Logo Logo
Jak nastavit posed na kole
  • 06.02.2022
  • posed, cyklistický posed,

Správný posed na kole je nejdůležitějším faktorem k maximalizaci efektivity vašeho výkonu a snížení zdravotních komplikací, které ze špatného cyklistického posedu vyplývají. Posed se nastavuje individuálně a zcela na jezdcovy parametry. Těchto 9 kroků v našem blogu vám pomohou se správným nastavením vašeho cyklistického posedu.

Jak nastavit posed na kole

Jak nastavit posed na kole

Ke správnému posedu vašeho kola hrají řídítka, rukojetí řídítek, představec, páčky brždění a přehazovací stejně důležitou roli jako vaše sedlo. K nastavení budeme potřebovat metr, vodováhu, olovnici (nebo šňůrku se závažím), torx a imbusové klíče. Pojďme na to!

1. krok – srovnat cyklistické sedlo

Pomocí vodováhy srovnejte cyklistické sedlo do horizontální polohy – vodorovný sklon. Sedlo může být ve sportovní poloze trochu sklopeno, ve vzpřímené poloze mírně zvednuto.

Cyklistické sedlo

2. krok – nastavit výšku sedla

Výšku sedla určíme podle velikosti nohy. Vnitřní délka nohy se vynásobí koeficientem 0,885. Výsledné číslo je pak vzdálenost mezi prostředkem středové hřídele po vrchní hranu sedadla. O správném nastavení výšky sedla jsme psali i v našem článku Jak správně nastavit výšku cyklistického sedla.

3. krok – vyzkoušení

Správnou výšku sedadla vyzkoušíte tím, že se na něj posadíte. Patami se opřete do pedálů a šlapejte pozpátku na volno. Při pozici pedálů na 5 hodinách byste měli mít nohu lehce nataženou.

4. krok – nohy na pedály

Další kontrolou správně nastaveného posedu se dělá přes pedály v pozici na 3 hodinách s pomocí olovnice. Při této pozici pedálů by koleno mělo být v úrovni kloubu palce na noze. Na kontrolu použijeme již zmíněnou olovnici. Dle výsledku kontroly pak posuňte sedlo dopředu či dozadu, abyste docílili správné polohy nohou.

5. krok – změřit výšku sedla a řídítek

U trekingového kola by měly být řídítka až o 5 cm vyšší než sedlo. U městského kola by měly být řídítka dokonce o 5 až 10 cm vyšší než sedlo. Pro zvýšení výšky pomohou spacery nebo stavitelné představce.

NABÍDKA CYKLISTICKÝCH SEDEL

6. krok – zarovnání rukojetí

Zarovnejte rukojeti do vodorovné polohy. Vyšší osoby si plochy rukojetí můžou mírně zvednout. Nižší osoby můžou naopak plochy sklopit.

Posed na kole

7. krok – nastavení rohů

Pokud se na řídítka díváme z boku, tak by rohy měly být zvednuté na 15 až 30 °. Vyšší osoby tíhnou k menšímu sklonu, nižší osoby k většímu sklonu.

8. krok – pohodlný posed

Při vašem cyklistickém posedu by ukazováček měl jednoduše a pohodlně dosáhnout na brzdovou páčku. Dle potřeby případně sklon brzd a rozteč brzdové páčky na řídítkách přenastavit.

9. krok – nastavení řadících páček

Řadící páčky musí být jednoduše na dosah, a pokud možná plochou k palci pro jednoduché přehazování nahoru a dolů.

Závěr

Podle těchto 9 bodů si jednoduše sami nastavíte posed na Vašem kole. Přejeme příjemně a bezpečně strávené chvíle v jedné stopě!