Logo Logo
Softshell nebo hardshell bunda?
  • 08.02.2022
  • softshellová bunda, hardshellová bunda,

Při koupi nové outdoorové bundy stojíte hned na začátku před otázkou: Hardshell nebo softshell? Jaký typ je pro mé outdoorové aktivity ten nejlepší? Na jednu stranu chcete mít bundu z nepromokavých a větruodolných materiál, na druhou stranu se nechcete přitom přehřívat. V tomto článku si ukážeme hlavní charakteristiky a vlastnosti softshellových a hardshellových outdoorových bund a poradíme vám s výběrem bundy přímo pro vás!

Hardshell nebo softshell bunda

Softshell nebo hardshell bunda?

Softshellová bunda

Oblečení ze softshellových materiálů jsou příjemně lehké. I přes to však nabízejí voděodolnost, větruodolnost a prodyšnost. Větší důraz je však kladen na vysokou prodyšnost a tím příjemné nošení.

Výhodou softshellových bund je tak vysoký komfort nošení a volnost pohybu. Díky použitým elastickým materiálům je možné softshellové bundy vyrábět ve velkém množství střihů, čímž zvyšují možnosti použití. Její vlastnosti jsme si porovnali s fleecovou mikinou v našem článku 3 rozdíly mezi fleece a softshell bundou, ve kterém naleznete spoustu užitečných informací.

U softshellových bund rozlišujeme materiály s takzvanou membránou a bez membrány. Bundy s membránou se vyznačují lepší ochranou před počasím. Při výběru je tak třeba zvážit, jestli vám je přednější prodyšnost nebo voděodolnost. Obecně platí, že čím tlustší bunda, tím nižší prodyšnost. Pokud je vám přednější voděodolnost softshellové bundy, tak rozhodně vybírejte bundy s podlepenými švy.

Malý tip: Při výběru softshellové bundy je důležití myslet na její střih, jelikož její funkční potenciál může naplnit pouze v případně, kdy vám bunda sedí. Pokud je bunda moc těsná, tak chybí prostor pro vytvoření vnitřní vzduchové, ochranné vrstvy. Je-li bunda moc široká, tak v ní rychle ztrácíte tělesnou teplotu.

Vlastnosti

  • Prodyšný
  • Flexibilní
  • Nabízí vyšší volnost pohybu než hardshell

Oblečení ze softshellových materiálů se doporučuje nosit v případě, kdy očekáváte, že se zapotíte. V těchto podmínkách se plně projeví její prodyšné vlastnosti. Nabízí však menší ochranu při velkých srážkách.

DÁMSKÉ SOFTSHELLOVÉ BUNDY                PÁNSKÉ SOFTSHELLOVÉ BUNDY

Hardshellová bunda

Harshellem označujeme tenkou, stabilní vnější látku oblečení, která nás chrání před extrémním počasí. Ať už déšť, vítr, sníh a mrazivé teploty, s hardshellovou bundou budete dokonale vyzbrojeni.

Dámská bunda Odlo WOMEN'S HARDSHELL JACKET AEGIS

Vlastnosti

  • Naprosto voděodolný
  • Skladnější než softshell

Harshellové bundy jsou v cibulovém principu svrchní vrstvou a má dvě základní funkce:

  • Ochrana proti vnější vlhkosti a větru
  • Podpora příjemného tělesného klimatu

V hardshellových bundách jsou zabudované membrány, které se starají o to, aby vnější vlhkost a voda nepronikla dovnitř, ale aby se pot v podobě vodní páry dostal ven. Teplotní rozdíl mezi prostředním na vnější a vnitřní straně bundy hraje v oblasti funkčnosti rozhodující roli:

Při teplotách nad 18 °C klesá prodyšnost těchto bund. Zásadní vliv na propustnost vodní páry mají však i střih bundy, větrací otvory nebo počet podlepených švů a tašek.

Rozdělujeme materiály s 2, 2,5 a 3 vrstvami:

  • 2 vrstvé látky: Na vnitřní straně vnějšího materiálu je voděodolná, přitom prodyšná membrána. Volná vnitřní podšívka zabraňuje oděru.
  • 2,5 vrstvé látky: Na vnitřní straně látky je tenký ochranný povlak
  • 3 vrstvé látky: Vnitřní podšívka pevně spojena s membránou

Malý tip: Jelikož hardshell nedokáže udržet vytvořené tělesné teplo, tak byste pod hardshellovou bundu měli mít například fleecovou mikinu, abyste vytvořili prostor pro ochranou vnitřní vzduchovou vrstvu. Často se hardshellová bunda používá jako lyžařská bunda, o čem jsme psali v našem článku Jak vybrat lyžařskou bundu.

DÁMSKÉ HARDSHELLOVÉ BUNDY                PÁNSKÉ HARDSHELLOVÉ BUNDY

Péče o bundu

Když je řeč o voděodolných a prodyšných bundách, tak by se měl velký důraz klást na jejich péči a ochranu. Při každém praní se totiž snižují funkční vlastnosti bund. Časté praní se tak nedoporučuje. Co se týče softshellového oblečení, tak jsme se na něj konkrétněji zaměřili v našem článku Jak prát softshell, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad k údržbě, praní a sušení softshellového oblečení. 

Pánská softshellová bunda Northfinder BARRETT 2XL

Případné praní by tak mělo probíhat při 30 °C s programem pro jemné prádlo. Pokud možno, nemělo by probíhat ani ždímání / odstřeďování těchto bund. Rozhodně používejte speciální outdoorové prací prostředky, které jsou přímo pro tento typ prádla dělané. Rozhodně nepoužívejte změkčovače prádla!

Po každém vyprání hardshellové bundy byste ji rozhodně měli naimpregnovat a obnovit voděodolnou ochranu. Na bundu můžete použít například fén.

Softshellové bundy by se rozhodně neměly žehlit nebo sušit v sušičce a měly by uschnout přirozeně na vzduchu. V opačném případě byste totiž poškodili mikrovlákna membrán a tím negativně ovlivnili prodyšnost bundy.

Rozlišení mezi hardshellem a softshellem

U hardshellových produktů mluvíme hlavně o vícevrstvém oblečení, zatímco softshell se používá jako lehké, funkční prádlo. Pokud se chcete spolehnout na všestrannou ochranu proti různému typu počasí, je nejlepší zvolit hardshelloovou bundu.

Potřebujete ochrannou bundu na pohybově intenzivní túru, tak rozhodně sáhněte po vysoce komfortní softshellové bundě.

Závěr

Doufáme, že jsme vám v tomto článku vysvětlili, jaký je rozdíl mezi softshellovou a hardshellovou bundou a pomohli Vám vybrat typ bundy dle vašich potřeb a požadavků.