Logo Logo
Jak vybrat chytré hodinky
  • 04.01.2022
  • chytré hodinky, smart watch,

Chytré hodinky jsou rok, co rok stále populárnější, protože nabízejí možnosti přehrávat muzika, sledovat zprávy, sbírat množství sportovních dat, bezkontaktně platit v obchodě, poslouchat rádio nebo chytit Uber. Když už jsme zmínili sběr sportovních dat, tak to je často nejhlavnější důvod, proč si lidé chytré hodinky kupují. V našem článku se podíváme na důležitá kritéria výběru nových chytrých hodinek, na co byste před koupí měli myslet a poradíme vám pár tipů pro co nejrychlejší a nejjednodušší použití chytrých hodinek.

Jak vybrat chytré hodinky

Jak vybrat chytré hodinky

Nejprve se podíváme na to, co vlastně jsou chytré hodinky a jaké jsou jejich výhody a nevýhody. Následně se přesuneme na nejdůležitější kritéria výběru chytrých hodinek. Podíváme se taky na to, jak chytré hodinky spárovat s iPhonem i Androidem a na závěr si projdeme, jak chytré hodinky nabíjet. Pojďme na to!

Co jsou chytré hodinky?

Chytré hodinky jsou elektronické náramkové hodinky s přidanými funkcemi určené k nošení na zápěstí. Jsou mnohem pokročilejší než jednoduché hodinky, přičemž kombinují vlastnosti typických digitálních hodinek s funkcemi jiných zařízení, jako jsou mobilní telefony nebo PDA (osobní digitální pomocník). První komerční chytré hodinky byly vydány v roce 1991 japonskou společností Seiko. Většina moderních chytrých hodinek poskytuje hands-free ovládání na vzdálenost až 10 metrů. Chytré hodinky jsou elektronická zařízení, která jsou nositelná na zápěstí a připojená přes Bluetooth k mobilnímu telefonu uživatele.

Hlavní výhody chytrých hodinek

  • Sleduje fyzickou aktivitu
  • Oznámení a upozornění vás udržují v aktuálním stavu
  • Jsou to také hodinky

Hlavní nevýhody chytrých hodinek

  • Dražší než běžné hodinky

NABÍDKA CHYTRÝCH HODINEK

Kritéria výběru

Než se pustíte do výběru nových chytrých hodinek, tak je potřeba myslet na spoustu věcí. Rozhodně nemá smysl kupovat hodinky, které nevyhovují vašim potřebám nebo životnímu stylu. Možná hledáte něco se sledováním aktivity, upozorněními z telefonu, vodotěsností či monitorem srdečního tepu, ale je důležité si uvědomit, že to, co očekáváte od chytrých hodinek nemusí nutně být to, co od nich očekává váš kamarád. V této časti článku se budeme zaobírat důležitými kritérii výběru nových chytrých hodinek.

Při nákupu chytrých hodinek je třeba myslet na několik důležitých věcí:

  • Jaký typ chytrých hodinek chcete? Specializované chytré hodinky nebo analogové hodinky s přidanými chytrými funkcemi?
  • Potřebujete sledování kondice v hodinkách?
  • Plánujete dostávat upozornění? tj. volání, SMS, e-mail atd.
  • Jak důležitá je estetika vašich hodinek? Chcete robustní chytré hodinky nebo něco malého a diskrétního?
  • Jaká je výdrž baterie v hodinkách? Pokud je třeba nabíjet každý den, možná to není pro vás.
  • Chcete vyměnitelné pásky nebo jeden permanentní pásek pro vaše hodinky?

Suunto SPARTAN SPORT WHR BARO STEALTH - Multisportovní hodinky s GPS

Velikost, rozlišení a ovládání displeje

Chytré hodinky jsou v poslední době velmi oblíbeným doplňkem. Velká část populace si chytré hodinky pořizuje kvůli jejich funkcím. Vysoké rozlišení a odpovídající velikost displeje chytrých hodinek jsou tak naprosto základním parametrem. Například Samsung Gear S3 disponuje velikým 2,5palcovým (6,35 cm) Super AMOLED displejem s rozlišením 360 x 360 pixelů, který je dobře čitelný v každé situaci.

Levnější chytré hodinky jako chytré hodinky Xiaomi má chytré hodinky Ticwatch E, chytré hodinky Ticwatch S nebo chytré hodinky Huawei Watch 2 mají displej o velikosti 1,4 palce (3,6 cm), což se pro běžnou práci s chytrými hodinkami může stát problémem, a ne všem tato velikost vyhovuje.

Displej chytrých hodinek a práce s nimi ovlivňuje i podoba menu. K tomu patří i jeho ovládání, které může být v podobě ovládání tlačítky nebo dotykového displeje. Při výběru myslete na to, pro jaké situace chcete chytré hodinky používat. Při sportování může totiž být ovládání dotykového displeje se špinavými či zpocenými rukami problémem, a proto mnoho sportovců sahá z praktických důvodů po chytrých hodinkách s tlačítkovým ovládáním.

Rozměry a materiál

Výběr správné velikosti chytrých hodinek je rovněž důležitý a opět závisí od toho, pro jaké sportovní aktivity chcete chytré hodinky využít. Pokud potřebujete mít volné zápěstí například pro horolezectví, tak jistě budete volit menší velikost chytrých hodinek než například pro cyklistiku. Důležitou roli v tom hraje i zvolený materiál chytrých hodinek.

Pokud chcete chytré hodinky nosit každý den, měli byste chtít hodinky vyrobené z kvalitního materiálu. Materiál chytrých hodinek dokáže chránit jejich součásti před poškozením, ale také chrání vaše ruce před nepříjemnými odřeninami a poškrábáním.

