Logo Logo
Jak vybrat dvoudílné plavky?
  • 10.08.2021
  • bikiny, dvoudílné plavky,

Ať už u moře nebo bazénu. Léto je roční období zaručující vysoké teploty a s ním příležitosti ke koupání. Bez plavek to však nepůjde. V našem článku jsme se zaměřily na, pro nás pohodlnější a více ženské, dvoudílné plavky. Prozradíme vám, jaké typy plavek naleznete a který typ plavek se hodí k vašemu typu postavy. Pojďme na to!

Dvoudílné dámské plavky

Jak vybrat dvoudílné plavky

Nejprve se spolu podíváme, jaké typy bikin na trhu naleznete a projdeme si typy ženských postav a k nim nejvhodnější typ dámských dvoudílných plavek. Nezapomněly jsme ani na to, na co si dát při výběru nových dvoudílných plavek pozor.  

Typy bikin

Dvoudílné plavky nebo bikiny se vždy skládají ze dvou dílů – spodní díl a horní díl plavek. Můžete je kupovat ve společném balení anebo si koupit vrchní či spodní díl plavek zvlášť a mezi sebou je dle chuti variovat. Existují však různé druhy a typy bikin, o kterých je dobré před variací vědět. Přesně to si projdeme v následném přehledu.

Klasické bikiny

Jak již název napovídá jsou to naprostou klasikou mezi bikinami, skládající se ze dvoudílného kompletu. Horní díl plavek často připomíná klasickou podprsenku, protože je vybavena ramínky a zavazováním na zádech.

++ Dobrá opora ňader

Sportovní bikiny

Díky sportovnímu střihu a zvolených materiálů drží vrchní díl sportovních plavek pěkně poprsí i při rychlých změnách směru. Tomu dopomáhají i často širší střihy ramínek. Spodní díl plavek je často širší či dokonce ve formě šortek vyššího střihu s krátkou nohavičkou. Tyto dámské sportovní plavky jsou často oblíbenou volbou.

+++ Skvělá opora ňader

O'Neill REVERSIBLE JEN BANDEAU RETRO Dámský vrchní díl plavek

Bralette bikiny

Vrchní díl těchto trojúhelníkových bikin má klasické vázání na zádech a k tomu má navíc širší ramínka, která se vážou za krkem. Díky tomu nabízí bralette bikiny poprsí velmi dobrou podporu.

++ Dobrá opora ňader

Retro bikiny

Tyto retro dvoudílné plavky naleznete taky pod názvem vintage bikiny a spojují prvky moderních bikin s retro tvary, designem a barevnými kombinacemi z dob minulých. Spodní díl plavek má často vysoký pas.

++ Dobrá opora ňader

Bandeau bikiny

Tento typ bikin se vyznačuje vrchním dílem plavek v podobě široké pruhu látky, který zakrývá ňadra i prostor mezi nimi. Často je naleznete bez ramínek, takže je nedoporučujeme ženám s větším poprsím, protože bandeau plavky nenabízejí v horním díle tolik podpory.

+ Normální podpora

Mikro bikiny

Taky naleznete podnázvy mini bikini nebo extreme bikini jsou typem dvoudílných plavek, který k nám přišel z USA a Latinské Ameriky. Střih je často podobný trojúhelníčkovým bikinám, avšak naleznete na nich opravdu málo látky zakrývající intimní partie v horním i spodním díle.

- Téměř žádná podpora

NABÍDKA BIKIN

Jakou máte postavu?

Při výběru dámských plavek je potřeba myslet i na typ vaší postavy, což nemá nic společného s hmotností. Můžete mít například typ postavy jablko, hruška nebo přesýpací hodiny, na které se hodí různé typy dvoudílných plavek. Následně si projdeme, typy ženských postav a k nim vhodný výběr dámských plavek.

Postava typu jablko

Tvar jablko znamená, že je žena širší v oblasti poprsí a pasu, ale i ramenou a bocích. Křivky boků zvýrazníte vzorovanými kalhotkami a bočním zavazováním. Zeštíhlit široká ramena a silný trup dokážou hluboké výstřihy.

Plavky dámské dvoudílné mohou tvořit taktéž horní díl typu tankiny a dolní díl s vysokým pasem, který postavu zpevní a zploští.

  • Zvýrazněte křivky svých boků spodními dílky bikin s potisky a stužkami po stranách.
  • Doporučujeme hluboký výstřih s vázáním vrchního dílu plavek za krkem, čímž opticky zmenšíte silnější vrchní část těla a široká ramena
  • Také spodní díl plavek s vysokým pasem v kombinaci s tankini dokáže velmi šikovně schovat možné bříško a opticky zúží vrchní část vašeho těla.

Postava typu hruška

Tvar hruška (neboli trojúhelník či postava typu A) se používá k popisu ženského těla, které je širší v bocích, má menší poprsí a úzká ramena. Snažte se upoutat pozornost na horní část těla, a proto si vybírejte horní díl plavek s výraznými vzory, propracovanými střihy, vyztuženými košíčky a hlubokými výstřihy, jež podtrhnou přirozené křivky poprsí. U spodního dílu se držte jednobarevných variant a tmavších odstínů, neboť lichotí postavě. Vysoký střih spodního dílu pomáhá, aby velká stehna vypadala štíhlejší a delší.

