Logo Logo
Houpací síť - pohodlí nad zemí
  • 18.05.2021
  • houpací síť,

Houpací sítě jsou velmi oblíbeným závěsným lůžkem, které nabízí příjemnou relaxaci a pohodlí. Ne nadarmo se používaly na lodích, kde byly oblíbené pro úsporu místa a relativně pohodlné spaní. V dnešní době je však nalezneme hlavně na zahradách, v ložnicích nebo v přírodě. Pokud si hledáte novou houpací síť, tak jste zde správně. Společně přijdeme na to, která houpací síť je přesně pro Vás!

Houpací síť nabízí relaxaci na těch nejzajímavějších místech

Jak vybrat houpací síť

Není totiž houpací síť jako houpací síť. K její výrobě se používá mnoho různých materiálů, které mají rozdílné vlastnosti, výhody a nevýhody. Nejde však jen o materiál. V našem článku se dozvíte plno užitečných rad a kritérií, které byste před výběrem nové sítě měli rozhodně zvážit!

Co je houpací síť?

Houpací síť neboli hamaka je typ závěsného lůžka, které se zpravidla připevňuje mezi kmeny dvou stromů či pomocí jiných možností uchycení, například ke stojanu na houpací síť. Svým účelem se rozděluje do více kategorií.

Mnoho modelů se používá jako designový, doplňkový ale i funkční typ lůžka, které nalezne použití například v obývacím pokoji, v ložnici, ale například i na balkóně. Velice oblíbené jsou houpací sítě používané v outdoorovém odvětví. Ať už je to kempování nebo vícedenní pochody, houpací sítě dokážou být plnohodnotnou alternativou například ke stanům. Oproti stanům nabízí i menší hmotnost a kompaktní rozměry.

Díky tomu, že se houpací sítě zavěšují a vy tak při spaní nejste v kontaktu se zemí, tak jste ušetření vlhkostí a chladu, který jde jinak od země. Jelikož nejste v kontaktu se zemí, tak šetříte síť před zašpiněním a chráníte sebe před velkým množstvím živočichů. Součástí mnoha outdoorových modelů jsou i sítě proti hmyzu.

Je však třeba podotknout, že správný výběr místa a stabilních bodů pro závěs sítě je naprosto zásadní. Taky ne všechny modely houpacích sítí Vás ochrání před deštěm či větrem. Jak jsme již zmínili, tak závěsné křeslo jde použít i doma jako alternativu k posteli. Často naleznou využití v letních měsících při nočních vysokých teplotách, kdy nabízejí mnohem pohodlnější prostředí pro spánek.

Kdo má v plánu svou postel nahradit houpací sítí na stálo, ten tím může ušetřit dost místa. Po probuzení můžete deku a polštáře schovat do skříně a síť odvěsit.

NABÍDKA HOUPACÍCH SÍTÍ

Různé druhy

Houpací sítě se vyrábějí buď ze síťoviny nebo látkové tkaniny. Rozdělujeme houpací sítě s tyčemi a houpací sítě bez tyčí. Modely s tyčemi mají takzvané rozporné tyče, které drží houpací síť ve vesměs stále poloze. Houpací sítě bez rozporné tyče se při lehnutí do ní po stranách roluje nahoru (víc se prověsíte). Dále rozdělujeme hamaky na další typy, včetně cestovních. Více se dočtete v následném přehledu.

Houpací síť ze síťoviny

Jak již název napovídá, tak ložná část tohoto typu houpací sítě je ze síťoviny, která je buď z bavlny nebo syntetických látek. Oproti houpacím sítím z textilu mají hamaky ze síťoviny vyšší nosnost, čehož je docíleno množstvím jemných nití, které dokážou velmi efektivně rozložit Vaši hmotnost. Některé tak vykazují nosnost i přes 400 kg.

Další výhodou houpacích sítí ze síťoviny je jejich prodyšnost. Člověk ležící na tomto typu sítě se tak rychle nezapotí a jsou tak ideální variantou pro velmi teplé letní dny nebo oblasti s vysokými teplotami. Ve většině případů není nutné tento typ houpací sítě schovávat před nepřízní počasí. Síťovina rychle proschne, protože nenasává tolik vody. Mimo jiné je velmi pohodlné na tomto typu sítě ležet i na břiše.

V případě chladnějšího počasí se dá na síť jednoduše poskládat deka, což přispěje k Vašem rychlému zahřátí. Dle modelu je tento typ houpací sítě vybaven jemnou či hrubou síťovinou.

Jemná síťovina

Houpací sítě z jemné síťoviny se velmi dobře přizpůsobuje tělu člověka, co na ni leží a poskytuje vysoký komfort. Nevýhodou je pořizovací cena houpací sítě s tímto typem síťoviny.

