Logo Logo
Jak vybrat freestyle koloběžku
  • 07.02.2022
  • freestyle koloběžka, koloběžka,

Freestyle koloběžka je moderním typem klasické koloběžky, která je oblíbená hlavně u dětí a mladistvých. Pokud hledáte typ koloběžky, se kterým plánujete provádět skoky, triky a jezdit na nich ve skateparcích, tak je potřeba vědět, na co se při výběru takové koloběžky zaměřit. Krom designových a barevných provedení se totiž liší i ve funkčnosti a vlastnostech. Na všechny rozdíly, rady a tipy se zaměříme v tomto článku.

Jak vybrat freestyle koloběžku

Jak vybrat freestyle koloběžku

Nejprve se podíváme na to, co je freestyle koloběžka a jak se liší od klasické koloběžky. Následně si projdeme, z jakých částí se freestylová koloběžka skládá a jaké nabízejí vlastnosti a na závěr si necháme faktory, na které při výběru nové freestyle koloběžky myslet. Pojďme na to!

Co je freestyle koloběžka?

Freestyle koloběžka je v podstatě modifikovaná klasická koloběžka, která je rozšířená a vylepšená vybavením pro freestyle. Ať už klasická, nebo freestyle, tak se stále na ní pohybujete odrazem nohy od země. Koloběžka na freestyle se stejně jako klasická skládá z desky, řídítek s dvěma polstrovanými gripy a dvěma koly. Na stavbu freestyle koloběžek se však výhradně používá ocel či hliník.

Rozdíly najdete i ve stavbě koloběžky. Freestyle koloběžky jsou kompaktnější a robustnější, aby bez problému zvládaly zátěže vycházející z freestyle jízdy, která zahrnuje již zmíněné skoky a následné dopady. Velmi často najdete jezdce, jak je prohánějí v U-rampě. Provádění triků vyžaduje rozhodně um a trénink, ale přitom zaručuje spoustu zábavy!

FREESTYLE KOLOBĚŽKY

Stavba freestyle koloběžek

Jak již bylo zmíněno, freestyle koloběžka se skládá v podstatě ze stejných částí, jako klasická koloběžka. Rozdíl je však v materiálovém složení a využití částí koloběžky. Rukojetím se říká gripy, nášlapu deska (s griptape), řídítka se často označují jako bar a kola wheels. Na spodní straně řídítek naleznete objímku, vidlici držící kolečka, na kterých může být přidělaný peg (stupačky ke grindování překážek), a na desce již zmíněný griptape pro co nejlepší přilnavost jezdcových bot ke koloběžce. V kolečkách se často nacházejí ložiska a na zadním kole brzda. 

Pro začátečníka mají názvy a charakteristika jednotlivých dílů význam, pokud hledají náhradní díly pro své stávající freestyle koloběžky. Díky informacím v tomto článku a posbíraným zkušenostem pak máte možnost sestavit si sami freestyle koloběžku, dle vašich představ. Přesně proto více představíme základní části tohoto typu koloběžky.

Freestyle koloběžka Street Surfing RIPPER

Rukojeti/grips

Na trhu jsou rozdílné barvy a vlastnosti gripu na freestyle koloběžku. Často se podobají gripům, na které můžete být zvyklí z BMX nebo street kol. Použité materiály k výrobě však mohou být rozdílné. Pro freestyle koloběžky tak naleznete tvrdé i měkké gripy. Měkké modely mají na povrchu rýhy a zpravidla jsou pohodlnější. Tvrdé gripy jsou zas odolnější a mají větší životnost. Najdete i pěnové gripy, které se však rychle opotřebovávají. 

Zátky

Zátky nejsou pouze vnější částí gripů, ale taky ochranou v případě, že s koloběžkou spadnete. Při koupi gripů jsou většinou součástí i zátky.

Řídítka/Bar

Dle materiálů použité na výrobu řídítek se nerůzní pouze hmotnost koloběžky, ale i její jízdní vlastnosti. Ocel je těžší než hliník, což může být u určitých skoků nevýhodou. Výhodou oceli však je, že je odolnější, robustnější a snadněji vstřebává případné pády.

Kolečka/wheels

Kolečka nejsou pouze designovým prvkem vaší koloběžky, ale jejich tvrdost samozřejmě ovlivňuje i jízdní vlastnosti. Zpravidla se skládají z tvrdé umělé hmoty (PU neboli Polyuretanu). Viditelné rozdíly jsou u velikosti koleček, jelikož existují modely s průměry 100, 110 a 120 mm. Tvrdost koleček se označuje kombinací čísel a písmene. Standardem je například 88A. Tvrdší kolečka se pomaleji opotřebovávají a jsou rychlejší, měkčí kolečka nabízí vyšší komfort a lepší grip.

Ložiska

Kolečka freestyle koloběžek obsahují ložiska obdobná těm v inline bruslích. Otvory na ložiska jsou u všech výrobců stejné a důraz se klade snadný pohyb.

Griptape

Na desce freestyle koloběžky se nachází griptape, což je hrubý povrch připomínající smirkový papír. Griptape se dá jednoduše na desku nalepit a jsou k dostání v různých designových provedeních. Důvodem jejich použití je jeho přilnavost. Při tricích či skocích tak drží obuv pevně k desce a nelimituje vás možné uklouznutí nohy.

Na co při výběru myslet

Na freestyle koloběžce musí každý díl přesně sedět, protože každá, byť malá, nepřesnost má velký vliv na jízdní vlastnosti a manipulaci koloběžky. Před koupí byste měli rozhodně zvážit některé aspekty, protože výběr koloběžek je velký, a hlavně laikové můžou být při výběru nerozhodní, či se nerozhodují správně. Níže pro vás máme faktory, na které byste se měli při výběru zaměřit.

