Logo Logo
Jak vybrat kolečkové brusle
  • 16.05.2021
  • kolečkové brusle,

Jízda na kolečkových bruslích patří v jarních a letních měsících mezi nejoblíbenější volnočasové sporty. Avšak jak již název sportu napovídá – bez kolečkových bruslích se přitom neobejdete. Ať už jste úplný začátečník, nebo pokročilý jezdec, který by rád vyzkoušel vyšší úrovňové stupně nebo jiné typy kolečkových bruslí. V tomto článku se dozvíte, jaký typy kolečkových bruslí existují, na co se při výběru zaměřit a jak si správně vybrat kolečkové brusle.

Urban skates pro rychlé zatáčky a jízdu ve městě

Jak vybrat kolečkové brusle

Nejprve byste si měli položit otázku na jakém povrchu a jak chcete na kolečkových, respektive inline bruslích jezdit? Na trhu můžete totiž nalézt fitness brusle, speed brusle, freestyle brusle, brusle na inline hokej nebo například trekové brusle. Všechny tyto typy kolečkových bruslí se od sebe velmi liší, a každý typ je vhodný na jiný povrch a na jiný typ jízdy. Nejprve si tedy jednotlivé druhy kolečkových bruslí představíme a následně se podíváme, na co si dát při výběru nových bruslí pozor.

Typy kolečkových bruslí

Níže si projdeme základní druhy kolečkových bruslí, díky čemu získáte přehled o tom, co na trhu můžete vlastně najít.

Fitness brusle

Fitness kolečkové brusle jsou nejpoužívanějším typem kolečkových bruslí, který nalezne použití na tréninkovou i volnočasovou jízdu. Vyznačují se vysokým komfortem nošení a prodyšností, díky čemu s nimi můžete jezdit na kratších i delších tratích. K dostání jsou v různých barevných i designových kombinacích, takže v této sekci naleznete pánské, dámské i dětské kolečkové brusle. Fitness brusle kombinují trénink se zábavou a jsou tak vhodné pro všechny věkové i výkonnostní skupiny jezdců na inline bruslích.

  • Nejběžnější typ
  • Pro začátečníky i pokročilé
  • Ideální pro volnočasovou i tréninkovou jízdu

Aggressive brusle

Pokud chcete na kolečkových bruslích sjíždět rampy a předvádět triky, tak jsou aggressive brusle tou správnou volbou! Jsou určené pro skoky a triky ve městě či ve skateparku. Tento typ bruslí není pro každého a vyžaduje již určité zkušenosti a cit pro rovnováhu.

Pánské inline brusle pro pohodlnou jízdu

Brusle na inline hokej

Jak již název napovídá, tento typ kolečkových bruslí je určený pro inline hokej. Jsou velmi podobné klasickým hokejovým bruslím a hokejisti je rádi používají v letních měsících. Využití samozřejmě naleznou i pro jízdu na asfaltu, avšak menší kolečka vyžadují více námahy pro rychlou jízdu. Bruslím na inline hokej chybí i klasická brzda, kterou naleznete na jiných kolečkových bruslích.

Speed brusle

Speed brusle jsou ideální volbou pro zkušené jezdce, kteří vyhledávají na kolečkových bruslích rychlou jízdu. Jsou to většinou závodní kolečkové brusle a tvarem jejich bota připomíná rychlobruslařskou brusli. Dosahují vysokých rychlostí a jsou osazeny (v porovnání s ostatními typy) velkými kolečky.

  • Určené pro jízdu ve vysoké rychlosti
  • Velká a tvrdá kolečka
  • 4 až 6 koleček na brusli

Urban skates / Freeskates

Pokud jste někdy viděli závod ve freestyle slalomu na kolečkových bruslích nebo se prohánět jezdce po městě a jednoduše zdolávat skoky ze schodů a dalších překážek, tak nejspíš měli na sobě freeskates, které můžete znát také pod názvy urban skates nebo freestyle brusle. Tento typ kolečkových bruslí je zaměřený na rychlé změny směru a skvělou ovladatelnost. Pokud je to něco, co Vás zajímá, tak toto je typ kolečkových bruslí přesně pro Vás!

  • Velmi podobné aggressive bruslím
  • Vysoká stabilita
  • Skvěla ovladatelnost a rychlé změny směru

Trekové brusle

Dvě řady bruslí v retro stylu. Přesně to jsou trekové brusle, které naleznou využití pro klasickou venkovní jízdu po asfaltu, jízdu na delší tratě, ale i na jízdu na parketě a s ním spojené tančení. Kdo zná videoklip Sorry od Madonny, ten ví, o čem je řeč. Již zmíněný retro styl osloví i dospělé lidi, kterým se jistě vybaví vzpomínky z mládí. A to je dobře, protože trekové brusle jsou určené pro všechny věkové kategorie a svým širokým využitím nabídne zábavu pro každého!

Kolečkové brusle pro děti

Bruslení na kolečkových bruslích je skvělý způsob, jak si zasportovat, pobavit se a naučit se nové věci. Ujistěte se tedy, že vyberete pro své dítě ty správné kolečkové brusle a budou se moci bavit hodiny! Na výběr rozhodně máte mezi dětskými inline bruslemi, přičemž mají tyto inline brusle 3 nebo 4 kolečka, jako je tomu u klasických inline bruslí pro dospělé a dětskými kolečkovými bruslemi, které svým tvarem připomínají trekové kolečkové brusle.

