Logo Logo
Jak vybrat dětské zimní boty
  • 24.10.2020
  • dětské zimní boty,

Při výběru dětských zimních bot narážíte na množství kritérií, které musíte před koupí promyslet. Zaprvé, nezáleží jen na vašem úhlu pohledu, protože si nekupujete boty pro sebe. Pokud se nebudou dítěti líbit, tak bude potřeba přesvědčování k jejich nošení. Kromě barev a designu záleží na použití funkčních a izolačních prvků nebo typu utahování bot. V našem článku se podíváme na výhody a nevýhody jednotlivých tipů utahování bot a na kritéria, na které při výběru myslet. Jdeme na to!

Jak vybrat dětské zimní boty?

Dětské zimní boty

V tomto článku si projdeme následující kategorie a faktory:

Typ utahování

Při výběru dětských zimních bot máte obecně na výběr, mezi 3 typy utahování. Jedná se o:

  • Dětské zimní boty s rychloupínacím systémem
  • Dětské zimní boty na suchý zip
  • Dětské zimní boty s tkaničkami

V následném přehledu se podíváme, v čem se jednotlivé typy rozlišují a jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody.

Rychloupínací systém

Dětské zimní boty s rychloupínacími systémy jsou skvělým typem obuvi pro maximální prožití venkovních zimních radovánek.

Zimní boty s tímto typem upnutí sahají většinou až po lýtka, čímž vysoké zimní boty chrání před možnými mokrými nohavicemi a ponožkami. Díky velmi jednoduchému upnutí boty bude děti těšit jejich rostoucí samostatnost. Koneckonců to bude těšit i rodiče. Přes tento typ upnutí se dostává do boty velmi málo sněhu.

Výhody

  • Rychlé a jednoduché upnutí
  • Vyžaduje samostatnost
  • Často dětské boty s tímto upnutím sahají až po lýtka

Nevýhody

  • Nelze je tak dobře přizpůsobit noze

NABÍDKA DĚTSKÝCH ZIMNÍCH BOT

Suchý zip

Dětské zimní boty na suchý zip jsou velmi jednoduché a praktické. Díky použitému suchému zipu se boty velmi rychle nazouvají a vyzouvají. S tímto systémem odpadá starost o rozvázané tkaničky a vázání uzlů při mínusových teplotách. Dětské boty na suchý zip vyžadují samostatnost dítěte, čímž ubývá starost rodičů.

Kvalitní a pohodlné, vysoké dětské zimní boty Keen

Díky suchému zipu lze botu optimálně přizpůsobit noze dítěte. Ve velmi chladných dnech je možné obléct si do bot i jedny tlusté ponožky navíc. Tento typ dětských zimních bot se vyrábí většinou po kotníky či s vyšším střihem, čímž redukují možnost vniknutí sněhu či vlhkosti do boty.

Výhody

  • Lze flexibilně nastavit
  • Jednoduše se nazouvají a vyzouvají
  • Požadují samostatnost dítěte

Nevýhody

  • Často vyráběné pouze po kotníky

Tkaničky

Výběr dětských zimních bot s tkaničkami je bez přehánění nekonečný. Naleznete je v různých velikostech. Od modelů po kotníky, po modely s vysokým shaftem chránící lýtka.

Díky šněrování a utáhnutí tkaniček se tyto boty perfektně přizpůsobí noze a nabízí tyto boty nejlepší stabilitu i v nepříznivém počasí u na kluzkých povrzích.

Mnoho modelů má ke šněrování na vnitřní straně přidané klasické zipy pro jednoduší nazutí a vyzutí.

Výhody

  • Jednoduše a dobře se přizpůsobí formě nohy
  • Nabízí optimální stabilitu

Nevýhody

  • Je potřeba umět vázat tkaničky
  • Když se venku rozváže – nepříjemné zavazování (hlavně pak v zimních měsících)

NABÍDKA DĚTSKÝCH ZIMNÍCH BOT

Vlastnosti dětských bot

Prošli jsme si typy utahování, které u dětských bot můžete najít. Nyní přicházejí na řadu kritéria, podle kterých byste se měli při výběru řídit a vybírat nové zimní boty pro vaše ratolesti.

Kvalitní a pohodlné, nízké dětské zimní boty

Voděodolnost

Mít voděodolné dětské zimní boty je v zimních měsících základem úspěchu. Jakmile se venku ochladí, zvýší vlhkost a případně napadne první sníh, tak se zvyšuje riziko nachlazení dítěte. Vlhké nebo dokonce mokré nohy v promrzlé botě jsou tak velmi nežádajícím jevem.

Naštěstí jsou dnes téměř všechny dětské zimní boty voděodolné a materiály jako Gore-Tex v kombinací s odolnou podrážkou jsou často standardem. Je však dobré botu radši dvakrát prohlédnout a pozornost věnovat především preciznosti spojů a čistě udělaných švů.

Prodyšnost

Při výběru dětských zimních bot rozhodně hledejte boty vyráběné z prodyšných materiálů, jako je třeba kůže. Je to důležité proto, aby docházelo k rychlému odvodu potu a případné vlhkosti z boty ven.

Vnitřní podšívka obuvi

Aby byly dětské nohy dlouhodobě v teple, je velmi důležitý materiál vnitřní podšívky. Nejteplejší jsou přírodní materiály jako vlna, která udržuje vnitřní teplo, a přitom je prodyšná. Nicméně i kombinace syntetických materiálů a textilií udrží dětskou nohu pěkně v teple a jsou pro výrobu vnitřní podšívky dětských zimních bot často používané.

Pro ještě lepší tepelnou izolaci doporučujeme koupi termoponožek či termopunčocháčů, které pomůžou s udržením tepla po delší časový úsek a dají se jednoduše nazout či vyzout.

Profil podrážky / podešvi

I profil podrážky je kritériem, kterým byste se měli při výběru zabývat. Je to však často přehlíženým kritériem, jelikož většina dětských zimních bot již má gumovou podešev, což pro lidi jako argument stačí.

Profil s množstvím dobře zabudovaných výstupků a zoubků zvyšuje stabilitu vašeho dítěte na kluzkých povrzích jako led či sníh. Při výběru dětských zimních bot je tak profil podrážky velmi důležitým kritériem.

NABÍDKA DĚTSKÝCH ZIMNÍCH BOT

Závěr

Doufáme, že jsme vám v tomto článku srozumitelně vysvětlili hlavní kritéria, na které je třeba při výběru nových dětských zimních bot myslet a navedli vás právě k tomu správnému modelu! S nimi už vašim dětem nebude při chůzi a radovánkách v zimě stát nic v cestě!