Logo Logo
Jak správně nastavit výšku cyklistického sedla?
  • 05.02.2022
  • Cyklistické sedlo, výška cyklistického sedla,

Výška cyklistického sedla se nastavuje dle fyzických parametrů a zkušeností samotných jezdců, kteří díky typu kola či zvolenému cyklistickému stylu preferují vysokou, nízkou či zkosenou pozici svého sedla. Na co myslet při nastavování cyklistického sedla na vašem kole se dozvíte v tomto článku.

Správná výška cyklistického sedla

Správná výška cyklistického sedla

Při správném cyklistickém posedu by vás neměly ani při delší jízdě bolet záda nebo kolena. Pokud to však je ten případ, tak máte velmi pravděpodobně špatně nastavené cyklistické sedlo. Výsledkem následného šlapání na kole, při kterém se vám mimo jiné nesprávně propíná noha, jsou bolesti kolen, kyčlí, zad a pánevní oblasti.

Časté chyby

V následném přehledu si ukážeme, jak špatná pozice cyklistického sedla přímo způsobuje možné zdravotní problémy.

  • sedlo je moc nízko: Nezkušení cyklisté mají často sedlo nastavené moc nízko z důvodu, aby v případě nouze (ze strachu) rychle dosáhli nohama na zem. Při šlapání s nízko nastaveným sedlem se vám špatně propíná noha, což pak zvyšuje stres na kolena a další klouby. Z toho pak vyplývají další problémy jako bolesti zad, chodidel a hýždí.
  • sedlo je moc vysoko: Při šlapání se sedlem moc vysoko se extrémně propíná noha a tím se zvyšuje tlak na prsty na nohách. To může zapříčinit například „mrtvé prsty“, což je záchvatovité stažení cév prstů. Kvůli vysokému propnutí nohou také vzniká větší tlak na sedací kost, protože je tím pádem veškerá hmotnost těla nesena jí a ne muskulaturou nohou. Při šlapání se tak na sedle i celkově vrtíte ze strany na stranu, abyste dosáhli nohama na pedál, což přetěžuje ploténky a zadělává na budoucí problémy.
  • špatný sklon sedla: Sklon cyklistického sedla by měl být nastavený ve vodorovné pozici nebo pod minimálním úhlem. Pokud je sedlo sklopeno moc dolů, tak vzniká tlak na svaly v pažích a trupu, protože musí cyklistu při jízdě více podepírat. Naopak přední část sedla zvednutá moc nahoru zase zapříčiňuje bolest nohou, zad a kyčlí.

NABÍDKA CYKLISTICKÝCH SEDEL

Přehledně jsme o možných zdravotních komplikacích při špatně nastaveném cyklistickém posedu psali v našem článku Bolest zad, kolen a hýždí na kole? Pár rad a tipů co změnit.

Dámské městské retro kolo Bergamont SUMMERVILLE

Ovlivňující faktory

Myslete na to, že výška sedla se různí podle typu kola a jezdeckého stylu. U silničních a horských kol je výška sedla často vyšší, než výška řídítek – pro co nejlepší přenos síly při šlapání. Tělo je pří jízdě na horském či silničním kole shrbené, což je úplný opak jízdě na městských kolech se sníženým rámem, na kterých jsou řídítka oproti sedlu nastaveny výše, a držení těla je vzpřímené. Jízda ve vzpřímené poloze je však nevýhodou na nerovných povrzích, kdy vytváří tlak na obratle. Trekové kolo je kompromisem mezi oběma extrémy a uplatňuje jízdu v lehce shrbené poloze.

To však nejsou jediné faktory ovlivňující výšku cyklistického sedla. Na většině mužských kol se jezdí ve shrbené poloze. Naopak na typicky dámských kolech se sníženým rámem se jezdí ve vzpřímené poloze. Dámy se často dopouští jedné chyby ještě před nastavením cyklistického sedla, a to je jeho samotný výběr. Chybně vybírají sedla se širokou špicí sedla a sedací části, což v kombinaci se špatným polstrováním vytváří odřeniny a otlačeniny. Užší a tvrdší cyklistická sedla jsou většinou pohodlnější variantou i pro dámy.

Frekvence jízdy je taktéž parametr, na který by se mělo myslet. Příležitostný jezdec na krátké vzdálenosti nepocítí problémy spojené se špatně nastaveným sedlem tolik, jako nadšený cyklista jezdící dlouhé trasy. Kontrola výšky cyklistického sedla by však měla proběhnout před každou jízdou. Stejně jako kontrola brzd a jejich případné nastavení.

Malý tip pro rodiče: Některá cyklistická sedla mají v zadní části nekryté pružiny. Pokud máte v plánu přidělat na vaše kolo s tímto typem sedla dětskou cyklo sedačku, tak rozhodně pružiny něčím zakryjte. Jinak může během jízdy dojít k nepříjemnému a zbytečnému poranění dítěte.