Materiál

Materiálové složení, ze kterých se části freestyle koloběžky skládají, se hodně různí. Vaše koloběžka tak může mít měkká nebo tvrdá kola, hliníková nebo ocelová řídítka, plastové nebo železné spojovací části. I v tomto případě je však 1000 lidí a 1000 názorů. Co můžeme doporučit my je kvalita a kompatibilita. Vybírejte rozhodně koloběžky, které se skládají z kvalitních materiálů, které do sebe dobře zapadají, čímž kladně ovlivníte efektivitu jízdy a jízdní vlastnosti freestyle koloběžky.

Hmotnost

Hmotnost koloběžky závisí hlavně na tom, pro jaký materiál se rozhodnete. Většina profesionálních jezdců vsází na lehkost a stabilitu hliníku, i když některé součástí jejich koloběžek jsou z oceli, které se vyznačují delší životností.

Freestyle koloběžka Arcore RUCKUS II

Brzda

Brzdu koloběžky najdete na jejím zadním kole. V ideálním případě je brždění velmi jemné a plynulé, a používá se zřídka. Stejně byste však měli myslet na kvalitní brzdu pro případy, kdy opravdu potřebujete co nejrychleji zastavit. Co se týče plynulosti jízdy, tak tvrdé brzdění rychleji opotřebovává zadní kolo a tím ovlivňuje jízdní vlastnosti koloběžky.

Maximální nosnost

I freestyle koloběžka nabízí maximální nosnost, na kterou byste při výběru měli rozhodně myslet. I když jsou tyto koloběžky velmi stabilní a robustní, tak hraje hmotnost jezdce vysokou roli ve vztahu k jízdním vlastnostem. Komplikované a intenzivní skoky namáhají desku a její nosnost, což byste měli rozhodně vzít v potaz.

Kolečka

Kolečka jsou jedním z nejhlavnějších elementů vaší nové freestyle koloběžky. Jsou k dostání v rozdílných tvrdostech a je jednoduché je v případě potřeby vyměnit. Pokud jako začátečník používáte freestyle koloběžku spíš k jízdě po volných plochách, tak byste měli sáhnout po širších a tvrdíš kolečkách. 

Bezpečně na freestylové koloběžce

Stejně jako jiné sportovní vybavení není freestylová koloběžka výjimkou, na které by nedocházelo k různým zraněním a nehodám. Ať už si koupíte sebelepší koloběžku, tak bez cvičení a tréninku nebudete umět provádět triky bezpečně. Vždy při nich záleží na ideálním držení těla, šikovnosti a vašemu umu.

Velmi doporučujeme ochranné pomůcky jako chrániče kolenou, loktů, zápěstí a helmu. Helma může být například skatová. V případě pádu tak zabrání nejhoršímu. Na freestyle koloběžce byste rozhodně neměli jezdit na mokrých povrzích a písečných oblastech, jelikož písek i voda negativně ovlivňuje přilnavost koleček koloběžky k povrchu. Údržba a čištění prodlužuje životnost součástí koloběžky a tím zvyšují bezpečnost jízdy. Součástí údržby je kontrola brzdy a šroubů, které by se měly kontrolovat před každou jízdou!  

Čištění a údržba

Freestyle koloběžky jsou vybaveny kvalitními díly, které potřebují pravidelnou údržbu. Koloběžku byste v ideálním případě neměli vystavovat dešti či sněhu, čím prodloužíte její životnost. Pravidelně kontrolujte, zda nemáte uvolněné či prasklé šrouby a opotřebené součásti včasně vyměňte. Tím zlepšíte jízdní vlastnosti a bezpečnost jízdy.

Jelikož má ložisko velký vliv na pohybu koloběžky, tak byste jej měli čas od času vyčistit. Pokud budete cítit, že drhne ovládání řídítek, tak byste měli zkontrolovat kuličková ložiska v hlavovém uložení a případně je promazat. Péči potřebuji i deska, která by se měla v případě opotřebení rozhodně vyměnit. Rez či praskliny mohou mít fatální následky při velkých a intenzivních skocích.

FREESTYLE KOLOBĚŽKY

Nejčastější dotazy

Pojďme si nyní projít nejčastější dotazy, které kolují kolem používání freestyle koloběžky.

V jakém věku začít s freestyle koloběžkou?

K používání freestyle koloběžky je potřebná určitá hmotnost těla, aby koloběžka nabídla dostatečnou stabilitu. Dětem do 7 let tak tuto koloběžku nedoporučujeme, protože riziko zranění je příliš vysoké. Samozřejmě závisí i na motorických schopnostech dětí a jelikož je freestyle koloběžka určená hlavně pro triky a skoky než klasické ježdění, tak pro nástup do světa koloběžek doporučujeme raději klasickou koloběžku.

Jak vysoká by měla freestyle koloběžka být?

Jelikož nemají freestyle koloběžky stavitelnou výšku řídítek, tak rozhodně vybírejte model odpovídající výšce jezdce. Výška řídítek by pro dospělého jezdce měla být zhruba ve výšce 80 cm.

Jaké na nich můžu dělat triky?

Na freestyle koloběžce můžete provádět různé skoky, triky a prvky. Nejznámějšími triky jsou backflip, frontflip nebo tailwhip. Při tailwhipu otočíte deskou koloběžky při skoku kolem osy řídítek, aniž by se vaše nohy dotýkaly desky. Backflipem se rozumí salto vzad s nohama na desce, frontflipem saltem vpřed s nohama na desce.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Doufáme, že jsme vám pomohli s výběrem nové freestylové koloběžky, se kterou si užijete spoustu zábavy a my se uvidíme u dalšího našeho článku!