Logo Logo
Jak vybrat samonafukovací karimatku
  • 09.02.2022
  • samonafukovací karimatka, karimatka,

Vícedenní outdoorové aktivity s sebou často přináší noc v přírodě, kterou můžete strávit ve stanu, bivakovacím pytli nebo houpací síti. Pokud se rozhodnete pro spánek na zemi, tak se neobejdete bez kvalitní karimatky. V tomto článku se podíváme na samonafukovací karimatky, jejich vlastnosti, nesporné výhody a poradíme vám, jak si ji správně vybrat.

Jak vybrat samonafukovací karimatku

Jak vybrat samonafukovací karimatku

Nejprve se podíváme na to, co vlastně samonafukovací karimatka je, jak funguje, podíváme se na její vlastnosti, výhody a nevýhody, srovnáme ji s klasickou karimatkou a nafukovací matrací a v neposlední řadě se podíváme na nejdůležitější kritéria při výběru nové samonafukovací karimatky.

Jak funguje?

I když se to může zdát relativně technicky náročné, tak je mechanismus nafouknutí velmi jednoduchý. Jak funguje samonafukovací karimatka? Nejprve si projedeme vnitřní část karimatky skládající se ze speciální polyuretanové pěny, která je opatřena otevřenými póry. Takže tedy – jak se nafukuje samonafukovací karimatka?

Po rozbalení karimatky se póry roztáhnou a pomoci otevření ventilu vznikne uvnitř karimatky podtlak, který nasaje vzduch do pórů vnitřní pěny s tvarovou pamětí. Tímto způsobem se samonafukovací karimatka defacto nafoukne a drží tvar. Po nafouknutí můžete podle potřeby karimatku ještě dofouknout nebo ventil uzavřít, aby se následně vzduch nedostal ven.

SAMONAFUKOVACÍ KARIMATKY

Samonafukovací karimatka – ideální do outdooru

I když k tomu může svádět, tak samonafukovací karimatka není totéž, co samonafukovací nebo nafukovací matrace. Uvnitř nafukovací nebo samonafukovací matrace je totiž volný prostor, který se vyplňuje vzduchem. Tvar matrace tak drží vzduch uvnitř. Vnitřní prostor samonafukovací karimatky je z pěny, což jsme již zmínili dříve. U této karimatky se při nafouknutí de facto jedná o roztažení pěny do předem určeného tvaru pomocí nasátí vzduchu do vnitřních pórů pěny. Díky tomu si můžete vybrat samonafukovací karimatku již s konkrétní tvrdostí. Další výhody a nevýhody si projedeme nyní.

Výhody

  • Vysoká tepelná izolace
  • Vlhkuvzdorná
  • Pěnová výplň drží dlouho svůj tvar
  • Není nutné ruční nafukování

Nevýhody

  • Vyšší ceny u kvalitních modelů
  • Nutnost pravidelně čistit

Samonafukovací karimatka vs. klasická karimatka, nafukovací matrace

„Dobře tedy, ale proč si pořídit samonafukovací karimatku? Mám doma klasickou karimatku nebo si můžu půjčit nafukovací matraci, tak proč raději nepoužít jednu z těchto variant?“. To jsou velmi dobré a velmi důležité otázky, na které nyní odpovíme.

Na trhu naleznete obecně dva typy karimatek. Buď je to klasická pěnová karimatka nebo samonafukovací karimatka. Oba druhy chrání před vlhkem a chladem od země lépe než klasická nafukovací matrace, což je dáno tepelněizolační polyuretanovou pěnou. Další rozdíly, vlastnosti, výhody a nevýhody naleznete níže.

