, aniž byste přitom nastydli.

Běhání v zimě je čím dál více oblíbené

Co je to funkční prádlo?

Pod funkčním prádlem si můžeme jednoduše představit prádlo s výjimečnými vlastnostmi. U sportu je důležité, aby prádlo zcela absorbovalo pot a velmi rychle jej pak odvedlo pryč. Důvodem je, a to hlavně v zimě, že mokré oblečení pokožku ihned vysušuje a dochází tak k nemocem.

Každé funkční prádlo má svůj typ střihu dle sportu, pro který je určené. Cílem je co nejvíce zmenšit mezeru mezi tělem a funkčním oblečením, aby nevznikla možná vzduchová mezera, která se zrovna v zimě rychle ochlazuje a zamezuje tak vaše tělo dostat do správné provozní teploty. Jednoduše řečeno – pro sport v zimě potřebujete funkční tričko!

FUNKČNÍ A KOMPRESNÍ PRÁDLO

Vrstvy jako u cibule

Více vrstev oblečení není žádným přežitkem, ale stále platným schématem oblékání. To samozřejmě platí i pro funkční oblečení. V zimě se mluví o 2 až 3 vrstvách funkčního oblečení. Kvůli jeho důležitým vlastnostem je kvalita rozhodujícím faktorem. Tady není na čem šetřit.

Šedé funkční dámské triko

Umělá nebo přírodní vlákna?

U funkčního prádla není třeba si dlouze lámat hlavu a vybírat mezi umělými či přírodními vlákny, obojí funguje skvěle.

Z přírodních vláken je určitě k doporučení vlákno z vlny merino (ovčí vlna). Je lehké, hřejivé a velmi příjemné na dotek. Co se týče absorbování a odvádění tekutin, tak vůbec nezaostává za umělými vlákny.

Vlákno z vlny merino je nenáročné na údržbu a produkty z ní můžete prát v pračce na 30°C bez přidání aviváže či jiných změkčovačů prádla. Pouze na suchý či klasický zip reaguje tato látka vytvářením žmolků.

Nejlepšími umělými vlákny na funkční prádlo jsou polyester a polypropylen. Umělá vlákna napomáhají tomu, že tkanina či prádlo vyrobené z ní perfektně a komfortně na člověku sedí. Tyto směsi syntetických vláken absorbují rychle pot a stejně rychle jej pak vysušují, což je ideální pro vaše sportovní cíle.

Závěr

Snad vám tento článek poradil, jak a podle čeho vybrat správé termoprádlo, kompresní prádlo či funkční prádlo, aby vás ani mrazivé teploty nebrzdily v tom, co děláte rádi.