Logo Logo
Jak vybrat trampolínu
  • 16.05.2021
  • trampolína, zahradní trampolína, fitness trampolína

Zahradní trampolína patří k nejoblíbenějšímu volnočasovému vybavení, které můžete na zahradě mít. Asi bychom ji mohli nazvat dětská trampolína, protože jsou to právě děti ve školním věku, které na nich dokážou v teplejších měsících vyvádět každý den. Jak si trampolínu vybrat a na co si dát při výběru pozor se dozvíte v tomto článku!

Zahradní trampolína nabízí spoustu zábavy

Jak vybrat trampolínu

Zahradní trampolína není však jediný druh trampolíny. Projdeme si i ostatní druhy, vyznačíme si jejich výhody a nevýhody, poradíme vám, na co si dát při výběru nové trampolíny pozor a zodpovíme si nejčastější otázky k výběru trampolíny.

Druhy trampolín

V této kategorii si představíme druhy trampolín, jejich vlastnosti, použití, výhody a nevýhody, a také na co u nich při výběru myslet.

Zahradní trampolína

Zahradní trampolína je naprostou klasikou mezi trampolínami pro domácnost. Byla vyvinuta pro použití ve venkovních, tedy hlavně zahradních prostorech a její nejsilnější stránkou je velká skákací plocha. Tento typ trampolín má zpravidla průměr od 180 do 490 cm a výška skákací plochy od země je většinou zhruba 0,5 m. Pro vyšší modely je velmi praktický žebřík k trampolíně, který pomůže menším dětem s výstupem.

Nejčastější užití nalezne tento typ trampolín samozřejmě v již zmíněných teplejších měsících. Abyste však kvůli dešti nemuseli trampolínu rychle přemísťovat, tak doporučujeme pořízení ochranné plachty. S příchodem podzimu a zimy by se však trampolína měla rozhodně rozložit a uložit ve vnitřních prostorech domu. Chlad a vlhkost totiž dokážou poškodit skákací plochu, pružiny i rám celé trampolíny. Větší vrstva sněhu zas může působit jako trvalé zatížení, a dokonce překročit hranici zatížení. V obou případech je to velmi nevhodné pro pružiny a skákací plochu, což může vést k velmi rychlému a trvalému poškození.

Zahradní trampolína s vnitřní ochrannou sítí

Zahradní trampolíny jsou zpravidla obehnány ochrannou sítí, která zabraňuje mylnému a nebezpečnému vyskočení z trampolíny. Tyče držící ochrannou síť jsou pro co největší bezpečnost taktéž polstrované.

Výhody

  • Určené pro venkovní použití
  • Velká skákací plocha
  • Vhodné pro děti od 6 let i pro dospělé

Nevýhody

  • Nevhodné pro vnitřní použití
  • Nevhodné pro malé děti
  • Nutné rozložení kvůli zimním měsícům
  • Relativně drahá

Výběr ochranné sítě

Pokud chcete vlastní trampolínu dovybavit ochrannou sítí, tak máte na výběr ze dvou možností – vnitřní síť a vnější síť. Vnitřní síť se vyznačuje vyšší bezpečností, protože kopíruje okraj skákací plochy, čímž zabraňuje kontaktu s pružinami trampolíny. Nevýhodou je, že opticky zmenší skákací prostor. Vnější sítě jsou umístěné na okraji celé trampolíny. Nechrání tak před dopadem na pružiny, ale zase nezmenšují opticky prostor. Jelikož jsou u vnějších sítí tyče součástí ochranné konstrukce, tak by měly být pro co nejvyšší bezpečnost polstrované. Počet zvolených tyčí závisí na množství úchytů na ochranné síti.

Pozor na nesprávné užívání

Všichni výrobci trampolín prodávají své produkty se zárukou. Ta se však nevztahuje na věcné škody a zranění způsobené nesprávným užíváním trampolíny. Jako příklad můžeme použít přetížení trampolíny a překročení její nosnosti v případě, kdy je například na trampolíně naráz více osob.

