Logo Logo
Jak vybrat nosič kol na tažné zařízení?
  • 02.02.2023
  • nosič kol na tažné zařízení,

Převoz kol hromadnou dopravou je mnohdy dosti nepraktickou záležitostí, snadno navíc můžete své oblíbené sportovní a relaxační náčiní vlivem takovéto přepravy poškodit. Daleko praktičtější je doprava vlastním či pronajatým vozem, jestliže jej máte a můžete mít k dispozici. Pak není zapotřebí řešit, jak kolo dostanete třeba na chatu na víkend, na dovolenou v tuzemsku i v zahraničí, případně rovnou na cyklistické závody. Ne každý z vás ale disponuje prostornou dodávkou, potažmo obytným karavanem, kam se dají kola bez problémů uskladnit. Pro běžné osobní automobily, ale i SUV, je nezbytné počítat s instalací speciálního přídavného nosiče na kola.

Nosič kol na tažné zařízení

Jak vybrat nosič kol na tažné zařízení

Existuje hned několik variant nosičů kol. První variantu, která je asi nejčastější, ovšem má zcela jistě své „mouchy“ ve značně limitovaném počtu kol, který může pojmout, představuje nosič kol na střechu. Alternativou je pak nosič kol na zadní dveře. Ten se dá uplatnit zejména u větších automobilů a těch vozidel, která mají takzvané páté zadní dveře. Velmi populárními modely se však v posledních letech stávají nosiče kol na tažná zařízení, a to hned z několika praktických důvodů.

O čem přemýšlet, když si nosič kupujete?

V první řadě je třeba důkladně zvážit, kolik kol s sebou budete zpravidla převážet. Je jasné, že se jejich počet může každou cestu lišit. Máte-li ale třeba čtyřčlennou rodinu a počítáte s pravidelnými dovolenými na kolech nejen s partnerem, ale také s dětmi, je logické, že si vyberete takové zařízení, které dokáže pojmout minimálně čtyři jízdní kola. Nosiče mají rovněž rozličnou nosnost, což je třeba brát v potaz.

Nosnost

Maximální nosnost nosiče kol je velmi důležitým parametrem. Zejména v poslední době se totiž rozmohla móda takzvaných elektrokol, jež mají přídavné motůrky, díky nimž se dají přidávat watty během jízdy, takže se cyklisté při výšlapech v kopcích nemusejí tak namáhat. Jde o praktickou věc hlavně u lidí bez ideální fyzické kondice, často však elektrokola používají například i senioři, u nichž je to přeci jen vcelku vítaná nápomoc.

Pokud se zajímaté o nové elektrokolo, tak vám doporučujeme článek Jak funguje elektrokolo, ve kterém se dozvíte všechny jeho prvky a možnosti.

Hlavní však je, že jsou elektrokola v drtivé většině o poznání těžší, než je tomu v případě klasických bicyklů. Rozdíl u každého modelu může činit klidně 10 a více kilogramů. Když pak převážíte větší množství kol, může být maximální zatížení nosiče a celého vozidla již poměrně značné. Právě z tohoto důvodu je třeba si nosnost zařízení ohlídat, když jej vybíráte v obchodě, potažmo v e-shopu.

Umístění

Jak už bylo zmíněno, existují tři základní druhy nosičů kol. Liší se nejen v tom, kde se v rámci vozidla instalují, ale také svou konstrukcí, způsobem uchycení kol, možností odejmutí, zamykáním a řadou dalších aspektů. Níže se zaměřím především na nosič kol na tažné zařízení, který se právem začíná těšit největší oblibě.

Kompatibilita

Zcela samozřejmou věcí by při výběru držáku na kolo na auto, tedy nosiče na kola, by měl být fakt, zda je vámi vybraný konkrétní model možné použít na značku a druh auta, které vlastníte, případně jste si jej zapůjčili někde v autopůjčovně. S tímto by vám měl poradit prodejce, některá zařízení jsou však poměrně univerzální, takže nejspíše problém s adaptibilitou nebudete muset příliš řešit.

NOSIČE KOL NA TAŽNÉ ZAŘÍZENÍ

Nosiče kol na tažné zařízení: Jejich přednosti a nedostatky

Pokud máte zájem o nosič na tažné zařízení, je samozřejmě nutné, aby měl váš vůz toto tažné zařízení zabudované. Jde o onu typickou kouli, jež se nachází v zadní části vozidla poblíž nárazníků. Velkou předností nosiče kol na tažné zařízení je snadná manipulace, lépe řečeno jednoduchost, s jakou se dá nasadit, protože jej zkrátka pouze napojíte na zmíněnou kouli a zajistíte. Samotné bicykly pak už jen stačí připevnit k nosiči.

Snadná nakládka

Nesporné pozitivum oproti nosiči na střechu spočívá v tom, že kola nemusíte zvedat do nijak závratné výšky, obvykle se umisťují někam k pasu dospělého člověka. Rozhodně se tak s koly nebudete trápit zvedáním nad hlavu. Podobně jednoduché je také uchycení kol. Moderní zařízení disponují pákami a šrouby, s nimiž se dá poměrně hravě manipulovat. Zajistí přitom důkladné zabezpečení přepravovaných věcí, které tak ani při rychlejší jízdě někde po dálnici nemůžete z nosiče vytratit.

THULE VELOSPACE XT 3BIKE 13PIN Nosič kol na tažné zařízení

Úsporné řešení

V dnešní době, kdy mnohdy výrazně kolísají ceny pohonných hmot, je jistě zajímavé také hledisko jejich spotřeby u vozidla v momentě, kdy použijete nosič kol. Zde je dobré upozornit na to, že například střešní nosiče značně zvyšují spotřebu benzinu či nafty. V tomto ohledu naopak nosič kol na tažné zařízení vychází ze všech tří druhů asi nejlépe, protože se nejméně zatěžuje samotná konstrukce a zatížení vozidla.

Klasická kola versus elektrokola

Elektrokola nejenže mají vyšší hmotnost, tudíž musíte počítat s tím, že jich možná nebudete schopni přepravit tak velké množství na jednom nosiči kol, ale také mají většinou robustnější parametry. Zde lze opět nosič kol na tažné zařízení brát jako výhodu, protože u něj máte více místa nežli třeba v případě, kdy zvolíte nosič na zadní dveře. Všímat byste si měli také držáků a úchytů, ty musejí být pro elektrokola přeci jen masivnější a odolnější, a to už právě kvůli zmíněné vyšší hmotnosti.

Nejznámější značky

K asi nejznámějším výrobcům nosičů kol (nejen) na tažná zařízení patří švédská firma Thule. Je však rozhodně na místě sdělit, že se výrobou těchto praktických doplňků vozidel zabývá také česká společnost Hakr, která sídlí v Brně. Opomenout samozřejmě nelze ani další věhlasnou značku, a to italský koncern Peruzzo.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Než tedy začnete s výběrem konkrétního nosiče na tažné zařízení, tak je potřeba vědět pár velice důležitých faktorů, který výběr ovlivní. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak a podle čeho vybrat nosič kol na tažné zařízení, ať už plánujete cyklovýlet s rodinou, sólo či chcete převážet elektrokola.