Hrubá síťovina

Levnější variantou jsou houpací sítě z hrubé síťoviny, které však nenabízejí takový komfort a po čase můžou na těle vznikat nepříjemné otlačeniny. Ani položená deka Vám v tomto případě zpravidla nepomůže.

Výhody

  • Většinou odolnější a s vyšší nosností než látkové houpací sítě
  • Prodyšné a tím ideální v horkých dnech
  • Většinou rychleschnoucí
  • Můžete na nich pohodlně ležet na břiše

Nevýhody

  • Houpací sítě z nekvalitní síťoviny mohou způsobovat bolesti a nepříjemné otlačeniny

Látková houpací síť

Ložní část látkové houpací sítě se zpravidla skládá z bavlny nebo umělých vláken. Co se týče látkových sítí bez rozporné tyče, tak jejich největší výhodou je vysoký komfort, jelikož se dokážou velmi dobře přizpůsobit Vašemu tělu a nabízí větší možnost pohybu, než houpací sítě s rozpornou tyčí.

V horkých letních dnech Vás látková houpací síť bez rozporné tyče velmi dobře chrání před slunečními paprsky a v chladných dnech zas před chladem a větrem. Díky použití hrubých materiálů Vám látková houpací síť dodává pocit tepla, díky čemu ji můžete použít i na podzim, případně i v zimě. Pro spaní v tomto typu síti ve chladnějších dnech však doporučujeme použití tepelně izolační podložky či podobného vybavení.

U látkových houpacích sítí Vám netlačí do zad žádná síťovina a nabízejí tak, například na zahradě, ničím nerušený odpočinek. K tomu je velmi jednoduché tento typ houpací sítě jednoduše složit a schovat nebo přenést. Použité materiály nejsou průhledné, což dodává větší soukromí, než tomu je u houpacích sítí ze síťoviny.

Výhody

  • Vysoký komfort
  • Modely bez rozpěrné tyče chrání před větrem, chladem i ostrým Sluncem
  • Jednoduché ke složení a transportu
  • Neprůhledné – poskytují větší soukromí

Nevýhody

  • Nejsou tak prodyšné jako houpací sítě ze síťoviny
  • Při dešti se látková houpací síť často promočí
  • Často mají nižší nosnost než sítě ze síťoviny

NABÍDKA HOUPACÍCH SÍTÍ

Houpací síť s tyčemi

Houpací síť s tyčemi je na každém konci ložní části vybavena dvěmi rozpornými tyčemi, které mají za úkol napínat a držet tvar ložní části sítě. Vznikne tak relativně rovná plocha, díky čemu se při ležení houpací síť s rozpornými tyčemi kolem Vás na bocích neobtočí, jak je tomu u sítí bez tyčí. Díky rozporným tyčím může však být tento typ hamaku více vratký, avšak na druhé straně právě díky tyčím nemusí být tento typ houpacích sítí pověšený tak vysoko (tolik se neprověsí).

Nevýhodou je rozhodně skladnost, která je ovlivněna délkou rozporných tyčí a není tak praktická, jako u sítí bez tyčí. U nevýhod rozporných tyčí ještě zůstaneme a musíme zmínit, že díky nim je celá houpací síť těžší a jak jsme již zmínili je i více vratká a nestabilní. Při nasedání či pohybu na síti s tyčemi není těžké se převrátit nebo spadnout.

Pokud hledáte houpací síť na spaní, tak právě vratkost a nestabilita jsou hlavními důvody, proč se této houpací síti vyhnout. Napnutá ložní část je velmi dobrá pro opalování, avšak nevhodná v noci při ochranné proti větru a chladu. Houpací síť s rozpornými tyčemi je tak ideální variantou pro odpočinek či čtení knihy na terase nebo zahradě.

Výhody

  • Možnost se rovnoměrně opalovat
  • Více propnuté – nemusí se věšet vysoko

Nevýhody

  • Horší skladnost
  • Těžší
  • Nestabilní
  • Nevhodní pro spaní

Cestovní houpací síť

Cestovní nebo outdoorová houpací síť je ideálním společníkem na cesty, turistiku, kempování nebo při dalších outdoorových aktivitách. Většinou je snadno umyvatelná a má nízkou hmotnost. Většinou se dá jednoduše složit, což jen přispívá její kompaktnosti.

Většinou koupíte cestovní houpací síť v praktické úschovné tašce, ve které naleznete i příslušenství k zavěšení sítě. Systém zavěšení bývá zpravidla jednoduchý a jako materiál se nejčastěji používá nylon. Díky převážnému použití v outdooru jsou cestovní houpací sítě odolné s dobrou izolací proti vlhkosti.

