Logo Logo
Boby nebo sáňky?
  • 10.01.2022
  • sáně, boby na sníh,

Pokud jde o dětské zimní aktivity, tak existují dvě nejoblíbenější možnosti: boby nebo sáně. Oba typy mají své vlastní jedinečné výhody a nevýhody, tak jak se rozhodnout, který z nich je pro vaše dítě ten pravý? Čtěte dále, abyste se dozvěděli více o každé možnosti a najděte ideální variantu přesně pro vaše dítě!

Boby nebo sáňky?

Sáňky nebo boby

Nejprve se podíváme na technické a konstrukční rozdíly mezi sáněmi a boby, následně přejdeme na rozdíly v jízdních vlastnostech, které jsou spojené právě s již zmíněnými konstrukčními rozdíly bobů a sáněk. Projdeme si taky, jak se řídí boby a sáňky a na závěr se podíváme na to, jestli jsou lepší sáně nebo boby. Pojďme na to!

Technické rozdíly

Sáně a boby jsou určené pro jízdu na sněhu, přičemž obě tyto sportovní náčiní se vyrábějí z různých materiálů. Sáně bývají vyrobeny ze dřeva, plastu nebo skelného vlákna, boby bývají často vyrobeny z umělé hmoty. Největší rozdíly nalezneme v konstrukci. Boby využívají celou plochu dna pro kontakt se sněhem, zatímco sáně jsou se sněhem v kontaktu v místech 2 skluznic. Také v rozměrech jsou ihned patrné rozdíly. Boby na sníh bývají širší, protože si jezdec či jezdkyně do něj při jízdě kompletně sedají. Na saních je sedací část užší a nohy ji při sezení na saních obkračují, protože je potřebujete k brždění a ovládání sání. Na druhou stranu bývají sáňky delší než klasické boby na sníh.

BOBY NA SNÍH

Rozdíly v jízdních vlastnostech

Například, boby na sníh se pohybují podstatně hladším terénem než sáně. To je způsobeno tím, že boby mají větší plochu kontaktu se sněhem, a tudíž lépe drží. Navíc boby mají obecně nižší hmotnost, což znamená, že jsou citlivější k tomu se rozjet.

Stiga SNOWPOWER růžová - Bob s volantem

Jak se řídí boby?

Pokud se rozhodnete pro boby s plastovými brzdami, tak budete mít větší kontrolu nad jejich rychlostí a zatáčením. Boby s volantem jsou vhodné spíše pro starší děti, kterého mají lepší prostorové vnímání a vyhodnocování situací při jízdě. Varianty bobů bývají různé, mohou se lišit např. velikosti, materiály, barvami a samozřejmě i cenou. Pokud je vašim cílem rychlost a pocit adrenalinu na bobech, doporučujeme volit variantu s plastovými brzdami. Pokud nejste příznivci vysoké rychlosti, ale chcete mít boby se špičkovým designem, je pro vás bob s volantem to pravé.

Jak se řídí sáně?

Člověk by řekl, že u sání není, co se týče brzdění nebo ovládání, moc rozdílů. Velmi však záleží na designu, materiálu a provedení sání. Klasické dřevěné sáně se ovládají nohama, které máte při jízdě vytrčené před sebou. Tím pádem můžete regulovat rychlost i směr jízdy. Doporučujeme přitom mít kvalitní boty i kalhotyNěkteré modernější plastové sáně mají však volant jako boby s volantem, přičemž fungují na stejném principu. Sáně s volantem ovládají skluznice na spodní hraně sjízdných ploch, čímž mohou sáně zatáčet, aniž byste si museli pomáhat nohama. Kdo však hledá v sáních klasiku z ladovské zimy, tak nejspíš určitě sáhne po dřevěných sáních, které se ovládají již zmíněnýma nohama.

Co je lepší, sáně nebo boby?

Na tuto otázku neexistuje jasná odpověď. Velice přitom záleží na věku dítěte, protože od toho se dost odvíjí jeho reakční schopnosti, vyhodnocování situace a prostorová orientace. Pro malé děti v předškolním věku rozhodně doporučujeme boby, které se ovládají pomocí páček. Ovládání je velice jednoduché a děti s ním můžou velmi rychle zabrzdit. Sáňky jsou pro menší děti spíše méně vhodné, protože je potřeba vyvinout sílu v nohách pro zabrzdění či manévrování. Pro děti školního věku jsou však vhodné již všechny modely včetně bobů s volantem.   

Zásluhou své délky jsou však sáně velmi vhodné pro jízdu ve dvou, která nejčastěji vypadá v podobě jízdy rodiče s dítětem. Rodič tak může ovládat sáně a dítě si využít jízdu na této historické klasice zimních radovánek. Díky tomu, že sáně jezdí po skluznicích, které jsou daleko od sedací části, tak děti na dřevěných saních tolik nepromrzají. Boby jsou v kontaktu se sněhem s velkou plochou a k tomu jsou z plastu. Velmi rychle se tak chlad dostane k sedícímu dítěti, které by pro jízdu na bobech mělo být tepleji oblečeno.

SÁŇKY

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Sáně i boby na sníh jsou naprostými zimními klasikami, se kterým se setká snad každé dítě u nás. Při výběru je důležité vědět, pro jak velké dítě chcete toto vybavení koupit a zda jej dokáže bezpečně ovládat. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte jak na to a již nic nebrání tomu oddat se této zimní zábavě!