Samonafukovací karimatka High Peak OREGON L

Klasická pěnová karimatka

  • Lehká a dá se jednoduše smotat
  • Lze použít i na další sporty jako jóga
  • Někdy vybavena další ochrannou hliníkovou vrstvou
  • Není příliš pohodlná

Nafukovací matrace

  • Ideální jako postel pro hosty
  • Vysoká hmotnost
  • Hůře izoluje od vlhkosti a chladu

Samonafukovací karimatka

  • Kompaktní balení
  • Pohodlné pěnové jádro pro příjemné spaní
  • Na povrchu použité protiskluzové materiály
  • Lze vybrat přesný stupeň tvrdosti
  • Často drahá
  • Musí být pečlivě skladována

SAMONAFUKOVACÍ KARIMATKY

Kritéria výběru

Pohodlná podložka na spaní v přírodě, která je lehká a prostorově nenáročná. Není divu, že samonafukovací karimatky se těší stále větší oblibě a na trhu už naleznete spoustu rozdílných modelů. Přesně proto pro vás máme přehled parametrů, kritérií a vlastností, na něž se při výběru nové samonafukovací karimatky zaměřit.

Délka a šířka

Samonafukovací karimatky naleznete v rozdílných rozměrech. Při výběru byste tak kromě rozměrů svojí postavy měli zvážit při jakém typu outdooru ji budete používat a kolik osob na ní bude spát. Větší karimatky jsou těžší a pro náročný trekking, při kterém se počítá každý gram, je spíše nedoporučujeme. Pro takové případy volte spíše expediční samonafukovací karimatky ve tvaru mumie. Pokud rádi spíte na břiše nebo se i při spánku hodně hýbete, tak doporučujeme širší samonafukovací karimatku, což budou například kvitovat muži se širokými rameny.

Tloušťka

Záleží-li vám na vyšším komfortu při spaní, tak byste se rozhodně měli zaměřit na tloušťku samonafukovací karimatky. Přitom platí, že čím vyšší tloušťka, tím méně budete vnímat vlastnosti podloží od terénu, přes vlhkost až po chlad. Kvalitu spánku můžete ovlivnit ještě před rozložením karimatky, a to například tím, že si vyberete pro spánek méně členitý terén.

Tloušťka samonafukovací matrace se řídí i vaší preferovanou spánkovou polohou. Kdo spí na zádech, tomu stačí i tenčí karimatka. Kdo však spí na břiše nebo na boku, ten by měl volit tlustší karimatku, aby ráno necítil bolesti v oblasti beder a kolenou.

Když přejdeme k nabídce, tak naleznete modely s rozpětím tloušťky 1,5 cm až 16 cm. Kdo hledá takový zlatý střed, tak toho uspokojí samonafukovací karimatka 7 cm nebo poté karimatka samonafukovací 5 cm.

Hodnota R

Hodnota R je takzvaný tepelný koeficient, který zjednodušeně řečeno udává, jak dobře samonafukovací karimatka tepelně izoluje od chladu. Čím vyšší hodnota R, tím lépe karimatka izoluje. Celoroční samonafukovací karimatka by měla mít parametr R v rozmezí 3,5 – 4,5. Tato hodnota by se neměla brát na lehkou váhu, protože podložkou se ztrácí třikrát až čtyřikrát více tepla než přes spacáky. V následné tabulce si projdeme, která hodnota R je vhodná ke konkrétním podmínkám.

Tabulka teplotního hodnoty R samonafukovacích karimatek

Hodnota R Teplta půdy Roční období
1 - 1,5 +7 °C Jaro, léto, podzim
1,5 - 2,5 +2 °C Jaro, léto, podzim
2,5 - 3,5 -5 °C Celoročně + mírná zima
3,5 - 4,5 -11 °C Celoročně
4,5 - 5,5 -17 °C Zima
5,5 - 6,5 do -22 °C Zima (expediční modely)
přes 6,5 -22 °C Extrémní zima

Velikost balení a hmotnost

Důležitým faktorem při výběru samonafukovací karimatky je velikost balení a hmotnost. Tyto parametry jsou pak obzvlášť důležité pro horolezce, lidi na expedicích či delších trekách, kteří počítají každý kousek místa v batohu a každý gram, který nesou navíc. Na druhé straně spektra jsou kempující lidé, které zůstávají s matrací na jednom místě a pro které je nejdůležitější komfort a dostatek prostoru pro spánek.

Na vícedenní treky doporučujeme ultralehké samonafukovací karimatky, které mají hmotnost pod 1 kg. Nesmíte však zapomenout, v jakých podmínkách se budete pohybovat. Proto je důležité vyvážit hmotnost a kompaktní balení samonafukovací karimatky s její hodnotou R, tedy tepelným koeficientem, o kterém jsme psali v předešlé části našeho článku.

