Logo Logo
Jak zvýšit dojezd elektrokoloběžky
  • 18.06.2022
  • Jak zvýšit dojezd elektrokoloběžky,

Elektrokoloběžky se těší čím dál větší obliby, což má svůj logický důvod. Dokážou vás bez námahy velmi rychle přemístit, a hlavně městské elektrokoloběžky jde snadno složit, vzít s sebou do MHD nebo kanceláře, což z nich dělá oblíbenou alternativou ke klasickým dopravním prostředkům jako auta, které ráno často končí v zácpě. Jak však docílit co největší dojezdové vzdálenosti a jak ji mohu jednoduše prodloužit? Přesně na to jsme se zaměřili v našem článku!

Jak zvýšit dojezd elektrokoloběžky

Jak zvýšit dojezd elektrokoloběžky

Nejprve se podíváme na trochu fyziky základní školy a připomeneme si, jak tření a špatně nafoukané pneumatiky negativně ovlivňují dojezdovou vzdálenost elektrokoloběžky. Pak se přesuneme k dalšímu faktoru, kterým je hmotnost. Nezapomeneme si projít optimální jízdní styl a další body, kterými dokážete velmi jednoduše prodloužit dojezd elektrokoloběžky. Čtěte dál a dozvíte se víc!

Udržujte optimální tlak pneumatik

Elektrokoloběžky jsou oblíbeným dopravním prostředkem mnoha lidí. Pokud si elektrokoloběžku pořizujete, určitě si všimnete, že pneumatiky elektrokoloběžek jsou podstatně odlišné od pneumatik běžných kol. Proto je důležité vědět, jaké jsou optimální hodnoty tlaku pneumatik elektrokoloběžek a jak moc dokážou přehuštěné nebo podhuštěné pneumatiky elektrokoloběžek ovlivnit jejich dojezdovou vzdálenost.

Pneumatiky elektrokoloběžek jsou náchylné k prasknutí, pokud jsou přehuštěné. Proto je důležité, abyste si uvědomili, že byste neměli jezdit na elektrokoloběžce s přehuštěnými pneumatikami. Přehuštěné pneumatiky elektrokoloběžek mohou také způsobit, že elektrokoloběžka bude mít nižší dojezdovou vzdálenost. Opačný případ se stejným efektem jsou podhuštěné pneumatiky. Díky podhuštěným pneumatikám má pneu elektrokoloběžky větší třecí plochu se silnicí, což zvyšuje vyšší energii pro vynaložení stejné rychlosti jako u správně nafouknutých pneumatik. Efektem je taktéž, že s podhuštěnými pneumatikami budete mít nižší dojezdovou vzdálenost. Jaký je tedy optimální tlak pneumatik elektrokoloběžek? Velice záleží na typu e-koloběžky a hmotnosti jezdce. Optimální tlaky pneu elektrokoloběžek jsou tak součástí každého modelu a rozhodně byste se jimi měli řídit. Doporučujeme k tomu použít pumpu s manometrem.

ELEKTROKOLOBĚŽKY

Hmotnost navíc

Dojezd elektrokoloběžky závisí na mnoha faktorech. Jedním z nich je samozřejmě hmotnost elektrokoloběžky. Čím je elektrokoloběžka těžší, tím je nižší její dojezd. Proto se elektrokoloběžkáři snaží o to, aby byla elektrokoloběžka co nejlehčí. Celkovou hmotnost elektrokoloběžky ovlivňuje také hmotnost jezdce. Čím je jezdec těžší, tím elektrokoloběžka spotřebovává více energie na to, aby ho udržela v pohybu. Proto je důležité zvolit elektrokoloběžku, která má dostatečný nosný výkon pro váš typ těla.

Taktéž myslete na hmotnost navíc v podobě brašen a hlavně batohů. Jestliže vážíte 80 kg a na zádech máte 20 kg krosnu, tak se to ve spotřebované energie elektrokoloběžky a její dojezdové vzdálenosti pozná. Nezapomeňte ani na to, co jsme zmínili v předešlé kapitole. Pokud hmotnost jezdce je s batohem 100 kg a ne 80 kg bez batohu, tak se různí i optimální tlaky pneumatiky, které tomu musíte přizpůsobit.

BLUETOUCH BT800 - Elektrická koloběžka

Optimalizace jízdního stylu

Málokterý elektrokoloběžkář ví, že jeho jízdní styl dokáže ovlivnit dojezdovou vzdálenost elektrokoloběžky. Správné brždění, správné ovládání plynu a plynulá jízda elektrokoloběžky jsou klíčem k zajištění optimální dojezdové vzdálenosti elektrokoloběžky. Kromě toho, elektrokoloběžkaři by se měli vyvarovat nečinnosti a neustálému přidávání plynu, protože to může značně snížit dojezd elektrokoloběžky. Pokud elektrokoloběžkař chce maximalizovat dojezd elektrokoloběžky, měl by se soustředit na plynulou a konstantní jízdu bez zbytečného přidávání plynu. Pro elektrokoloběžkaře, kteří chtějí zvýšit dojezd elektrokoloběžky, je důležité si uvědomit, že elektrokoloběžka má své limity a nelze ji neustále přetěžovat. Proto elektrokoloběžkaři by se měli soustředit na optimální jízdní styl, který zvýší dojezd elektrokoloběžky bez přetěžování elektrokoloběžky.

Správná údržba

Elektrokoloběžka je závislá na správné údržbě, abyste si udrželi její dojezdovou vzdálenost. Čištění elektrokoloběžky by mělo být prováděno po každém dojezdu, aby se zabránilo korozi nebo usazování nečistot. Vhodnými čistícími prostředky jsou voda s mýdlem nebo čističem na elektrokola. Nevhodné čistící prostředky obsahující agresivní chemikálie, jako je aceton nebo ředidlo, které by se na čištění elektrokoloběžky neměly používat.

Každá elektrokoloběžka má svůj vlastní návod k použití, který by měl být při údržbě elektrokoloběžky dodržován. Návod k použití elektrokoloběžky by měl obsahovat informace o tom, jak elektrokoloběžku správně čistit a udržovat.

Promyslete si trasu

Při jízdě elektrokoloběžkou je důležité myslet na to, abyste si co nejvíce ušetřili čas a energii. Abyste dosáhli většího dojezdu, existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout. Za prvé, elektrokoloběžky jsou nejefektivnější na rovinatých a sjezdových trasách. Pokud je to možné, vyhněte se jízdě do kopce nebo po nerovném terénu. Za druhé, elektrokoloběžky jsou nejefektivnější, když jsou plně nabité. Proto se ujistěte, že vaše elektrokoloběžka má vždy dostatek energie, abyste dosáhli svého cíle. A konečně, elektrokoloběžky jsou také nejefektivnější, když je trasa co nejkratší. Pokud je to možné, vyberte si trasu, která je co nejkratší a nejpřímější. Tím ušetříte čas i energii. Taky je vhodné podívat se předem na mapy, abyste neztratili čas blouděním ve slepých uličkách a vracením se po špatných odbočkách.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Člověk by si mohl říct, že to jsou de facto velmi jednoduché věci. Nicméně často se právě ty jednoduché věci přehlížejí, protože se jim nepřikládá taková důležitost. Místo toho, jak zvýšit výkon elektrokoloběžky by se spotřebitel měl prvně ptát sám sebe co udělat, aby neplýtval energií elektrokoloběžky. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak na to!