  • Bikiny top s poutavými vzory, potisky, polstrovanými košíčky a hlubokým výstřihem je ideální pro zvýraznění přirozených křivek vašeho poprsí.
  • Pro spodní díl plavek doporučujeme zvolit tmavé prosté tóny, protože vizuálně zužují boky.
  • Spodní díly plavek s vysokým pasem jsou ideální pro kombinaci se silnějšími stehny, protože je opticky zeštíhlují a prodlužují.

adidas NECKHOLDER BIKI Dámské bikiny

Atletická postava

Atletický tvar je v podstatě obrácený trojúhelník, takže taková žena má široká ramena s rovným hrudníkem, užším pasem a boky. V takovém případě by měly dámské plavky dvoudílné kombinovat jednoduché a hladké topy s pestrými spodními díly, jež přitáhnou pozornost k dlouhým nohám a zvýrazní boky.

  • Kombinujte jednoduché a jednobarevné topy bikin s neobvyklými či ozdobnými spodními díly dámských plavek, abyste vyvážila proporce ramen a boků.
  • Top bikin s hlubokým výstřihem a polstrovanými košíčky opticky zúží šířku vašich ramen, čímž zvýrazníte Vaše ženské křivky.
  • Plavkové kalhotky s neobvyklými vzory na sebe upoutají pozornost, čímž nechají vyniknout vaše dlouhé nohy a opticky dodají bokům více křivek.

Přesýpací hodiny

Přesýpací hodiny znázorňují, že má žena přirozeně velké poprsí a boky, přitom však úzký pas. Ženy s těmito proporcemi si mohou dát jakékoliv plavky, především jim sluší sexy bikiny. Záleží i na tom, jakou část těla chcete zdůraznit.

Dvoudílné plavky s vysokým pasem přitáhnou pozornost ke štíhlému pasu a zakryjí bříško. Vhodné je sáhnout po sladěných sadách plavek.

  • Ženské a vyvážené proporce postavy přesýpacích hodin znamenají, že ženám s tímto typem postavy bude sedět snad každý typ dámských plavek. Je tak na vás, kterým typem plavek budete chtít zvýraznit jaké vaše křivky.
  • Vysoký pas plavkových kalhotek dokáže případně schovat malé bříško a zvýrazní váš celkově úzký pas.
  • Doporučujeme vybrat stejnobarevný vrchní i spodní díl plavek. Abyste tím podtrhla vaše již tak harmonické, ženské křivky.

Postava typu obdélníku

Obdélníkový tvar postavy má rovnou siluetu s minimálními rozdíly mezi pasem, boky a poprsím. Vzhledem k tomu, že bikiny plavky zvýrazňují poprsí a boky, je dobré si je zakoupit. Štíhlejším postavám sluší skrovné trojúhelníkové horní díly a kalhotky s bočním zavazováním. Výrazné vzory, barvy a volánky zase opticky zvětší boky a poprsí.

  • Pro ženy s velmi štíhlou a rovnou postavou jsou ideální těsné trojúhelníkové topy bikin a spodní díl bikin s bočním šněrováním.
  • Dámské plavky s vykrojením na bocích mohou vytvořit dojem postavy přesýpacích hodin s jasně definovaným pasem, a to i u obzvláště rovné postavy.
  • Výrazné vzory a barvy jsou také ideální k tomu, aby vaše boky získaly větší objem.

NABÍDKA BIKIN

Porozumění dvoudílným plavkám

I navzdory tomu, co si většina žen myslí, bikiny nejsou jen na rekreaci, ale hodí se prakticky pro jakoukoliv vodní aktivitu.

  • Plavky na trénování: Slouží spíše závodním plavkyním, přičemž jsou vyrobeny tak, aby snižovaly odpor vzduchu a při tréninku zůstaly na svém místě.
  • Plavky na kolo/aktivity/fitness: Pro cvičení ve vodě (vodní aerobik či jogging) jsou jako stvořené tankiny, které jsou sice konzervativnějšího střihu a designu, ovšem poskytují větší volnost pohybu.
  • Těhotenské plavky: Jak už název napovídá, takové plavky jsou určeny pro nastávající maminky a jsou přizpůsobené rostoucímu bříšku.
  • Rekreační plavky: V rekreačních plavkách, které jsou určeny pro zábavu na slunci, se snoubí zábava, koketování a móda. Podle stylu nejsou vždy nejvhodnější na plavání nebo cvičení ve vodě, což však neznamená, že v nich nemůžete plavat.

Kritéria výběru

Nyní si projdeme kritéria výběru dvoudílných plavek, abyste věděly, na co se při výběru bikin zaměřit.

Použití

První věcí, jakou je třeba při výběru jakéhokoli typu plavek zvážit, je jejich použití. K čemu nebo jak plánujete plavky dvoudílné používat?

