Logo Logo
Chytré hodinky nebo fitness náramek?
  • 07.03.2023
  • chytré hodinky, fitness náramek,

Časomíra může mít v dnešním světě celou řadu podob. Už dávno nejsme závislí pouze na klasických mechanických hodinkách. Stále častěji se prosazují i jejich digitální verze. Ty jsou takřka ve všech ohledech lepší, nicméně často i mnohem dražší. Naštěstí je možné si běžně koupit i levnější alternativu, a sice fitness náramek. V čem je lepší než chytré hodinky a kde naopak ztrácí? Dozvíte se u nás!

Chytré hodinky nebo fitness náramek?

Jsou lepší chytré hodinky nebo fitness náramky?

V našem článku si rozebereme oba typy sportovního příslušenství, přičemž se podíváme na nejběžnější použití, jejich výhody a nevýhody. Projdeme si i samozřejmě funkce, které fitness náramky a chytré hodinky nabízí, nebo naopak nenabízí, takže na závěr článku budete vědět, které příslušenství je vhodné přesně pro vámi zamýšlené aktivity či sporty. Pojďme na to!

CHYTRÉ HODINKY                                  FITNESS NÁRAMKY

Fitness náramky jsou stále žádanější

Jednotlivé modely fitness náramků se od sebe v mnoha ohledech odlišují, a to nejen vizuálně, ale třeba i množstvím funkcí či vodotěsností. Asi nikoho nepřekvapí, že čím více náramek stojí, tím je obvykle lepší.

Pro nenáročné

Kdo chce za všech okolností ušetřit, bude se muset smířit s levným fitness náramkem. Ty se dají pořídit i za několik stokorun, takže rozhodně nejde o žádnou velkou investici. Na druhou stranu po takovémto zařízení nemůže člověk ani nic extra očekávat.

Růžový fitness náramek CALYPSO SMARTIME

Tento druh náramku je obvykle vybaven buďto malou vyměnitelnou knoflíkovou baterií, která vydrží fungovat zhruba jeden rok, nebo integrovanou baterkou. Ta se už standardně nabijí. Pokud není potřeba počítat opravdu každou korunu, je rozhodně lepší sáhnout po druhé variantě.

Modely s knoflíkovou baterií totiž nezvládnou ani základní funkce typu měření tepu. V podstatě jde pouze o nepříliš dobře fungující krokoměry, jež zvládnou zároveň ukazovat i čas. Ani lepší levné verze na tom nejsou, co se výbavy týče, o moc lépe.

O nějaké odolnosti vůči vodnímu živlu v tomto případě nejde moc mluvit. Nejlevnější fitness náramky zvládnou chránit vnitřní zařízení tak možná proti dešti, maximálně tekoucí vodě. Pro plavání nejsou dělané.

Nejlepší verze

Prozatím by se mohlo zdát, že fitness náramky za moc nestojí. Ty nejlevnější se skutečně nevyplatí kupovat, avšak dražší typy už jsou na tom ve všech ohledech docela fajn.

Jsou například velmi dobře chráněny proti pronikání vody, takže se s nimi dá skočit i do bazénu. Dokáží měřit tep a dají se nastavit pro různé sportovní aktivity. Nefungují však samostatně, musí se spárovat s chytrým mobilním telefonem. Pouze tak se spustí většina funkcí.

Nejlepší verze již mají i měření kyslíku v krvi a dokáží svému majiteli zajistit i monitorování spánku. V tomto případě však není možné očekávat kdovíjak přesná čísla.

Víceúčelové chytré hodinky

Proč si tedy pořizovat chytré hodinky, když toho dobrý fitness náramek zvládne více než dost, a ještě stojí méně financí? Důvodů pro koupi hodinek je stále docela dost.

Předně jsou chytré hodinky až na pár nepatrných výjimek vždy samostatným zařízením. Nepotřebují tedy ke svému fungování telefony, vystačí si bez potíží samy. Obsahují totiž vlastní GPS přijímač.

