Logo Logo
Jak vyprat batoh?
  • 09.02.2022
  • batohy, jak vyprat batoh,

Můžete prát batoh v pračce? A jak často by se měl vlastně prát a čistit? Na to a mnohem víc jsme se podívali a odpověděli v našem článku, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů k čištění batohů. Pojďme na to!

Jak vyprat batoh

Jak vyprat batoh?

Hned ze začátku se podíváme, kdy je vhodný batoh čistit a jak pravidelně byste tak měli dělat. Následně si projdeme možnosti čištění batohu včetně toho, zda můžete batoh prát v pračce. Na konec se podíváme na důležitou a často zapomínanou impregnaci.

Kdy čistit batoh?

Kdy je vlastně nutné čistit či prát batoh? Batohy nám sice nejsou tak blízké jako naše oblečení, ale dokážou se stejně rychle zašpinit. V případě, že se váš ruksak propotí, zapráší či zašpiní, tak je jeho čištění neodkladné. Často však stačí vyčistit lokální nečistoty po stříkancích bláta či pylu, k čemu vám postačí vlhký hadřík. Doporučujeme batoh prohlédnout vždy, když dorazíte domů. Čerstvé nečistoty jdou mnohem jednodušeji odstranit než ty zaschlé.

Jak často čistit batoh?

Jak jsme již zmínili, nejlepší je batoh vyčistit po každém návratu domů. Je jedno, jestli jste po několikadenním treku, cyklistickém výletu či jste si jen skočili do města. Pokud si zautomatizujete pravidelné čištění lokálních nečistot, tak nebudete muset kompletně čistit batoh s množstvím zaschlých nečistot.

Ekologický prací prostředek Toko ECO DOWN WASH 250 ML

Můžu batoh vyprat v pračce?

Pokud však jsou nečistoty již ve velkém množství tak už je potřeba většího čištění. Je však možné prát batoh v pračce? A když ano, tak jak vyprat batoh v pračce? To je velmi častá otázka a odpověď zní – NE, NIKDY! Batohy, a hlavně pak outdoorové batohy, se nesmí prát v pračce, ani na jemné praní při 30 °C, ani při praní v pračce za studena ani s jemnými čistícími prostředky! I když se na mnohých fórech dočtete od různých „specialistů“ opak, tak apelujeme na to, abyste batoh rozhodně v pračce neprali. V nejlepším případě si při praní poničíte batoh, v horším si zničíte svoji pračku. To samé platí i pro sušičky. Batohy se nesmí sušit v sušičce!

Kompletní ruční praní batohu

Pak tedy, jak prát batoh? Při větším znečistění od bahna a dalších odolných nečistot se kompletního čištění sotva vyhnete. Paradoxně v tomto případě nechte bláto na batohu zaschnout a následně vykartáčujte hrubým kartáčem. Zaschlá zemina se tímto způsobem dá celkem efektivně odstranit. Pokud to nebude stačit, tak je možné kartáč trochu namočit do vody. Nečistoty uvnitř batohu prvně vysypte a případně vysajte vysavačem. Odolnější nečistoty pak vytřete vlhčeným hadříkem.

Pokud tento způsob čištění nestačí nebo jste svůj batoh již dlouhou dobu nečistili, tak se neobejdete bez speciálních čistících prostředků na tento typ textilu. Běžné domácí čistící prostředky jsou totiž na batohy moc agresivní a mohly by poškodit materiál batohů či některé prvky. Čistící prostředek na batohy můžete aplikovat dvěma způsoby.

  • Můžete nečistoty čistit lokálně, přičemž smícháte prací prostředek v určeném poměru ve vodě a batoh čistíte pomoci hadříku a kartáče, který do vody s čističem namáčíte.
  • Nebo si napustíte velkou nádobu či vanu vodou, přidáte ve správném poměru čistící prostředek a pomocí kartáče a ručního praní batoh vyčistíte. Pokud má batoh odnímatelné, které nepotřebujete vyčistit, tak je před vložením do vody oddělejte.

V obou případech by měla mít voda maximálně 30 °C. Rychle reagovat byste měli v případě, kdy se vám vylije pití z pitné láhve. Často se totiž jedná o slazené či sycené nápoje, kávy a čaje, které mohou po zaschnutí zanechat spoustu nepěkných skvrn. Doporučujeme přitom kompletní ruční čištění, při kterém se tekutina lépe odstraní.

Kompletní nebo částečné čištění?

Mnoho turistů své batohy nikdy nečistí, jiní jednou za rok a další je čistí dle potřeby. Často si například potem či opalovacím krémem zašpiníme místa jako ramenní popruhy, bederní pás nebo zádový systém. Vznikají tak nepříjemné skvrny, které se pak mohou omylem přenést na oblečení či časem začnou nepříjemně zapáchat. Doporučujeme tak pravidelné čištění konkrétně těchto částí. 

Impregnace Collonil CARBON PRO 400 ML

Trekkingové, outdoorové a cyklistické batohy jsou často díky prostředí, ve kterém se používají, znečištěné prachem a zvýšeními nečistotami. Pravidelná čištění kartáčem se jich však jednoduše zbavíte. Alespoň jednou za rok byste však měli batoh kompletně vyčistit. Pro sezónní batohy je důležité i správné skladování. Batoh by měl být před uskladněním kompletně suchý a prostor, ve kterém bude batoh uskladněn by měl být taktéž suchý a dobře větraný. Nedoporučujeme tak skladování ve sklepě, jelikož hrozí vznik plísní a zatuchlého zápachu.

Musí se batoh po vyprání impregnovat?

Popsali jsme si tedy, jak se pere batoh, jak se správně suší a jak se správně skladuje. Pokud však zmiňujeme péči, tak bychom neměli zapomenout na impregnaci. Musí se batoh impregnovat? Batoh je velmi často vystavován vlhkosti a aby byly vaše věci uvnitř v suchu, tak byste měli batoh rozhodně impregnovat. Když však vystavíte batoh dlouhému dešti, tak musíte počítat s tím, že se vlhkost dovnitř časem dostane skrz zipy či švy. Pokud nemáte nepromokavý batoh, tak doporučujeme používat pláštěnky na batohy, které jsou často jejich součástí. 

Impregnace je však důležitá a po každém vyčištění a umytí byste měli batoh reimpregnovat. Jak dobře máte batoh impregnovaný si můžete sami vyzkoušet, když pokapete svrchní materiál batohu kapkami vody. Pokud se vsáknou, tak je batoh špatně nebo nedostatečně impregnován. Jestli v podobě kapek steče pryč, tak je impregnace dobrá.

Závěr

Správná údržba je klíčem k dlouhé životnosti našeho vybavení. Nejinak je tomu u batohů, na které často zapomínáme. Když budete dbát na pravidelné čištění, tak se vyhnete nepříjemným pachům a skvrnám, které mohou rychle vzniknout. Nezapomeňte, že batoh rozhodně nepatří do pračky ani do sušičky! Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak se pere batoh.