Logo Logo
Do hlubokého sněhu jedině ve sněžnicích
  • 09.02.2022
  • sněžnice, plastové sněžnice, hliníkové sněžnice,

Turistika na sněžnicích láká rok, co rok čím dál více lidí. Tento trend se dá velmi jednoduše vysvětlit, jestliže se podíváme na největší výhody sněžnic. Jejich konstrukce umožňuje rozložit hmotnost člověka na větší plochu, takže se méně zabořuje do sněhu. Zdolávat trasy v hlubokém sněhu je tak mnohem jednodušší a vy se při turistice dostanete na místa, na které byste to bez sněžnic jen těžce zvládli. V tomto článku vám dáme pár rad a tipů před koupí vašich nových sněžnic.  

Chůze na sněžnicích

Do hlubokého sněhu jedině ve sněžnicích

Sněžnice jsou přesně tím pravým vybavením pro lidi, kteří v zimní přírodě čas od času rádi sejdou z vyznačených turistických tras, nebo hledají alternativu ke skialpinismu. Jsou to velmi flexibilní pomocníci z nenáročných materiálů a ve velmi dostupné cenové relaci. Pro jejich použití nepotřebujete lyže, speciální boty nebo protiskluzové podrážky. Vše navíc, co se vám na túru ve sněžnicích hodí, je lavinové vybavení nebo lyžařské hole či trekové hole. Chůze ve sněžnicích je stejně velkou zábavou pro děti, dospělé či seniory, čemuž i napomáhá fakt, že technika chůze je velmi intuitivní a rychle k naučení. Všechny přednosti ještě více umocní váš parádní zimní zážitek. 

Samozřejmě nejsou sněžnice určené pouze pro turisty, ale najdou využití v mnoha jiných zimních aktivitách. Horolezci v zimě je používají k přiblížení se k ledovcovým vertikálním stěnám. Velkou výhodou pro ně je, že do sněžnic můžou použít stejné boty, které pak mají v mačkách při lezení. Snowboardisté zase ocení flexibilitu lehkých sněžnic, které jim velmi pomáhají s výstupem na kopec a na cestě dolů se dají jednoduše připevnit na batoh. Tím si i snowboardisté dokážou užít jízdu v hlubokém sněhu, jelikož na takový zasněžený vrcholek by se dostávali leda tak na lyžích.

Sněžnice Lifefit SNĚŽNICE ALU šedá

Plastové sněžnice nebo sněžnice s hliníkovým rámem?

Dle použití a aktuálních přírodních podmínek existují různé modely sněžnic. Pro lehkou turistiku po rovině či malých kopcích jsou pro začátečníky velmi dostačující rekreační sněžnice. Chůze v těžším kopcovitějším terénu vyžaduje stabilnější modely s moderními technickými prvky a detaily. Obecně rozdělujeme sněžnice na plastové sněžnice a sněžnice s hliníkovým rámem. Komu záleží na každém ušetřeném gramu, pro toho jsou ještě možností odlehčené, ale přitom velmi stabilní karbonové sněžnice

Sněžnice s hliníkovým rýmem jsou potažené vysoce odolnou pogumovanou tkaninou, která pomáhá s rozložením hmotnosti na sněhu. Formou a funkčností se velmi podobají tradičním dřevěným modelům, které již používali indiáni v Severní Americe. Tyto sněžnice najdou využití hlavně v hlubokém sněhu a na nepříliš náročném terénu. Ráčnové vázání umožňuje sněžnice velmi rychle upnout na jakoukoliv botu.

Plastové sněžnice se vyrábějí v různých provedeních od jednoduchých rekreačních přes běžecké sněžnice až po alpinistické sněžnice. Jsou vyrobené z mrazuodolného umělohmotného materiálu a k dostání jsou v různých velikostech a s různorodým příslušenstvím. Pro dlouhé trasy v náročném terénu rozhodně sáhněte po modelu s odolnými kovovými hroty, drapáky a odklápěcí patou, která pomáhá při výstupu. Výklopná pata napomáhá při chůzi do kopce zapojení správných svalových partií a tím výstup velmi zjednodušuje.

Před koupí nových sněžnic by rozhodně měla být brána v potaz hmotnost člověka, který je bude nosit. Obecně můžeme říct, že čím těžší člověk, tím větší plocha sněžnic by měla být. Taktéž existují rozdíly mezi pánskými a dámskými sněžnicemi, které se různí formou a délkou. Výrobci nezapomínají ani na estetickou vlastnost sněžnic, a proto hlavně dámské sněžnice jsou již často zdobeny krásnými barvami a motivy.

Dětské sněžnice

Jestliže jsme zmínili, že se sněžnice těší čím dál větší oblibě, tak je vcelku logické, že se to týká i těch nejmenších. Aby se skloubila zábava s bezpečností, tak jsou sněžnice pro děti vyráběny speciálně pro potřeby dětských nohou. Zábavě tak již nic nestojí v cestě!

Ať už se jedná o dětské trekové boty, dětské outdoorové oblečení, tak jedno je jisté – již dávno jsou pryč doby, kdy se materiálem a kvalitou na tomto typu zboží šidilo. Děti tak často mají stejný, ne-li lepší komfort v oblečení a vybavení oproti dospělým. Nejinak je to u sněžnic. Důležitou vlastností je jednoduché vázání, které pevně drží, a přitom je snadno ovladatelné.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Chůze se sněžnicemi je veliká zábava, která vám nabízí dostat se do míst, na která byste se v zimních botách nedostali. Věříme, že díky našemu článku si ke sněžnicím naleznete cestu i vy.