Materiál chytrých hodinek

Jak jsme zmínili, zvolené materiály chytrých hodinek se liší podle nejvhodnějšího používání a podle toho byste si měli vybírat. Plavce či triatlonisty bude jistě zajímat zvýšená odolnost proti vodě, lezce zase odolnost proti prachu a zvýšenému vnějšímu opotřebení.

Aplikace a možnosti

Kupříkladu chytré hodinky Samsung Gear S3 nabízejí velmi širokou škálu aplikací. Mezi sportovní aplikace patří například Endomondo či Runtastic. Tyto aplikace zaznamenávají data o vašich výkonech a pomáhají vám tak k lepšímu tréninku. Dalšími užitečnými aplikacemi jsou např. budík, kalendář, nákupní seznam nebo sledování chodu vašeho těla (kvalita spánku, srdeční rytmus, apd.).

Pro chytré hodinky je důležité používat aplikace pro chytré telefony. Např. chytré hodinky Samsung Gear S3 fungují jen s chytrým telefonem Samsung Galaxy S4 a výše, který podporuje technologii Bluetooth. Chcete-li si pohrát s aktualizacemi chytrých telefonů, které chytré hodinky podporují, můžete si prohlédnout záznam chytrých telefonů. O spárování chytrých hodinek s telefonem se budeme věnovat v další části našeho článku.

Chytré hodinky nabízejí ještě další možnosti – chytré psaní včetně emotikonů. Velmi oblíbené je tak ovládání chytrých hodinek hlasem, kterému se říká hlasové ovládání. Na ruce tedy máte připevněnou špičkovou technologii, která vám nabízí široké spektrum možností a využití.

Nejčastější doplňkové funkce:

  • Barometr
  • GPS
  • Výškoměr
  • Měření srdečního rytmu
  • Monitoring spánku
  • Další sportovní aplikace

Co ovlivňuje výdrž baterie chytrých hodinek?

Velkou roli hraje samotná konstrukce chytrých hodinek. Hodinky s větším displejem a více funkcemi vyžadují větší energii, takže jejich baterie se rychleji vyčerpává. Samozřejmě dalším faktorem je intenzita používání chytrých hodinek. Pokud hodinky používáte každý den, baterie vydrží méně než v případě, že chytré hodinky nepoužíváte. Pravidelné aktualizace chytrých hodinek zvyšují spotřebu energie i v chodu, proto se vám mohou chytré hodinky rychleji vybít. Nevhodné nabíjecí nástroje a špatně odložení/skladované chytré hodinky mohou chytré hodinky postupně vybíjet až do úplného vybití baterie.

Jak spárovat hodinky s mobilem

Nyní se podíváme na to, jak chytré hodinky správě spárovat s různými operačními systémy mobilních telefonů jakou jsou Android i iOS.

Chytré hodinky a Android

Většina chytrých hodinek se připojuje a synchronizuje s vaším zařízením Android přes Bluetooth. Na rozdíl od většiny ostatních zařízení Bluetooth však automaticky neaktualizuje aplikace, které na nich fungují. Chcete-li získat aktualizace, budete muset navštívit Obchod Google Play a znovu si stáhnout aplikace hodinek do telefonu.

Chytré hodinky a iOS

Některé chytré hodinky se spárují s iPhone prostřednictvím technologie Apple Bluetooth LE, jiné nabízejí vlastní obchody s aplikacemi.

POLAR VANTAGE M hnědá M/L - Sporttester

Jak spárovat chytré hodinky s androidem?

Chcete-li nastavit svůj telefon nebo tablet Android pro připojení k chytrým hodinkám, nainstalujte si do telefonu doprovodnou aplikaci Wear a postupujte podle těchto pokynů:

  1. Ujistěte se, že je Bluetooth zapnuto
  2. Otevřete nabídku Nastavení
  3. Přejděte dolů na „Bezdrátová připojení a sítě"
  4. Klepněte na Bluetooth
  5. Klepněte na Vyhledat zařízení
  6. Když jsou vaše chytré hodinky objeveny, klepněte na jejich název
  7. Budete vyzváni k zadání kódu PIN na obou zařízeních
  8. Po několika sekundách jste připraveni začít používat chytré hodinky

Jak spárovat chytré hodinky s iPhonem?

Před spárováním s iPhonem se ujistěte, že máte nejnovější verzi iOS. Pokud byly vaše chytré hodinky zakoupeny po září 2013, není potřeba žádné párování, váš Iphone je totiž dokáže nalézt sám.

  1. Otevřete nabídku "Nastavení"
  2. Přejděte dolů na "Obecné"
  3. Klepněte na "Bluetooth"
  4. Vaše hodinky by se měly objevit v seznamu zařízení
  5. Chcete-li se připojit, klepněte na název hodinek

Jak nabít chytré hodinky

Většina hodinek má klasický vstup USB port, který většina z nás používá pro nabíjení svých telefonů. Stačí je tedy zapojit do běžného portu USB telefonu. Pokud používáte tradiční nabíjecí kabel, typ, který byl dodán s telefonem, sejměte magneticky připevněný kryt disku na horní straně hodinek – nesnažte se jej vypáčit ničím ostrým, protože byste mohli poškodit kryt nebo hodinky.

  • Některé modely mají dok pro bezdrátové nabíjení

NABÍDKA CHYTRÝCH HODINEK

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru nových chytrých hodinek tak myslete na to, k jaké příležitosti je chcete vlastně používat. Je to každodenní nošení, volnočasové sportovní aktivity nebo při profesionálním sportu? Podle toho a dalších faktorů následně vyberte chytré hodinky přesně pro vás. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte jak na to!