Logo Logo
Snowskates – vše co byste měli vědět o novém trendu v zimních sportech
  • 16.02.2020
  • snowskates, snowskate

Bez prkna a vázání – snowkates jsou novým trendem v zimních sportech, který si pomalu ale jistě již získává zákazníky i v České republice. V tomto článkem si nový fenomén přiblížíme a vysvětlíme základní věci, které byste před koupí měli znát.

Snowskates jsou novým trendem zábavy na sjezdovce!

Sjezdové lyžování a jízda na snowboardu jsou tradičními zástupci zimních sportů. Nicméně výrobci lyží a snowboardů stagnují, jelikož je čím dál méně dětí, které jsou do těchto sportů zapálené. Nyní se však na trhu objevují takzvané snowskates, které se mohou stát novým mostem k lyžím, snowboardu či sportu obecně.

Jízda na snowskates je velmi jednoduchá a dá se velmi rychle naučit. Pohyb na nich má hodně společného s jízdou v kolečkových, skate či klasických bruslích na ledě. Tím nabízejí na svahu spoustu možností od svižného slalomu přes vysoké rychlosti při sjezdu až po skoky a otočky.

Snowskates

Hned na začátek je třeba říct, že snowskates nejsou žádné krátké lyže, Big foots nebo snowblades. Jsou to doslova brusle na sníh. Skládají se z lehké, pohodlné boty s integrovanou a jedinou skluznicí s ocelovými hranami. Jak jsme již zmínili, pohyb na nich hodně připomíná například jízdě na kolečkových bruslích. Kdo tedy má s kolečkovými brusli zkušenosti, ten bude mít přechod na snowskates velice jednoduchý. To však neznamená, že by nováčci s tím měli mít nějaký problém.

Snowskates Sled Dogs K9 pro profesionální jezdce

Díky krátké skluznici je zatáčení na snowskates mnohem snazší, než například na lyžích a po půl hodině zkoušení již tělo začíná zpracovávat základní pohyby. První den na svahu už tak můžete dosáhnout velmi uvolněné jízdy a zkoušet nové a náročnější prvky, které jízda na snowskates dokáže poskytnout.  Nováčkům na lyžích či snowboardu trvá obecně mnohem déle, než se do toho správně dostanou.

Zkušenosti ukazují, že je u snowskates menší úrazovost oproti jízdě na lyžích či snowboardu. Snowskates nemají žádné viditelné vázání, žádné prkno či hůlky, za které se může noha při pádu zachytit, či které by během pádu stály v cestě. Hlavně však na nich nepůsobí na kolena žádné pákové síly. Pohyb na nich je velmi přirozený, což je velké plus při případném pádu. Oproti jízdě na lyžích pracují jinak s hmotností, čímž se stávají stabilnějšími i ve vysokých rychlostech. 

Pro jízdu na snowskates se nejvíce hodí upravené sjezdovky s maximálně 10 až 12 cm nového sněhu, prašanu. Se cvikem však rostou výzvy a jízda v boulích může být jedna z nich. Krátká skluznice zaručuje možnost velmi rychlé změny směru či zastavení. Pokročilí jezdci se nebojí ani v jízdě na neupravených stezkách s prašanem až po kolena.

NABÍDKA SNOWSKATES

Rozdělení

Zmínili jsme rostoucí oblibu snowskates, která není omezena věkem či zkušeností jezdce. Nicméně i snowskates nabízejí různé typy dle náročnosti a požadavků jezdce.

Pro ženy

Snowskates pro ženy jsou typicky vyráběny s velmi měkkou výplní boty a vyznačují se velmi dobrou manévrovatelností při sjezdu. Výplň bot nabízí vysoký komfort nošení a díky svým termoizolačními vlastnostem drží nohy v teple při každé situaci na svahu. Pásky a hliníkové přezky přidávají noze ve snowskates na stabilitě a lepší ovladatelnosti, která hraje u dámských typů snowskates velikou roli.

Kvalitní snowskates Sled Dogs HALDEN pro muže i ženy

Pro děti

Děti tvoří v drtivé většině sportů začátečníky. Do toho se pomalu ale jistě učí ovládat a poznávat nejen konkrétní sporty, ale i vlastnosti, schopnosti a možnosti vlastního těla, které se stále vyvíjí. U modelů pro děti je tak kladen velký důraz na odolnost a schopnost přizpůsobit se noze malého jezdce. Prostor pro palec je vyplněn tak, aby se noha při růstu, či dlouhotrvající zvýšené aktivitě cítila i při přirozeném otékání nohou stále pohodlně. Přezky jsou vyráběny z umělé hmoty a další prvky jsou navrženy a vyráběny tak, aby byly snowskates pro děti cenově dostupné a přitom zajistily maximální komfort a bezpečnost.

Pro pokročilé jezdce

Pro pokročilé jezdce (muže i ženy) jsou vyráběny snowskates, které se soustředí na vysokou rychlost, stabilitu a zatížitelnost, což je dosahováno použitím tužších materiálů. Jsou osazeny hliníkovými přezkami a širokým páskem, aby se dosáhlo co možná nejlepšího komfortu při nošení. Součástí přední a zadní části boty bývají vytahovací smyčky pro snadné vytažení jazyka a vnitřní vložky.

Pro profesionály

Při výrobě snowskates pro profesionální jezdce bylo hodně dáno na pocity a postřehy samotných jezdců. Tyto modely jsou to nejlepší, co na trhu najdete. Vysoká odolnost při náročné jízdě a skocích, stabilita, komfort a ovladatelnost jsou vlastnosti, na které se jezdec spoléhá, zatímco jede v maximální rychlosti. Použité přezky jsou hliníkové a popruh je 40mm široký pro maximální stabilitu. Vnitřní bota je tvarovatelná s tvarovatelnou pěnou pro extra podporu kotníků a vnitřní vložkou pro tlumení nárazu, což jezdci zaručuje maximální kontrolu nad svou jízdou.

NABÍDKA SNOWSKATES

Závěr

Doufáme, že jsme vám přiblížili nový sportovní fenomén a pomohl s případným výběrem snowskates pro vás, či vaše nejbližší. Jedno víme jistě – se snowskates si užijete spoustu zábavy a poznáte naprosto nový způsob sjíždění sjezdovek.