Logo Logo
Jak vybrat lyžařské kalhoty
  • 24.08.2021
  • lyžařské kalhoty,

Lyžařské kalhoty jsou jedním z nejdůležitějších části lyžařského oblečení. Chrání vás před chladem, větrem či sněhem, a přitom jsou prodyšné a nabízejí příjemné vnitřní klima. Jak si ale vybrat ty správné lyžařské kalhoty a na co při výběru myslet? To se dozvíte v našem článku!

Jak vybrat lyžařské kalhoty

Nejprve se podíváme na vlastnosti lyžařských kalhot dle použití a kategorie sjezdového lyžování. Zaměříme se na to, v čem se jednotlivé druhy liší a jak by měly být vybaveny. Následně se zaměříme na důležité prvky a článek ukončíme tak, že budete schopni vybrat si správné lyžařské kalhoty.

Správné lyžařské kalhoty

Jako u koupi každého oblečení nebo vybavení je třeba se dopředu zeptat „na co je budu používat?“. Hned první chytrák by mohl říct „Lyžařské kalhoty? Tak snad na lyžování, ne?“. To však není úplně jednoduché.

Lyžařské kalhoty jsou určené především pro sjezdové lyžování a oproti lyžařským kalhotám na freeride lyžování a lyžařským kalhotám na skialpinismus jsou modely pro sjezdové lyžování více podšité. Při skialpu a freeridu je většinou scénář takový, že po vystoupání a sjetí kopce pokračujete v trase nebo se vypravíte domů či na jídlo do hospůdky. Při stoupání (ať už pěšky kvůli freeridu, nebo na lyžích při skialpu) se velmi rychle zahřejete, díky čemu nepotřebují vaše lyžařské kalhoty takovou tepelnou izolaci.

NABÍDKA LYŽAŘSKÝCH KALHOT

Jiné je to u sjezdového lyžování, při kterém je největší námahu při samotném sjezdu, u které se velmi často zapotíte. Pokud po dojezdu nemáte v plánu zapadnout do horské hospůdky nebo se vydat na cestu domů, tak vás většinou nemine řada lidí před vámi, kteří stejně jako vy čekají na vlek nahoru. Vaše tělo vychladne a v případě nedostatečného oblečení začnete rychle mrznout.

To vás ještě čeká táhlá cesta nahoru vlekem či lanovkou. Výrobci oblečení na sjezdové lyžování si však toho jsou vědomi, a proto má tento typ zimních kalhot velmi vyvážený poměr mezi prodyšností a tepelnou izolací. Je jedno, jestli jste na sjezdovce s lyžařskými kalhotami s podšívkou či bez podšívky. Jsou vlastnosti a charakteristiky, které by každé správné lyžařské kalhoty měly mít a přesně to jsme pro vás sestavili níže.

Výhody a nevýhody lyžařských kalhot

Lyžařské kalhoty jsou skvělým vybavením, které nabízí oproti klasickým outdoorovým kalhotám na zimu spoustu skvělých vlastností. Vše má ale svou kladnou i zápornou stránku, a proto si nyní projdeme výhody a nevýhody lyžařských kalhot.

Výhody

  • Robustní a odolné
  • Udrží vás v teple
  • Spolehlivě chrání před větrem a vlhkostí
  • Nesklouzávají (důležité myslet na kšandy a další příslušenství)
  • Prodyšné

Nevýhody

  • Můžete se v nich cítit trochu pohybově omezeně
  • Poměrně drahé

Ke sjezdovému lyžování samozřejmě převládají jejich výhody nad nevýhodami. Je však potřeba si projít i záporné stránky, abyste pak při výběru nových lyžařských kalhot nebyli překvapeni.

Materiál lyžařských kalhot

Lyžařské kalhoty se kvůli svému použití a nárokům na ně vyrábějí z voděodolných, větruvzdorných, elastických a prodyšných funkčních materiálů. Aby lyžařské kalhoty splňovaly všechny zmíněné vlastnosti, tak se nejčastěji používají materiály jako polyester, polyamid nebo polypropylen, přičemž některé kalhoty na lyžování obsahují také elastan nebo bavlnu. Volba materiálů se velmi liší podle toho, jestli se jedná od softshellové nebo hardshellové lyžařské kalhoty. Pro vnější vrstvu hardshellových modelů se k tomu používají robustná materiály a tkaniny jako Gore-Tex nebo Sympatex.

Nebezpečné hrany lyží

Vzhledem k tomu, že hrany lyží jsou obvykle velmi ostré, tak není žádnou novinkou, že časem proříznout opačnou nohavici lyžařských kalhot. Pokud tedy hledáte kvalitní kalhoty a chcete jednoduchý indikátor, tak sledujte právě jejich nohavice. U kvalitních lyžařských kalhot jsou totiž spodní části nohavic potažené kevlarem, který zabraňuje jejich proříznutí.

Důležité vlastnosti

Lyžařské kalhoty musí splňovat některé důležité vlastnosti, což se odvíjí od volby použitého materiálu, který musí být robustní a odolný proti otěru. Vítr, vlhkost, mechanické opotřebování od lyží, lyžařských bot nebo vleku jsou všechno prvky, které snižují životnost lyžařských kalhot. Pro co největší odolnost jsou konce lyžařských kalhot vyztuženy kevlarem, ze kterého se například vyrábějí neprůstřelné vesty.

