Logo Logo
Bolest zad, kolen a hýždí na kole? Pár rad a tipů co změnit
  • 06.02.2022
  • bolesti zad, bolesti kolen, bolesti hýždí,

Vícedenní cyklovýlety dokážou být tvrdou prověrkou připravenosti vašeho těla a materiály vašeho kola. Naše tipy vám pomohou, aby se z malých problémů nestaly vážnější zdravotní potíže.

Bolesti při jízdě na kole

Bolesti při jízdě na kole

Bolesti kolen

Svalová dysbalance a špatně nastavená výška cyklistického sedla vytvářejí každým šlápnutím do pedálů stres a tlak v oblasti kolenního kloubu. Důvody následných bolestí jsou často již ve zmíněně špatně nastavené výšce a pozice posedu nebo ve špatně nastavených pedálech. Typicky je výška sedadla nastavena moc nízko a pozice sedadla je moc vepředu.

Špatně bývají nastavené i kufry na cyklistických tretrách. Díky těmto chybám dochází k přetížení a následným zdravotním problémům. Kromě změn v nastavení kola zapojte protahovací cvičení a kompenzační sporty jako například plavání.

Odřeniny a otlačeniny

V případě otlačenin nebo odřenin hýždí se pocitově velmi rychle stane z cyklistického sedla místo mučení a trápení. Obecně je samozřejmě prevence lepší než léčení následků a u cyklistického sedla to není jiné. Nejprve byste se měli zaměřit na výšku sedla a jeho pozici. Často odřeniny vznikají, protože mají lidé posedy nastavené moc vysoko či nízko.

Pomoci může také změna sklonu sedla směrem dolů. Hodně přitom závisí na druhu cyklistiky. V našem blogu – Jak správně nastavit výšku sedla se dočtete plno rad, které vám pomohou ke správnému posedu a minimalizaci odřeniny a otlaků.

Pánské sedlo na kolo Selle Italia SLR TM SUPERFLOW

Bolesti zad a krční páteře

Shrbená pozice cyklisty v kombinaci s nezvykle těžkým batohem mohou velmi rychle způsobit napětí a bolesti v oblasti zad. Bolesti krční páteře jsou při atypickém cyklistickém posedu velmi časté, avšak po pár dnech cyklistiky odeznívají.

Cyklistický batoh však velmi zřídka má zásluhy na bolestech beder, které se často objevují vlivem zkráceného bedrokyčelního svalu. Protahovací cviky při pauzách nebo večer před spaním uvolňují tyto bederní a kyčelní svaly a jsou tak důležitou prevencí před bolestmi beder.

Bolesti chodidel

Pocit pálení nebo bolest vnější strany chodidel se často objevují až po několika hodinách v cyklistickém sedle. Při bolesti chodidel musíme rozlišovat cyklisty podle typu pedálů. Častější problémy mají lidé s nášlapnými pedály, u kterých vzniká problém vlivem špatně nastavených kufrů na tretrách.

Ve většině těchto případů bývají nastavené moc dopředu a jejich přesun směrem ke středu chodidla rozhodně pomůže. Při bolestech vnější strany chodidla pomůže posunout kufry na tretrách směrem ke kolu. Základem však jsou kvalitní a dobře zajeté cyklistické tretry.

Bolesti rukou

Nejpozději při necitlivosti prstů na ruce byste měli reagovat a optimalizovat nastavení vašeho kola. Důvodem problémů může vysoký tlak na zápěstí nebo moc utažený hrudní pás na vašem batohu. Většinou bývá důvodem vysoký tlak na brňavku, který se dá minimalizovat optimalizací vašeho cyklistického posedu.

Nejprve správně nastavte výšku řídítek a představce, což uvolní napětí na ruce a zápěstí. V případě potřeby se dají samozřejmě řídítka vyměnit za jiný typ. Nicméně opravdu byste se prvně měli zaměřit na optimalizaci vašeho cyklistického posedu a až pak vinit a měnit komponenty. Více se dočtete v našem článku Jak nastavit posed na kole.

Závěr

Doufáme, že jsme vám v tomto článku pomohli zbavit bolestí, které vás na kole trápí a vy si tak užili pohodovou jízdu!