Kolečkové brusle se 4 koly po jednom páru vepředu a vzadu nabízejí dětem větší stabilitu, a proto je doporučujeme hlavně jako kolečkové brusle pro nejmenší. Inline brusle pro děti již nabízejí svižnější jízdu a možnost zdokonalování správné jezdecké techniky. V každém případě doporučujeme k tomu pořídit i inline chrániče a helmu, protože pády je něco, čemu se děti rozhodně nevyhnou.

NABÍDKA KOLEČKOVÝCH BRUSLÍ

Kritéria výběru

Máme za sebou rozdělení druhů kolečkových bruslí, což však není všechno. Nyní se podíváme, na co si dát pozor a na jaké vlastnosti a faktory myslet při výběru nových inline bruslí.

Bota

Hrubě můžeme botu kolečkových bruslí rozdělit do dvou skupin – měkká bota a tvrdá bota. Tvrdá bota se používá hlavně u závodních kolečkových bruslí a bruslí na inline hokej. Zatímco měkká bota nachází uplatnění u volnočasových a fitness kolečkových bruslí. Měkká bota je i tak velmi stabilní a uvnitř dobře polstrovaná, čímž nabízí komfort i na delší tratě.

Podvozek (rám)

Spodní rám kolečkových bruslí je nejčastěji z plastu nebo hliníku. Umělá hmota má tu výhodu, že je měkčí a tím pádem lépe tlumí nárazy. Hliník nárazy nijak netlumí, avšak jeho výhodou je vysoká ovladatelnost a zajišťuje lepší přenos síly při bruslení. U podvozku z měkčí umělé hmoty se kromě výhod projeví i nevýhoda, a to je právě přenos síly při bruslení. Ve finále při bruslení plýtváte energií navíc.

Dámské kolečkové brusle s brzdouKolečka

U koleček kolečkových bruslí jde o dva faktory – tvrdost a velikost koleček.

Velikost koleček se udává v milimetrech a vysoce ovlivňuje výslednou rychlost a ovladatelnost kolečkových bruslí. Čím větší inline kolečka, tím rychlejší rozjezd a vyšší dosažená rychlost. Čím menší kolečka, tím ovladatelnější jsou kolečkové brusle. Nejpoužívanější velikosti koleček na kolečkové brusle jsou 76 mm, 80 mm, 84 mm a 90 mm.

Tvrdost koleček je udávaná údajem A, který znázorňuje určitou tvrdost gumové směsi koleček. Měkké kolečka mají tvrdost zhruba 74A a níže. Tvrdé kolečka jsou zhruba s tvrdostí 85A.

Ložiska

Nejčastěji chromovaná inline ložiska se nachází uprostřed koleček kolečkových bruslí a jsou velmi důležité ke správným jízdním vlastnostem kolečkovým bruslí. Jsou rozdělené v kategoriích a nejběžnější ložiska jsou ABEC, SG a ILQ.

Brzda

Mnoho druhů kolečkových bruslí má integrovanou brzdu, kterou naleznete v zadní části rámu na jedné z páru bruslí. Brzdit začnete v momentě, kdy zvednete špičku brusle s brzdou. Čím víc zatlačíte, tím rychleji začnete brzdit. Pro začátečníky rozhodně doporučujeme vybírat kolečkové brusle s brzdou. Následné nasbírané zkušenosti Vám pomohou orientovat se v různých odvětvích kolečkových bruslí včetně těch, které nepoužívají brzdu.

Přezka

Kolečkové brusle se liší i v provedení přezky. Obzvláště výhodné jsou systémy rychlého šněrování, které kombinují klasické tkaničky se suchým zipem a ráčnou. Tímto způsobem jsou inline brusle obzvláště těsné a je zabráněno neúmyslnému otevření bruslí. Samozřejmě záleží i na druhu kolečkových bruslí. Například brusle na inline hokej jsou velmi podobném klasickým ledním bruslím a používají pouze šněrování tkaničkami.

Nejčastější otázky

Jak nejlépe uzavřít článek než nejčastějšími otázkami na téma kolečkových bruslí. Přesně ty si nyní projdeme a třeba odpovíme i Váš dotaz!

Na kterém povrchu se nejlépe jezdí?

Obecně platí, že čím hladší povrch, tím jednodušeji se na něm jezdí. Po rovné betonové či asfaltové cestě nebo v hale se rozhodně pojede jednodušeji než na nerovném povrchu. Pohromou může být popadané mokré listí, štěrkové nebo pískové cesty.

Jak rychle můžu na kolečkových bruslí jet?

Při ideálních podmínkách s vhodnými speed bruslemi a kvalitními kolečky a ložisky můžete bez problému dosáhnout i rychlosti 40 km/h a více. Z kopce je to samozřejmě ještě víc. Atakovat limity maximální rychlosti a jízdu z kopce na kolečkových bruslích však doporučujeme opravdu pouze zkušeným jezdcům.

Jak pečovat o kolečkové brusle?

O kolečkové brusle by se mělo pečovat tak, že je po každém použití očistíte a vysušíte. V letních měsících by se kolečkové brusle měly čistit mokrým hadříkem a sušit na slunci. Lze je také impregnovat speciálními prostředky, které zabraňují znehodnocení materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. V zimních měsících by měly být inline brusle skladovány na suchém místě. Nezapomeňte před použitím po zimě namazat kolečka inline bruslí a důkladně zkontrolovat jejich celkový stav. Pokud budete vědět, jak se starat o inline brusle, tak dokážete velmi jednoduše podstatně prodloužit jejich životnost.

NABÍDKA KOLEČKOVÝCH BRUSLÍ

Závěr

Věříme, že jsme Vám v tomto článku objasnili typy kolečkových bruslí a kritéria při jejich výběru. Nám již nezbývá nic jiného, než se rozloučit a věříme, že se uvidíme u dalšího článku!