Logo Logo
Jak si vybrat trekové boty
  • 25.01.2020
  • trekové boty, treková obuv, turistické boty

K nejdůležitější části výbavy turisty patří jednoznačně boty. Pouze pokud sednou, jak ušité, tak si turistiku dokážete plně vychutnat. V opačném případě hrozí puchýře, otlaky, bolesti nohou a v nejhorším případě zranění. Ale jak se v té obrovské džungli turistických bot vybrat ty správné? V tomto článku najdete pár rad, které vám s výběrem pomohou. 

Typy trekových bot

Výběrem typu bot byste se měli tedy zaobírat až ve chvíli, kdy si budete jistí účelem použití. Multifunkční boty budou určitě super na procházky se psem kolem baráku, ale už ne tolik na výšlap na „Gerlach“. Na ten se bude rozhodně hodit vysoká treková obuv. Mezi oběma extrémy existuje celá škála turistických bot, které mají různou oblast použití.

Hned na začátku zvažte následující otázky:

  • Kam s nimi půjdu?
  • V jakém terénu se budu pohybovat?
  • S jakým počasím počítám?

Který typ boty si vybrat. O tom se dočtete dále ve článku. Při výběru byste měli ctít pravidlo „stabilní dle potřeby a nutnosti a co nejlehčí“. Jestliže se vám často zvrtává noha, nebo máte jiné pochybnosti – radši sáhněte po pevnějším modelu bot. Ve článku se podíváme na tyto typy trekových bot:

TREKOVÉ BOTY

Jste už rozhodnutí, kterou botu si vybrat, nebo si ještě nejste jistí? Níže najdete přehled kategorií trekových bot, který vás nasměruje k tomu správnému modelu.

Příjemná a prodyšná nízká treková obuv

Multifunkční obuv

Multifunkční obuv. Ideální kamarád na nenáročné výlety, cestování nebo pro každodenní nošení. Kvalitní podešev s neklouzavým povrchem a měkkým došlapem dodávají botě celkové pohodlí při chůzi. Vrchní část boty je buď z kůže, mixu kůže se syntetikou nebo čistě ze syntetického materiálu.

Pro pohyb i v deštivém počasí doporučujeme boty s nepromokavou membránou ve stylu Gore-Texu. Mnoho modelů multifunkční obuvi již najdete bez zdlouhavého šněrování.

Lehká treková obuv (nízká a středně vysoká)

V takové obuvi byste se měli cítit pohodlně a obratně, jako v „botaskách“. Nízká treková obuv by však měla nabízet podstatně větší stabilitu a nepromokavost. Většinou mají oporu kotníku a jsou ideální volbou na túry po turistických stezkách a kopcovitém terénu. 

Podešev je tak o něco tužší, než u multifunkční obuvi. Hmotnost takových bot je zhruba od 500 do 700g (pro botu).

Vysoká treková obuv

Na střední až vyšší zátěž s cestami po vrchovinách rozhodně doporučujeme vysokou trekovou obuv. Tato obuv má mnohem vyšší a pevnější oporu kotníků oproti lehké trekové obuvi. I podešev má hrubší a tvrdší, aby zabránila prostupu a protlačení kamenů a kořenů přes podešev na chodidlo a poskytovala celkově větší podporu.

Příjemné a prodyšné vysoká treková obuv Salomon

Vrchní část boty je převážně z kůže, někdy doplněna o nylonové materiály (jako například Cordura). Váží zhruba od 650 do 900g (na botu) a samozřejmě existují i v zimním provedení. Trekové boty pro ještě náročnější terén váží zhruba od 900 do 1200g (na botu).

Approach obuv

Lehká treková obuv určená převážně pro rychlý pohyb po skalnatém terénu. Tato obuv je něco mezi běžeckou a turistickou obuví. Základem je nízká hmotnost a pevná, téměř neodpružená podešev. Vše, co nám pomůže k rychlému přesunu.

Horolezecké boty

Vysokohorská turistika nebo různé expedice, led a skály, extrémní podmínky – přesně tady najdou využití horolezecké boty. Tvrdá vysoká podešev, připravená kdykoliv „skočit“ do horolezeckých maček. Bota dobře chrání před chladem, aby nedošlo ani v extrémních podmínkách k omrzlinám. Alpinistická obuv může být doplněna o kamaše (známé pod „převlečené boty“). Hmotnost těchto bot je od 1000g (na botu)

 

TREKOVÉ BOTY

Závěr

Doufáme, že vám tento článek pomohl s výběrem správných trekových bot pro vaše potřeby!