NABÍDKA TRAMPOLÍN

Fitness trampolína

Oproti zahradní trampolíně se fitness trampolína používá ve vnitřních prostorách a často se na nich trénuje uvnitř větších hal, posiloven či sálů. Volitelně se však fitness trampolíny dají použít i ve vnějších prostorech. Druh tréninku, ke kterému se používají, se označuje jako jumping fitness, fitness jumping nebo jen zkráceně jumping. Jumping trampolína má průměr pouze od 90 do 130 cm a jsou tak oproti zahradním trampolínám mnohem jednodušší na přenos. Pro uchycení skákací plochy se používají buď pružiny nebo gumolano. Součástí konstrukce je i opěrné madlo a často též počítač se snímačem počtu skoků.

Odrazová plocha se nachází ve výšce 20 až maximálně 25 cm, je to tedy malá trampolína. Dle intenzity tréninku můžete na jumping trampolínách spálit za hodinu i 750 kalorií, což zhruba odpovídá 60minutovému běhu ve volném tempu.

Fitness trampolína na jumping fitness

Mírné hubnutí není jediným dlouhodobým efektem fitness jumpingu. Tímto typem tréninku zlepšujete i svoji kondici a chráníte svůj pohybový aparát a klouby před nepříjemnými dopady, které vznikají například při běhání. Pro lidi s lehkou nadváhou či chronickými bolestmi kolen je tak cvičení na fitness trampolíně výbornou alternativou! 

Výhody

  • Určené pro indoor použití
  • Efektivní tréninkové vybavení
  • Možnost použít i outdoor

Nevýhody

  • Malá skákací plocha – nemůžete tak skákat do strany
  • Nevhodné jako dětská trampolína
  • Relativně drahá

Nafukovací trampolína pro děti

Malé děti do 6 let by neměly skákat na velkých zahradních trampolínách. Na to je nebezpečí zranění způsobené nekontrolovatelným pádem moc velké a může dojít k poranění o sítě, pružiny či okraje trampolíny. Jejich vnímání prostoru a vlastního těla je v takovém věku ještě nedostačující a stále se musí učit své tělo v těchto situacích chránit. Samozřejmě, i pro tříleté děti je skákání na trampolíně velikou zábavou. Aby o to nebyly ochuzeny, tak byste se měli podívat po nafukovací trampolíně.

Nafukovací trampolína se skládá z umělé hmoty a podobá se nafukovacímu polštáři, na kterém mohou děti ničím nerušeně skákat a dovádět. Skákací plocha trampolíny je malá a její hmotnost tak nízká. Jedná se tak o ideální malou trampolínu do bytu i na zahradu.

Výhody

  • Vhodná pro malé děti
  • Zabraňuje nepříjemným zraněním
  • Trampolína do bytu i na zahradu

Nevýhody

  • Malá skákací plocha
  • Možné pouze nízké skoky

Další druhy

Kromě již zmíněných naleznete na trhu další druhy trampolín, které jsou však spíše koncipované pro gymnastiku či soutěže ve skocích na trampolíně.

  • Gymnastická trampolína – nejspíše všechny školou povinné děti se s tímto typem trampolíny za svůj život již setkaly. Používají se právě v gymnastice nebo výuce tělocviku.
  • Závodní trampolína – až 100 pružin umožňuje závodníkům skákat do výšky až 9 m a provádět ve vzduchu nacvičené akrobatické prvky.

NABÍDKA TRAMPOLÍN

Důležitá kritéria

Existují důležitá kritéria, na která byste se při výběru nejpoužívanějšího typu – zahradní trampolíny měli zaměřit. A přesně na to se nyní zaměříme!

Bezpečnost

V otázce bezpečnosti nejde pouze o malé děti. Obecně nezkušení skokani ztrácí na začátku rychle rovnováhu a ovladatelnost, což vede k nekontrolovatelným pádům i k okraji trampolíny. Na bezpečnost by se tak opravdu mělo myslet hned na prvním místě a o to důležitější je při výběru nové zahradní trampolíny myslet na následující vybavení.