Sedlovka a její nastavení

Sedlovka spojuje sedlo s rámem kola a je to komponent, u kterého byste měli s nastavením výšky kola vždy začít. Sedlovka má označenou minimální hranici části, která se musí vždy nacházet v rámu kola.   

Sedlo je možné posouvat po ližinách sedla dopředu a dozadu a najít tak ideální jezdeckou polohu. V zámku sedlovky musí být přichycené pouze rovné části ližin cyklistického sedla. Jinak může během jízdy dojít k prasknutí ližin nebo zámku sedlovky.

Pozor: Ližiny sedel se vyrábějí z různých materiálů a v různých roztečích. V případě výměny sedla nebo sedlovky, tak mějte na paměti, ať jsou spolu kompatibilní. Jinak může opět docházet k poškození a prasknutí sedlovky či ližin, což během jízdy může vést k nepříjemným pádům.

Mazání sedlovky

Sedlovka by se měla promazat jednou za rok a při mazání záleží na materiálu sedlovky a rámu kola.

Hliníková sedlovka v kovovém rámu

  • uvolněte sedlový rychloupínák a vytáhněte sedlovku z rámu
  • utřete staré mazivo ze sedlovky
  • naneste tenkou vrstvu maziva po místa, kde bude sedlovka ukotvena v rámu
  • vložte sedlovku do rámu, nastavte si správnou výšku sedla a zapněte sedlový rychloupínák

Karbonová nebo jiná sedlovka v karbanovém rámu

  • uvolněte sedlový rychloupínák a vytáhněte sedlovku z rámu
  • vyčistěte sedlovku a vnitřní část rámu, do které se vkládá sedlovka, jemným hadříkem s vodou
  • nechte vyčištěnou sedlovku vyschnout, vložte zpět do rámu, nastavte si správnou výšku sedla a zapněte sedlový rychloupínák

Sedlovka kola

Nastavení sklonu sedla

Nastavte si správně sklon cyklistického sedla dle vašich požadavků

  • uvolněte zámek sedlovky tak, abyste mohli se sedlem posouvat
  • položte na sedlo vodováhu pro správné rozpoznání náklonu
  • nastavte sklon sedla a utáhněte zámek sedlovky

Malý tip: U celoodpružených kol sklopte špici sedla mírně dolů. Když si pak na kolo sednete, tak vlivem vaší hmotnosti zapruží zadní část kola a výsledně budeme mít při jízdě sedlo ve vodorovné poloze.

Jaká je správná výška cyklistického sedla?

Jsou různé metody, jak zjistit ideální výšku cyklistického sedla. I malá změna v jeho výšce však může mít výrazný efekt, co se týče pohodlnosti a správného zapojení těla při jízdě.

  • poproste někoho, ať vám přidrží kolo a bez bot si sedněte na kolo
  • patou šlápněte do pedálu a dostaňte jej do spodní polohy, následně uvolněte rychloupínání sedlovky
  • posuňte sedlovku nahoru do pozice, při které budete mít propnutou nohu (stále s patou na pedále)
  • utáhněte rychloupínání sedlovky (nezapomeňte, že sedlovka má minimální hranici části, která musí být v rámu kola

Výpočet výšky sedla

Při tomto výpočtu se počítá vzdálenost mezi prostředním bodem středové osy a vrchní hranou cyklistického sedla. Kdo tedy radši pracuji s čísly, ten může použít výpočet viz. níže.

  • Vnitřní délka vaší nohy (cm) x 0,885 = Vzdálenost (cm) mezi prostředním bodem středové osy a vrchní hranou cyklistického sedla

NABÍDKA CYKLISTICKÝCH SEDEL

Teleskopická sedlovka

Může se zdát, že teleskopická sedlovka najde uplatnění jen pro extrémní sjezdaře, nicméně stále více cyklistů jedoucí například cross country maratony objevuje výhody teleskopické sedlovky. Velmi silná je v terénu, který stále mění svůj charakter.

U většiny modelů jednoduše ovládané páčkou na řídítkách můžete výšku svého sedla jednoduše nastavit a přizpůsobit terénu, aniž byste museli ztrácet čas. Snížit před sjezdem, vysunout před výjezdem. S teleskopickou sjezdovkou máte možnost mít své kolo pod větší kontrolou a cyklistika se stane ještě větší zábavou.

Závěr

Ať už elektrokolo, trekové kolo, městské kolo nebo horské kolo. Jen pár úkonů vám stačí k tomu, abyste se cítili na kole pohodlně a předcházeli nepříjemným bolestem a zraněním. Hlavní je vědět, jak a co dělat, což jsme doufám vysvětlili v tomto článku. Nezapomeňte, že nastavení cyklistického sedla je jen část správného cyklistického posedu. V našem článku Jak nastavit posed na kole se dozvíte plno dalších informací.

Přejeme vám bezbolestnou a zábavnou jízdu na vašem kole!