Logo Logo
3 rozdíly mezi fleece a softshell bundou
  • 03.11.2021
  • softshell, fleece,

Pořízení softshellové outdoorové bundy můžete být relativně drahá záležitost. Levnější alternativou může být fleecová bunda, má však dostatečné vlastnosti k tomu, aby se vyrovnala softshell bundě? Na to jsme se podívali v našem článku!

Teplá fleecová mikina

Rozdíly mezi fleece a softshellovou bundou

Nejprve si oba materiály představíme a podíváme se na jejich vlastnosti, výhody a vhodné použití. Díky tomu se nám začnou krystalizovat 3 hlavní rozdíly mezi fleece a softshellem, které si na závěr projdeme. Na konci článku tak budete přesně vědět jakou bundu vybrat pro konkrétní příležitosti.

Co je fleece?

Fleece je speciální materiál vyráběný z umělých vláken (polyesteru) či vzácněji z bavlny. Má nízkou hmotnost a k tomu skvělé tepelněizolační vlastnosti.

Pánská fleecová mikina

Výhody

  • Dlouhá životnost
  • Elasticita
  • Nemačká se
  • Hebký
  • Jednoduchý na údržbu
  • Prodyšný
  • Vodoodpudivý
  • Rychleschnoucí

Nevýhody

  • Není nepromokavý
  • Není větruvzdorný
  • Relativně snadno hořlavý
  • Elektrostaticky se nabíjí

Zajímavým typem fleecového materiálu je polar fleece, který byl dříve známý pod názvem Polartec 100/200/300. Je velice otěruvzdorný, velmi hřejivý a rychleschnoucí.

Co je softshell?

Softshellová bunda je lehkým typem outdoorové bundy, která nachází využití od cyklistiky přes turistiku až po volnočasové nošení. Její hlavní síla spočívá v prodyšnosti a nízké hmotnosti. Jedná se o umělé vlákno, které je v oblečení použito ve více vrstvách. Díky tomu je to elastický, prodyšný a relativně spolehlivý vodoodpudivý a větruvzdorný materiál. O softshell bundě a jejích rozdílech s hardshell bundou jsme psali v našem článku Softshell nebo hardshell bunda?, ve kterém naleznete spoustu praktických informací. 

Výhody

Kromě již zmíněných výhod mají některé softshellové bundy na vnitřní straně fleecovou podšívku, díky čemu vás udrží v teple při nižších teplotách, a ještě lépe chrání před vlhkostí a větrem.

Nevýhody

Nevýhodou softshellové bundy je její omezená odolnost vůči větru a dešti. V deštivějším či větrnějším počasí pak přichází na řadu otázka, jestli hardshell nebo softshell. Hardshellové bundy jsou v tomto ohledu mnohem odolnější a efektivněji chrání.

NABÍDKA BUND

Softshell nebo fleece - 3 zásadní rozdíly

Prošli jsme si vlastnosti, výhody a nevýhody obou materiálů, takže je nyní čas podívat se 3 hlavní rozdíly mezi fleece a softshellem.

Cílová skupina

Co se však různí je cílová skupina lidí, pro které se fleecové a softshellové bundy vyrábějí. Fleecová bunda či fleecová mikina je vhodná pro každodenní nošení, aniž byste přitom vypadali sportovně oblečeni. Dobře slouží hlavně lidem, kteří sportují v drtivé většině za krásného počasí, kdy nehrozí srážky.

Softshell bunda zahrnuje mnohem větší spektrum sportovců, které déšť, sníh ani vítr nemůže zastavit. Ať už jste horolezec, lyžař, cyklista nebo turista – softshellová bunda bude v těchto případech jedna z hlavních voleb.

Dámská softshellová bunda

Použití

Fleece nebo softshell? Jak jsme již zmínili, velmi se různí podmínky, ve kterých mají oba materiály své silné stránky s čímž se taky různí jejich hlavní použití.

Fleece

Fleecová bunda nebo fleecová mikina je díky svým termoizolačním vlastnostem velmi vhodná pro zimní turistiku. Díky své prodyšnosti se velmi rychle zbaví potu a bude vás držet stále v teple. Jak jsme však již zmínili. Velmi často se však používá jako vnitřní část vícevrstvých bund, které mají následně softshellovou nebo hardshellovou vnější vrstvu.

Při mírných teplotách je však fleecová bunda spíš na obtíž. Bude vám v ní totiž velmi rychle teplo. S mírnými teplotami může taky přijít proměnlivé počasí přinášející srážky a vítr, což nejsou pro fleece nejvhodnější podmínky.

Softshell

Pokud vás náhle překvapí déšť nebo vítr, tak je ideální volbou softshellová bunda. Kromě ochrany, kterou vám nabízí se v případě zlepšení počasí může jednoduše srolovat a vrátit zpátky do batohu či malé brašny. Nízká hmotnost a skladnost jsou jedny z hlavních výhod této bundy.

I softshell má však své limity, což jsme již zmínili dříve. V případě vydatných srážek je vhodnější použít hardshell bundu, která však nenabízí takovou prodyšnost. Ověřili jsme si tak, že opravdu každý typ materiálu má své vhodné použití.

Materiál

Poslední rozdílem je v podstatě v obou materiálech. Fleecová bunda se skládá z polyesteru s příměsemi bavlny a elastanu. Softshellová bunda je místo toho skládána ze stejného materiálu do více vrstev. Pro vnější vrstvu softshellu je důležité, aby nepropouštěla vlhkost dovnitř, avšak přitom ji odváděla ven. Proto se na softshell bundy používají umělá vlákna jako polypropylen, polyester nebo polyamid.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Před výběrem mezi fleecovou a softshellovou bundou je tedy důležité vědět, do jakých podmínek chcete bundu použít. Oba druhy mají totiž své silné i slabé stránky, které je nutné vědět. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, který typ bundy je přesně pro vás!