  • Obvodový ochranný polštář
  • Stabilní a robustní ochranná síť
  • Ochranné návleky hlavních tyčí

Zahradní trampolíny bez tohoto bezpečnostního vybavení nedoporučujeme.

Ještě více bezpečí zajišťují trampolíny s vnitřní ochrannou sítí, díky které se skokan při dopadu ke kraji skákací plochy nemůže dostat k pružinám, tyčím či okraji trampolíny. I když mají kvalitní trampolíny hlavní tyče i okraje polstrované, vždy je tam riziko možného zranění. Ochranná síť na trampolínu by se měla každý rok měnit, jelikož vlivem počasí ztrácí již po jedné sezóně na svých vlastnostech.

Nepoužívat trampolínu ve více lidech: Děti milují skákání na trampolíně a ve dvou či ve třech je to ještě větší zábava. Nekontrolovatelné a nekoordinované dopady však mohou velmi rychle vést k těžkým zraněním, kdy se děti například ve vzduchu střetnou hlavami, nebo na sebe nešikovně dopadnou. Výrobci tak apelují na to, aby trampolínu používala pouze jedna osoba.

Nosnost

Také maximální nosnost trampolíny by měl být při výběru jeden z nejdůležitějších parametrů. Kvalitní trampolíny mají nosnost i 160 kg, některé modely mají však maximální nosnost pouze 50 kg. Při přetěžování trampolíny vznikají v odrazové ploše mikrotrhliny, které mohou vést k protrhnutí plochy a těžkým zraněním.

Montáž

Montáž zahradní trampolíny je zpravidla vysvětlena v návodu a často doplněna vysvětlující ilustrací. Před koupí byste měli dbát na to, zda součástí trampolíny je i nezbytné nářadí včetně napínacího háku a že návod k obsluze je ve Vámi požadovaném jazyce. Jak uvádí ČOI, zboží prodávající se v České republice musí být vždy s návodem k obsluze v českém jazyce. Pokud tomu tak není, tak i to je pro Vás indikátor o případném neschváleném produktu či nízké kvalitě. Ochranná síť by měla být jednoduše odnímatelná, aby se dala v případě nepřízni počasí jednoduše sundat a odnést do suchého prostředí.

Trampolína s vnější ochrannou sítí

Vnější průměr a výška rámu

Než se pustíte do koupi nové trampolíny, tak byste měli mít rozhodně jasno kde ji chcete postavit a kolik tam je na ni místa. Myslete přitom na okolní prostor, kdy se doporučuje mít okolo trampolíny alespoň 1 m volného prostoru. Pokud v tom máte jasno, tak už zbývá jen vybrat si trampolínu s vnějším průměrem a výškou rámu dle Vašich požadavků. Mělo by se přitom myslet i na to, kdo bude trampolínu používat, protože i to je parametr ovlivňující velikost koupené trampolíny. Zpravidla platí, že čím větší je odrazová plocha, tím vyšší skoky můžete dosáhnout.

Výška rámu určuje, jak vysoko je odrazová plocha trampolíny od země. Pro trampolíny s vyšším rámem doporučujeme koupit praktický žebřík. Modely zahradních trampolín od renomovaných výrobců se dodávají včetně žebříku k trampolíně.

Vlastní hmotnost a rám

Další z důležitých kritérií jsou vlastní hmotnost a rám, jelikož hrají podstatnou roli ve stabilitě trampolíny. Nohy zahradní trampolíny by měly být masivní a mít co největší plochu k zemi. Všechny kovové součásti rámu musí být galvanizované nebo jinak ošetření proti korozi.

Pružiny

Množství pružin, které drží odrazovou plochu trampolíny do jisté míry určuje teoreticky možnou výšku skoku. Čím více pružin, tím výš můžete vyskočit. Měly by být vyrobeny z nerezové oceli pro co nejdelší životnost.