Největší přínos z chytrých hodinek budou mít bezpochyby sportovci. Na rozdíl od náramků dokáže tento druh časomíry více než jen počítat kroky. S pomocí hodinek je možné si změřit nejen VO2 max, potažmo přesný puls, ale zároveň tento druh přístroje zvládne svého nositele upozornit na přemíru stresu, případně na základě dosavadních informací dokáže navrhnout i zátěž a tempo během cvičení. Také si tímto způsobem může člověk změřit EKG.

Takové možnosti chytré náramky neposkytují. Ty jsou mnohem jednodušší a nabízejí menší množství funkcí, a to nejen pro sportovce.

Určitou alternativou může být sporttester. Tento druh sportovních hodinek dokáže prakticky stejné věci jako chytré hodinky. Jedná se o všem o produkt, jenž využijí převážně sportovci. Chytré hodinky se přeci jen zaměřují více na širokou populaci a dokáží být užitečné i pro jedince, kteří pohybovým aktivitám příliš neholdují.

POLAR VANTAGE V2 HR Multisportovní hodinky s GPS a záznamem tepové frekvence

Volání a posílání zpráv

Chytré hodinky nejsou vhodné pouze pro sportovce. Je možné je využívat i při běžných denních činnostech. Některé modely dokonce mohou nahradit i mobilní telefon. Mají totiž zabudovaný mikrofon s reproduktorem.

Stejně tak je reálné jejich prostřednictvím přijímat, ale i odesílat SMS zprávy. Tato vlastnost se hodí třeba na místech, kde není možné používat mobilní telefony. Stačí jen pár kliknutí a zpráva se odešle, i když je telefon zrovna vypnutý.

Ovládání

Stejně jako fitness náramky, tak i chytré hodinky se mezi sebou liší designem i počtem funkcí. V případě hodinek však existuje ještě jeden parametr, a sice ovládání.

Chytré hodinky se totiž mohou ovládat jak pomocí dotykového displeje, tak i prostřednictvím tlačítek. Dotykový displej je sice mnohem více sexy, avšak ne vždy je použitelný. Hlavně během sportování, kdy bývá člověk zpocený od hlavy až k patě, se zařízení přes displej neovládá příliš dobře. Navíc se neustálým dotýkáním plocha špiní.

Tlačítka jsou daleko praktičtější, avšak vypadají v dnešní moderní době trochu předpotopně a zároveň zabírají zbytečně moc místa. Hodinky s tlačítky tudíž obvykle bývají o něco větší než verze s dotykovým displejem. Pro někoho jsou ovšem tlačítka z výše zmíněných důvodů více preferovanou možností než dotykový displej.

Jestli jste již přesvědčení, že chytré hodinky jsou příslušenstvím přesně pro vás, ale nevíte si rady s výběrem, tak doporučujeme náš článek Jak vybrat chytré hodinky, ve kterém jsme si prošli nejdůležitější kritéria při výběru nových sportovních hodinek.

Záleží hlavně na funkcích

Je tedy lepší zvolit si chytré hodinky nebo náramek? Odpověď samozřejmě nemůže být jednoznačná, jelikož každý zužitkuje něco jiného.

Fitness náramky jsou zajímavé svou cenou a do jisté míry i možnostmi. Samozřejmě mluvíme o dražších modelech, které mohou stát i hodně přes tisícovku. I tak stojí za to koupit lepší model než se trápit s laciným náramkem.

Ty skutečně kvalitní variace dokáží svou práci odvést dobře. Nejenže zvládnou přesně změřit tep, ale zároveň nabízí i možnost vybrat si z několika sportovních režimů typu běh či cyklistika. Náramky nejsou určeny pro profíky, ale ocení je hlavně jedinci, kteří se snaží zhubnout a zlepšit si kondici.

Asi tím nejpádnějším důvodem, proč mít chytré hodinky, jsou funkce. Těch mají chytré hodinky opravdu požehnaně, a to i ty levnější typy. Jedná se tedy o časomíru, která se dá velmi dobře použít nejen během sportovní aktivity, ale rovněž i mimo ni.

Dokonce je reálné mnohé verze doplnit i o SIM kartu, díky čemuž se v podstatě změní na mobilní telefony, ze kterých je možné volat i psát zprávy.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Jak chytré hodinky, tak fitness náramky mají své nejvhodnější využití, které kromě typu sportu či aktivity závisí na dalších faktorech. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, který typ příslušenství je přesně pro vás!