Logo Logo
Jak vybrat zdravotní obuv?
  • 06.02.2023
  • zdravotní obuv, ortopedická obuv,

Zdravotní obuv se používá nejen ve zdravotnických zařízeních, ale stále častěji o ni mají zájem dokonce i běžní uživatelé. Pokud trávíte spoustu času na nohách, zdravotní obuv je způsob, jak si zpříjemnit pracovní dobu a poskytnout bezkonkurenční oporu.

Jak vybrat zdravotní obuv?

Jak vybrat zdravotní obuv?

Všichni, kdo pracují ve zdravotnictví, mají za sebou spoustu únavných hodin a chápou, proč je kvalitní obuv tak důležitá. Zdravotní sestry pracují v průměru 12 hodin, takže pokud nejsou boty pohodlné, během pracovní směny se objeví nepříjemné bolesti. Víte, jak vybrat zdravotní obuv? V následujících řádcích vám poskytneme hned několik praktických tipů.

Polstrování a podpora klenby

Velice důležitá je podpora klenby, stejně tak i polstrování, což ocení nejen chodidla, ale celkově tělo. Moderní zdravotní obuv totiž zlepšuje držení těla a předchází bolestem dolní části zad. Správné polstrování navíc snižuje nárazy při běhu a rychlé chůzi.

Dalším faktorem je střih, přičemž příliš těsná nebo naopak volná obuv způsobuje nepohodlí, což vede k problémům s chodidly. Zdravotní obuv by vám měla dobře padnout, protože často má dostatek prostoru pro volný pohyb prstů. Ujistěte se, že mezi koncem nejdelšího prstu a koncem boty je prostor alespoň 2 centimetry.

Ideální je změřit si nohu na konci dne, kdy je zkrátka největší. Vezměte v úvahu také ponožky, které nosíte. Jedině tak vyberete optimální zdravotní pracovní obuv.

Ať už je to zdravotní obuv dámská, pánská, nebo dětská, je potřeba myslet na dostatečnou oporu klenby, paty a taktéž odpružení, jež tlumí nárazy. Lidé s vysokou klenbou potřebují obuv s dobrou podporou, díky čemuž se rovnoměrně rozloží váha na celé chodidlo. V případě plochého chodidla se doporučuje obuv s dobrou podporou paty, aby se zajistila stabilita.

Pokud máte vysokou klenbu nebo nadměrnou pronaci, kdy se při chůzi chodidlo stáčí dovnitř, potřebujete obuv s regulací pohybu, která vám pomůže udržet stabilitu chodidla. Obuv s regulací pohybu zabraňuje nadměrnému stáčení chodidla dovnitř a udržuje chodidlo v neutrální poloze.

NABÍDKA OBUVI

Ideální volbou jsou protiskluzové boty

Vzhledem k tomu, že jsou nemocniční podlahy extrémně kluzké, což je nebezpečné jak pro pacienty, tak i personál, investice do obuvi s gumovou podrážkou je žádoucí. Obuv pro zdravotní sestry by měla být jednoznačně protiskluzová.

Materiál

Tenisky jsou nejoblíbenějším provedením obuvi pro všechny profese, ale ve zdravotnictví se až tak nedoporučují, přičemž síťované svršky jsou sice obecně lehké a prodyšné, ovšem špatně se čistí. Luxusní zdravotní obuv by měla být z dobře udržovatelného materiálu, neboť zdravotníci přicházejí do styku s tělesnými tekutinami (krev, zvratky, moč a podobně). V případě, že sháníte zdravotní obuv pro běžné nošení, po teniskách sáhnout určitě můžete.

Oblíbenosti se těší jednoznačně kožené boty, neboť se snadno čistí. Stačí je otřít antibakteriální utěrkou a můžete vyrazit do práce. Kožené boty jsou těžší než síťované alternativy, ale jsou symbolem stylu, neboť je můžete používat všude. Pánská zdravotní obuv je větší oproti dámské, což mužský personál ocení.

EDAG OUTDOOR HIGH Ortopedická vložka

Vyměňte si obuv

Kůže je obecně prodyšná, ale zadržuje i zápach, a proto si vyměňujte boty na jednotlivé aktivity. Zdravotní pantofle použijete při nošení doma, tenisky si nazujete na nohu při atletických výkonech a podobně. Pokud byste totiž nosili jedny boty na všechny činnosti, časem by se dostavily i bradavice a další problémy spojené s nepříjemným zápachem.

Obecně platí pravidlo vyměnit boty každých 6 až 8 měsíců. V okamžiku, kdy obuv vykazuje známky opotřebení, je čas na výměnu. Dámská zdravotní obuv by totiž nejenže měla být praktická, ale měla by stále vypadat dobře, protože je to i vaše vizitka. Opotřebované boty způsobují puchýře, mozoly a další potíže s chodidly.

Ortopedická obuv

Samostatnou skupinou je takzvaná ortopedická obuv, která však není vhodná pro každého, ale pouze pro pacienty s určitými zdravotními obtížemi.

Důvodů, proč používat ortopedickou obuv, je hned několik. Častým důvodem jsou kladívkové prsty. I mozoly na nohou jsou stavy, jež negativně ovlivňují kvalitu života. Dochází k nim právě v důsledku špatné volby obuvi, takže pro řešení problému se opět doporučuje ortopedická varianta.

Ortopedická obuv pro vás může udělat následující:

  • Odpružení nohy: odpružení zajišťuje mezipodešev. Obuv však nesnižuje sílu, která prochází tělem, natolik, aby se snížila. Prodlužuje ovšem dobu, za kterou tato síla působí, takže tělo má čas se přizpůsobit.
  • Podporuje chodidlo: Bota by měla napomáhat vyrovnání chodidla při dotyku se zemí.
  • Pocit pohodlí: Bota by vám měla padnout hned napoprvé.
  • Dobře sedí: Bota by měla být dostatečně široká a dlouhá, aby vám dobře padla.

Dolní končetiny hrají hlavní roli při všech pracích. Pokud tomuto hlavnímu aktérovi nevěnujete potřebnou pozornost, nemůžete vůbec dosáhnout dobrých výsledků. Z tohoto důvodu je nutné projevit potřebnou citlivost pro nohy a vynaložit velké úsilí na prevenci.

Až si budete příště kupovat boty, změřte si nohy, abyste znali přesnou velikost a šířku bot, které si potřebujete koupit. Při rozhodování o koupi pak mějte na paměti výše uvedené vlastnosti dobré obuvi. Nezapomeňte ani na své ratolesti, protože existuje i dětská zdravotní obuv, a tím pádem zajistíte zdravý vývoj jejich chodidel od malička.

Pokud máte problémy s chodidly a nejste si jisti, jaký typ obuvi je pro vaše nohy nejvhodnější, navštivte ortopeda, který vám nohy vyšetří.

Závěr

A jsme na konci. Jak je možno vidět, tak zdravotní obuv nalezne velké užití od každodenního nošení, přes nošení v práci až po použití ve sportu a rozhodně není určená jen pro starší lidi. Oporu v ní najdou dámy, pánové i děti. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, proč a jak si vybrat zdravotní obuv.