Skákací plocha

Odrazová neboli skákací plocha je srdce každé trampolíny. V závislosti na šířce okraje je obvykle nejméně o půl metru menší než vnější průměr. Čím větší je skákací plocha zahradní trampolíny, tím pohodlněji se na ni bude skákat, i dospělým. S větší plochou mají i akrobatičtí nadšenci více místa provádět své prvky a skoky, což je u trampolín s menší odrazovou plochou hůře proveditelné.

Příslušenství

Žebřík a ochranná plachtě k trampolíně jsou někdy součástí balení. Není to však pravidlem, a proto v opačném případě doporučujeme toto příslušenství dokoupit. Pokud nemáte, tak doporučujeme přikoupit i ochrannou síť a polstrované okraje.

Design

Co se týče designu, tak je velmi málo oblastí, ze kterých můžete vybírat. I barevné kombinace jsou značně omezené. Drtivá většina zahradních trampolín má černou skákací plochu i ochrannou síť. Barevné může být polstrování tyčí a okrajů trampolíny, kde se nejčastěji setkáte s modrou nebo červenou, ale můžete narazit i na růžovou či zelenou.

Kulatá nebo hranatá trampolína?

Většina trampolín je kulatá, což je ověřená forma, při které se pružiny napínají rovnoměrně do všech směrů a svou tuhostí dokážou skokana při menší chybce vrátit při dalším skoku na střed skákací plochy. Hranaté trampolíny umožňují po celé odrazové ploše dosahovat vyšších skoků, avšak tento typ trampolín nalezneme hlavně v závodní oblasti skoků na trampolíně. V privátní sféře je to spíše vzácností.

Odolnost

Venkovní trampolína by měla být z odolných materiálů, které obstojí povětrnostním vlivům. Skákací plocha a okraj trampolíny by měli být voděodolné a odolné proti UV záření. Všechny kovové materiály musí být galvanizované či jinak upravené proti korozi.

Nejčastější otázky

Co je jumping fitness?

Jumping fitness je sport, respektive cvičení, při kterém se vykonávají cviky z aerobiku na malé fitness trampolíně.

Jak je trampolína vysoká?

Celková výška trampolíny se liší podle provedení. Zpravidla platí, že čím širší je trampolína, tím je i vyšší. Celková výška včetně ochranné sítě dosahuje zhruba mezi 200 až 270 cm.

Můžu skákat na trampolíně během těhotenství?

Gynekologové a porodní asistentky radí ženám, aby během těhotenství neskákaly na trampolíně, protože tyto pohybová sekvence zbytečně zatěžuje pánevní dno. Těhotné ženy, které stále chtějí sportovat, se mohou udržovat v kondici plaváním, při pilates nebo díky speciálním cvičením pro těhotné.

Jaká je nejlepší zahradní trampolína?

Tak přesně taková trampolína neexistuje. Nejlepší trampolína je ta, která přesně odpovídá Vašim požadavkům na prostor a vlastnosti, které jsme popsali výše v tomto článku.

Jak dlouho trvá postavit trampolínu?

To záleží na modelu a množství lidí, kteří jsou do stavby trampolíny zapojeni. Zpravidla může být však ve 2 lidech postavena za 2 hodiny.

Kolik kalorií spálím skákáním na trampolíně?

Bohužel neexistuji validní data, které by byly ke spalování kalorií na trampolíně. Vychází se však, že během 15 minut skákání můžete spálit i 200 kalorií. Samozřejmě však záleží na intenzitě skákání a postavě člověka, který skáče.

Proč má trampolína skřípe?

Není nic otravnějšího, než když moje trampolína při skákání kvíká, skřípe či vrže. Pokud se tento zvuk objeví ihned po rozbalení a složení trampolíny, tak výrobce nejspíše nedostatečně namazal pružiny. Nemusíte však mít strach. Jedná se o normální znak a stačí pružiny namazat.

NABÍDKA TRAMPOLÍN

Závěr

Věříme, že jsme Vám v našem článku dostatečně přiblížili typy trampolín, jejich vlastnosti, výhody a nevýhody, a také nejčastější dotazy a kritéria výběru nové trampolíny. Nám již nezbývá nic jiného než se rozloučit a doufáme, že se uvidíme u dalšího článku!