Logo Logo
Rozdíl mezi kajakem a kánoí
  • 09.02.2022
  • kajak, kánoe.

Kajak a kánoe. Jsou to synonyma pro jeden a tentýž typ lodi? Ne!.. tak úplně. Mají však mnoho společného. Obě lodě jsou poháněny pádlem. Oba typy jsou využívány jako sport pro volný čas, tak i jako závodní sport. Využívají se na sjíždění řek, plavení se po jezerech nebo jako pomocník při chytání ryb. Existují však určitě rozdíly, které si ukážeme v našem článku!

Rozdíl mezi kajakem a kánoí

Rozdíl mezi kajakem a kánoí

Kajak byl původně vyvinut domorodými mongoloidními obyvateli ze Severní Ameriky a severovýchodní Asie (Inuité, Jupikové a Aleuti) – dnešní Kanada, USA (Aljaška), Grónsko a Ruská federace. Tento druh plavidla byl používán v dopravě a k lovu. Vývoj kánoe sahá hluboko do minulosti a téměř ve všech koutech Světa se lodě velmi podobného typu vyráběly.

Původní obyvatelé Amerického kontinentu vyvinuli typ kánoe, která byla lehká (dala se přenést) a přitom uvezla dost nákladu i v mělkých vodách. Kolonisté rychle poznali výhody kánoe a velmi jim pomohla při dobývání severoamerického kontinentu. Některé země považují kajak pouze za typ kánoe, protože stačí vytáhnout sedačku a místo ní klečet a pádlovat s jednostranným pádlem.

Když pojedete sjíždět řeku v Německu, tak velmi často narazí na označení kánoe – Kanaďan (der Canadier/Kanadier). Podívejme se však na rozdíly a hlavní rysy obou lodí v tabulce:

Tabulka rozdílů mezi kajakem a kánoí

Vlastnost \ Loď Kajak Kánoe
Pádlo Dvojpádlo Jednostranné
Forma lodi Užší Širší
Rychlost Vyšší Pomalejší
Hlavní využití Sportovní Volnočasové
Pozice sedu Hluboce usazená V kleče či sedu
Paluba Většinou uzavřená Otevřená
Možný náklad Málo Hodně

Kánoe se pohání pádlováním jednostranným pádlem. Technika pádlování může být trochu obtížnější, a to hlavně v případě, pokud plujete sami. Proto existují, a jsou velmi oblíbené, 2 nebo vícemístné kánoe. Kánoe mají otevřenou palubu, takže každé ošplouchnutí přes okraj lodi určitě ucítíte. Při pádlování můžete v kánoi buď klečet či sedět, záleží podle typu kánoe.

Nabízí však dostatek úložného prostoru pro vodotěsné vodácké batohy, vodácké vaky či barely, ve kterých si můžete vést suché oblečení do vody a boty do vody nebo osobní věci. Laminátové kánoe jsou velmi oblíbeným typem lodí pro plavení řek v České republice.

Oproti tomu je kajak poháněn kajakářským pádlem, které se krátce nazývá dvojpádlo. To znamená, že kajak může být velmi dobře poháněn pouze jednou osobou. Paluba je většinou uzavřená, takže vás chrání před stříkající vodou. Při jízdě je pozice kajakáře vždy vsedě a oproti kánoi sedíte v kajaku hlouběji. Díky plošší a užší formě je kajak oproti kánoi rychlejší. Nenabízí však moc úložného prostoru.

KAJAKY A KÁNOE

Který typ lodi si mám vybrat?

Vždy záleží na tom, jaké jsou vaše plány a co od lodi očekáváte. Pokud se chcete plavit více dnů, máte s sebou hodně vybavení či oblečení a úplně vám nezáleží na rychlosti ukrajování kilometrů, tak je ideální variantou kánoe. Laminátové, plastové či nafukovací kánoe je ideální pro rodinnou vodní turistiku či vodáctví s přáteli. Velmi dobře se kánoe hodí na sjíždění řek či plavení se po jezerech.

Kdo má raději svižnější jízdu, tak by rozhodně měl zvolit kajak. Díky své úzké formě lodi je rychlejší a zvládne za den více kilometrů. Uzavřená paluba vás dobře ochrání před náročnými podmínkami třeba na divoké vodě. Pokud se chcete po vodě plavit sami, tak je kajak rozhodně lepší varianta než kánoe.

I kajaky se vyrábějí ve více provedeních od sklolaminátových, plastových po nafukovací. Pokud máte rodinu či kamarády, se kterými jste dobře sladění, tak vyzkoušejte vícemístný nafukovací kajak.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si ukázali vlastnosti, rozdíly a nejvhodnější použití kajaku a kánoe. Ať si už vyberete kánoi nebo kajak, my vám přejeme spoustu zábavy a bezpečný návrat domů. Ahoj!