Výrobci kvalitních samonafukovacích karimatek často snižují hmotnost svých modelů pomocí různých technik vytváření pórů ve vnitřní pěně. Opět však doporučujeme nevybírat karimatku s nižší hmotností na úkor horší tepelné izolace či nedostačující tloušťky.

Materiál

Jak jsme již několikrát zmínili, tak vnitřní materiál samonafukovací karimatky je z polyuretanové pěny. My se však podíváme na vnější materiál, který je často z polyesterových nebo polyamidových vláken. Měli byste dbát na to, aby vrchní část (na které ležíte) měla měkkou, ale přitom zdrsněnou strukturu, která vám bude bránit v klouzání na karimatce. Vroubkování či další rysy na povrchu zase přispěji k lepšímu zahřátí.

Spodní část samonafukovací karimatky by měla být z odolných, tepelněizolačních a oděruvzdorných materiálů, které ji budou chránit před chladem, vlhkostí a mechanickým poškozením.

Samonafukovací karimatka Vango COMFORT 10 GRANDE

Složení a skladování

Kvalitní samonafukovací karimatka vám přes noc nabídla co nejlepší podmínky, jak se vyspat a nechat odpočinout váš organizmus před dalším dnem v přírodě. Ovšem je už ráno as tím i čas vstávat. Abyste samonafukovací karimatku složili do kompaktní formy, tak je nejprve třeba z ní vypustit vzduch, což funguje stejně jako u nafukovacích matrací.

Podíváme se tedy na to, jak složit samonafukovací karimatku. Nejprve ji s otevřeným ventilem několikrát přeložte a pomocí stlačení vyžeňte vzduch z vnitřní části karimatky. Potom ventil uzavřete, karimatku rozložte a od prostoru pro nohy začněte pomalu samonafukovací karimatku rolovat dohromady. Zbytkový vzduch se tak nashromáždí v místě ventilu a po jeho opětovném otevření dostanete z karimatky i zbytek nashromážděného vzduchu. Po konečném vypuštění ventil uzavřete a samonafukovací karimatka je tak připravena k zabalení do batohu. Doporučujeme k tomu použít ochranný vak nebo sáček.

Nesmíme zapomenout zmínit, jak skladovat samonafukovací karimatky mimo sezónu. Doporučujeme je skladovat rozložené a s otevřeným ventilem. Díky tomu vzniká možnost k odpaření vlhkosti, která se mohla nedopatřením dostat do pěnové části karimatky.

Údržba

Jelikož se samonafukovací karimatky používají v outdoorových podmínkách, tak nebudou škrábance a malé trhliny časem žádnou vzácností. Ať už si budete dávat největší pozor, tak s největší pravděpodobností se tomu nevyhnete. Kvalitní samonafukovací karimatky se však často prodávají s opravnou soupravou, která obsahuje záplaty na vrchní i spodní stranu karimatky a k nim speciální lepidlo. Během pár kroků tak dostanete mechanické poškození pod kontrolu a prodloužíte životnost vaší nafukovací karimatky.

Ani čištění samonafukovací karimatky není žádná velká věda. Je však důležité o ní včetně čištění pečovat a údržbu nevynechávat. Pro čištění karimatku nafoukněte, ventil uzavřete a pomocí vlhčeného hadru s jemným čistícím prostředkem pro domácnost vyčistěte. Nezapomeňte ji následně důkladně opláchnout. Před složením je třeba nechat karimatku řádně uschnout, aby se zamezilo vzniku plísní.

SAMONAFUKOVACÍ KARIMATKY

Závěr

A jsme u konce našeho článku. Věříme, že jsme vám dokázali vysvětlit rozdíly a výhody samonafukovacích karimatek oproti jiným alternativám a vypsali vám ta nejdůležitější kritéria, na která si dát při výběru nové samonafukovací karimatky pozor. Nám už nezbývá nic jiného, než se rozloučit a doufat, že se uvidíme u dalšího článku!