K tomu všemu je však potřeba, aby vás lyžařské kalhoty držely v teple, a přitom byly dostatečně prodyšné. Váš pohyb se totiž během lyžování mění. Během jízdy totiž vynaložíte na pohyb dost energie, které generuje teplo a pocení. Když však dojedete ze sjezdovky dolů, tak se téměř vůbec nehýbete a většinou čekáte, až na vás přijde řada na vleku. Kdyby lyžařské kalhoty nenabízely tyto funkční vlastnosti, tak vygenerovaný pot začal pod kopcem chladnout a vy promrzat. Na stejném principu funguje i lyžařská bunda.

Samozřejmě ne všechny modely mají stejné materiálové složení a funkční vlastnosti. Největší rozdíl přitom je, jestli jsou to hardshellové nebo softshellové lyžařské kalhoty. Na to se podíváme v další části článku.

Hardshell nebo softshell lyžařské kalhoty?

Lyžařské kalhoty můžeme rozdělit do dvou velkých kategorii – softshellové lyžařské kalhoty a hardshellové lyžařské kalhoty. Oba typy se vyrábí z polyesteru, polyamidu nebo polypropylenu. Hardshellové kalhoty se však vyznačují vnější vrstvou z robustního a voděodolného materiálu jako například Gore-Tex. Díky tomu jsou obecně hardshellové produkty velmi odolné vůči větru, vlhkosti či mechanickému poškození a mají dlouhou životnost. Nevýhodou hardshellových lyžařských kalhot je jejich omezená prodyšnost.

Softshellové lyžařské kalhoty jsou oproti tomu mnohem prodyšnější a nabízejí větší volnost pohybu. Body u zákazníků sbírají i svým vysokým komfortem nošení. Jsou taktéž vodotěsné a větruvzdorné, avšak oproti hardshellovým kalhotám nenabízejí tak silnou ochranu. Zpravidla to však poznáte jen u velmi silného deště či sněhu. Často jsou softshellové lyžařské kalhoty levnější než hardshellové verze.

Vysoký komfort nošení a prodyšnost nahrává tomu, abychom doporučili spíše softshellové lyžařské kalhoty. Avšak velmi závisí na podmínkách, ve kterých se nacházíte a jaký provozujete typ sjezdového lyžování. Jezdíte hlavně freeride v hlubokém prašanu nebo trávíte drtivou většinu času na upravených sjezdovkách? Při výběru to totiž hraje velikou roli.

NABÍDKA LYŽAŘSKÝCH KALHOT

Střih a design

Dalším velmi důležitým kritériem je střih kalhot. „Tisíc lidí, tisíc názorů“ platí i ve světě lyžařských kalhot, tudíž nebudeme zabíhat do barevných kombinací a designů. Střih je však velmi důležitým faktorem, jelikož freeride lyžování, skialpinismus i sjezdové lyžování jsou pohybově intenzivní sporty. To znamená, že vaše lyžařské kalhoty musí nabízet dostatek pohybu a nesmí vás v žádných místech svírat. Kalhoty by však neměly být ani moc široké, protože by mohly při pohybu překážet a nedokázaly by plně využít své izolační vlastnosti.

Vysocí lidé s dlouhýma nohama však určitě znají tento problém – nohavice jsou moc krátké. Naštěstí se výrobci snaží myslet i na tento problém a vytvářejí speciální kalhoty s dlouhými nohavicemi. Samozřejmě střih i design se různí dle pohlaví lyžaře. Dámské lyžařské kalhoty jsou tak minimálně barevně a velikostě velice odlišné než pánské lyžařské kalhoty nebo dětské lyžařské kalhoty.

Strečový pás

Do lyžařských kalhot se nesmí nic dostat. To neplatí pouze pro materiál, ze kterého jsou vyrobené, ale samozřejmě i otvory. Díky zabudovanému strečovému pásu se kalhoty velmi rychle přizpůsobí vašim tělesném parametrům v pase. To je velmi praktické například v případě, že měníte v závislosti na počasí množství vrstev oblečení.

Kšandy

U lyžařských gatí jsou kšandy velmi praktickým doplňkem. Díky svým vlastnostem a použitým materiálům dokážou být lyžařské kalhoty relativně těžké. Kšandy efektivně zabraňují jejich nechtěnému posouvání vlivem rychlosti či změn směru při jízdě. Mnoho modelů disponují i integrovanými kšandami, které velmi doporučujeme. Záleží však vždy na zvyku a osobním preferencím.

Protisněhové manžety

Sníh v nohavici může být velmi nepříjemný. Integrované protisněhové manžety v nohavicích jsou tenkým, a přitom elastickým jsou velmi praktickým doplňkem vašich lyžařských kalhot. Mohou obepnout vaše lyžařské boty, čímž zabrání průniku sněhu dovnitř. To platí i pro jízdu v hlubokém prašanu. Před koupí je však třeba ověřit, jak široké manžety na kalhotách jsou. Jestli vaše lyžařské boty dokážou obepnout, a přitom nejsou moc široké na to, aby hned z bot sklouzly.

Kapsy

Kvalitní lyžařské kalhoty jsou vždy vybaveny praktickými kapsami. Pro lidi, co neradi lyžují s batohem jsou prostorné kapsy základním vybavením lyžařských kalhot. Myslete však na to, aby nebyly moc široké a nepřekážely při kontaktu s lyžařskou bundou.

Závěr

Když jde o lyžování, tak mají kvalitní lyžařské kalhoty cenu zlata. Při výběru byste hlavně měli myslet na dobrý střih a funkční vlastnosti. Správně vybrané lyžařské kalhoty vás ochrání před vlhkostí, chladem a sněhem, nabídnou trochu místa v kapsách, a ještě k tomu dobře vypadají. S takovými kalhotami nebude stát úspěšnému lyžařskému dni nic v cestě!