Kritéria výběru

Výběr typu houpací sítě není jediným kritériem, na který byste se měli zaměřit. Je důležité, aby měla dostatečnou nosnost, dostatek místa a dle Vašich požadavků správné složení materiálů. Důležité faktory a vlastnosti si projdeme v této kategorii!

Rozměry

Důležité při výběru houpací sítě je, aby měla dostatečnou ložní část. To je předpoklad k tomu, aby se Vám na ní pohodlně leželo. Správný rozměr houpací sítě odvíjí od toho, pro kolik osob ji chcete použít. V nabídce rozhodně naleznete například houpací síť pro dva. Pokud je síť určená pouze pro jednu osobu, tak hrají důležitou roli i Vaše osobní preference. Často je rozumné zvolit houpací síť, která je dvakrát tak dlouhá, jako Vaše délka těla. Záleží však vždy na typu houpací sítě, použití a možném prověšení.

Kromě délky je důležitá i šířka sítě, která se různí model od modelu. Houpací sítě pro jednu osobu mají nejčastěji šířku v rozmezí 100 až 160 cm. Modely se šířkou pod 100 cm mohou použít malé děti. Dospělí by měli nejčastěji volit houpací síť se šířkou 140 až 160 cm. Pokud se jedná o cestovní houpací síť, která nalézá využití jednou za čas, tak může být i užší. Pokud však hledáte pohodlí, tak zvolte raději širší model.

Vyrábějící se i houpací sítě pro dvě nebo více osob. Dokonce naleznete i rodinné houpací sítě, které mají šířku až kolem 2 metrů.

Hmotnost

Hmotnost a tím pádem lepší přenosnost bude zajímat asi ty, kteří neplánují mít houpací síť na pevno na zahradě či doma v obývacím pokoji. Pokud máte batoh a počítáte doslova každý gram, tak si těžší houpací síť rozhodně rozmyslíte. Cestovní houpací sítě jsou lehké, skladné a přesně dělané na tento typ. Některé modely houpacích sítí dosahují i menší hmotnosti než 200 gramů.

Materiál

Většina houpacích sítí se vyrábí z nylonu, polyesteru nebo bavlny. Výhodou je rozhodně, pokud je použitý materiál prodyšný a příjemný na dotek. Pokud hledáte outdoorovu houpací síť, tak dbejte na materiály odolné proti vlivům počasí. Pro takové účely je také důležité, aby houpací síť odolávala větru a byla světlostálá.

Pokud chcete koupit houpací síť se stojanem, tak rozhodně ověřte i materiál stojanu. Nejčastěji se vyrábí ze dřeva, oceli nebo hliníku.

Nosnost

Nosnost houpací sítě je dalším důležitým parametrem, který určí Váš výběr. Některé modely mají nosnost i kolem 150 kg. Záleží však i na počtu osob, pro který je houpací síť dělaná. Sítě pro více osob mají nosnost i přes 350 kg. Při dlouhodobém užívání na hraně nosnosti se dříve dostaví únava materiálu a snižuje se odolnost. Doporučujeme tak vybírat houpací sítě s určitou rezervou nosnosti. 

Design

Houpací sítě naleznete ve velice rozdílných designových provedeních. Nahrává k tomu i různorodost druhů houpacích sítí a použitých materiálů. Barvě se rozhodně meze nekladou, u houpacích sítí na terasy a zahrady však doporučujeme barvu sladit se zahradním nábytkem. 

Jak zavěsit houpací síť

Důležitá je přitom výška zavěšení. Zpravidla platí, že houpací síť zavěste o polovinu výše, než jsou upevňovací body daleko od sebe. Samozřejmě přitom záleží na použitém materiálu a zda máte houpací síť s tyčemi či bez tyčí. Nakonec to bude chtít trochu zkoušení a cviku. Samotné zavěšení může být pomoci ocelových kroužků k pevným bodům (například ve zdi) nebo pomocí popruhů (například mezi stromy).

Tuto problematiku nemusí řešit lidé, kteří si koupili houpací síť se stojanem, jelikož závěsné body stojanu jsou na míru dané houpací sítí.

NABÍDKA HOUPACÍCH SÍTÍ

Závěr

A jsme na konci našeho článku! Pevně věříme, že si díky němu nyní dokážete spolehlivě vybrat houpací síť, která bude přesně odpovídat Vašim požadavkům! Nám už nezbývá nic jiného než se s Vámi rozloučit a pevně věříme, že se uvidíme u dalšího článku!