I když si můžete zaplavat téměř v každém typu dvoudílných plavek, podotýkáme, že ne každé plavky jsou nejlépe určeny k plavání. Volánky a řasení na plavkách vypadají roztomile, při plavání však zvyšují odpor.

Pevná záda vs. zavazování

Zadní části dvoudílných plavek se vyrábí ve dvou stylech, a to buď pevné, nebo zavazovací. Záleží na tom, jakou variantu upřednostňujete.

  • Pevná záda: Jak název napovídá, tento typ nelze upravovat. Svým způsobem jsou záda předpřipravená. Není třeba nic zavazovat (ani rozvazovat) a mnoho těchto vrchních dílů bikin vypadá jako sportovní podprsenka.
  • Zavazování na zádech: Na rozdíl od pevných zad vám zavazování na zádech umožňuje upravovat ramínka. Jednou z hlavních výhod je, že horní díl plavek si nastavíte tak, jak chcete. Stejně tak si redukujete i linie opálení.

Styl přední strany horního dílu plavek

Člověk by to neřekl, ale přední část dvoudílného topu se taktéž vyrábí v mnoha různých stylech, kdy některé jsou konzervativní, jiné zase vyzývavé.

Trojúhelníkové provedení je obvykle nejběžnějším stylem horních dílů a nabízí nejmenší míru zakrytí poprsí. Pokud chcete, aby váš dvoudílný horní díl více kryl intimní partie, zvažte spíše košíčky.

Tommy Hilfiger TRUE TOMMY 2.0-S-BRAZILIAN Dámský spodní díl plavek,

Materiál a zpracování

Většina bikin se materiálovým složením od sebe moc neliší a nejčastěji se poměrově drží 80 % polyester nebo polyamid a 20 % elastan. Díky tomuto složení jsou dámské plavky elastické, robustní a obzvláště rychleschnoucí. Někteří výrobci přidávají do svých dámských plavek bavlnu, která však dobu schnutí značně prodlužuje. Plavky ze 100% polyesteru jsou mnohem odolnější vůči chlóru než plavky z nylonu a lycry.

Rozdíly však nalezneme ve zpracování bikin, což se často projevuje na jejich ceně. Přitom je potřeba změřit se na tloušťku a pevnost látky a taky zpracování švů. Už touto kontrolou rozdělíte zrno od plev.

Chlór a slaná voda nejsou k plavkám nejšetrnější. Znehodnotí materiál, takže barva vybledne, látka se roztáhne a elastická část zkřehne. Některé materiály jsou odolnější, jiné vydrží pouze několik měsíců. Záleží samozřejmě i na tom, jak často budete ve vodě.

Správná velikost a střih

Abyste si při koupání nebo plavání nemusela co chvíli bikiny popotahovat a upravovat, tak je velmi zásadní vybrat padnoucí střih. Mnoho volného místa nebo zařezávání plavek do kůže je samozřejmě špatně.

Při střihu záleží i na typu bikin, což jsme si prošli už na začátku našeho článku. Některé dvoudílné plavky prostě zaručují lepší podporu. Nejlepší v tom jsou nejspíše sportovní dámské plavky, jelikož jsou vyráběny k tomu, aby skvěle padly i během pohybu.

Mnoho žen se také cítí zvlášť pohodlně v individuálně přizpůsobitelných bikinách. Ty lze obměnit šněrováním nebo nastavitelným zapínáním. Šněrování z dlouhých textilních stužek se často nachází jak na obou stranách spodní části bikin, tak jako zapínání v oblasti krku a zad. Opět přitom záleží na typu bikin, avšak opět musíme zmínit, že to jde ruku v ruce se správným střihem.

Dvoudílné plavky se šněrováním mají taky tu výhodu, že v případě snížení či zvýšení vaší hmotnosti je můžete dle potřeby individuálně zavázat. Zapínání topu bikin je často ve stejném místě jako u většiny podprsenek, a to v oblasti zad. I v tomto případě se často jedná o šněrování, které můžete individuálně utáhnout nebo povolit.

UV ochrana

I když nám sluníčko poskytuje příjemné letní opálení a pomáhá při tvorbě vitaminu D, tak není žádným tajemstvím, že UV záření slunečních paprsků má i negativní efekt v podobě rychlejšího stárnutí kůže a většího rizika rakoviny kůže. Není tak od věci pořídit si oblečení do vody s UV ochranou. Často ho můžete vidět na lidech provozující vodní sporty jako wakeboarding či surfing. Je to přesně z tohoto důvodu ochrany.

NABÍDKA BIKIN

Závěr

A jsme u konce našeho článku, ve kterém jsme si představily typy bikin, jaké dvoudílné plavky se hodí ke které postavě a na co si dát při koupi nových plavek pozor. Věříme, že nyní už budete vědět, které bikiny vám budou sedět nejlépe. Nám nezbývá nic jiného než se rozloučit a doufat, že se uvidíme u dalšího článku!