Logo Logo
Jak prát softshell
  • 17.02.2022
  • Jak prát softshell, softshell,

Softshell je velmi oblíbeným materiálem, který se používá pro výrobu softshellového oblečení jak příslušenství. Naleznete z něj hlavně bundy nebo kalhoty, ale i batohy či části obuvi. Jelikož se jedná o outdoorový materiál plný funkčních vlastností, tak je jeho údržba trochu náročnější než klasické oblečení. V našem článku jsme se však tomu podívali na kloub!

Jak prát softshell

Jak prát softshell

Nejprve se podíváme na to, co vlastně softshell je a co se pro jeho výrobu používají za materiály. Následně již přejdeme k tomu, jak správně prát softshell a jak často prát softshell. Praním to však nekončí a bylo by velmi nevhodné zapomenout na správné sušení softshellového oblečení. Když však softshell vyperete a vysušíte, tak dokáže ztratit část svých vlastností, konkrétně hlavně voděodolnost, a proto je závěr článku věnován správné impregnaci softshellu. Pojďme na to!

Co je softshell

Softshell je druh materiálu, který se často používá na outdoorové bundy, kalhoty a další sportovní oblečení či příslušenství. Jedná se o měkkou a pružnou tkaninu, která je větru a vodě odolná, díky čemu je ideální pro použití v chladném počasí, protože vás udrží v teple a suchu. Softshell je také velmi prodyšný, což je ideální pro outdoorové aktivity, jako je turistika nebo lyžování. V našem článku Softshell nebo hardshell bunda? jsme si softshellové oblečení srovnali s dalším, velice oblíbeným materiálem. 

Materiál

Materiál softshellových bund a kalhot tvoří většinou směs polyesteru a spandexu nebo elastanu. Různé značky používají různé materiály, ale všechny softshellové oblečení nabízí dobrou roztažnost a hřejivost. Kalhoty jsou často uvnitř podšité fleecem pro extra izolaci po celý rok. Ostatně fleece je taky velmi zajímavý materiál a v našem článku 3 rozdíly mezi fleece a softshell bundou, jsme si ho srovnali právě se softshellem.

Některé softshellové oblečení je voděodolné, jiné dokonce až nepromokavé. Pro ty, kteří v chladnějších měsících rádi jezdí na kole, jsou k dispozici například cyklistické softshellové kalhoty. Tyto cyklistické kalhoty mají vnitřní podšívku pro ještě lepší zachycení tělesného tepla, než je tomu u běžných cyklokalhot.

SOFTSHELLOVÉ BUNDY

Správné praní

Nejlepší způsob, jak ochránit své softshellové oblečení, je před praním ho na to řádně připravit. Pokud se jedná o bundu, sundejte kapuci a zavřete zipy. Pokud se jedná o kalhoty, sejměte pas a opět zavřete zipy. Jestliže jsou na oděvu nějaké záplaty nebo odznaky, před praním je sundejte.

Nejprve si přečtěte pokyny pro péči na štítku softshell oděvu, abyste zjistili, zda jej lze prát v pračce. Pokud je to možné, zvolte cyklus jemného praní, které pere oblečení na 20 až 30 °C. Nezapomeňte k tomu použít i správný prací prostředek na outdoorové, v tomto případě softshellové oblečení. Nepoužívejte na praní horkou vodu, protože by to mohlo způsobit smrštění látky! Rozhodně pro praní softshellu nepoužívejte bělidlo!

Pokud potřebujete prát své softshellové oblečení ručně, použijte jemný prací prostředek a studenou vodu. Jemně látku vydrhněte hadříkem, přičemž se vyhněte silnému tření. Před důkladným vymácháním nechte oblečení několik minut nasáknout pracím prostředkem. Nakonec oděv zavěste do sucha na chladném, dobře větraném místě mimo přímé sluneční světlo nebo do blízkosti topení, mohlo by totiž dojít k poškození materiálu oděvu. Správnou péčí o softshellové oblečení dokážete velice prodloužit jeho životnost.

Jak často prát softshellové oblečení?

Obecně se doporučuje prát softshellové oblečení každé tři až čtyři nošení. Je to proto, že softshellová látka dokáže negativně měnit své vlastnosti, pokud ji neperete dostatečně často, což může snížit její účinnost při odpuzování vody a ochranou před větrem. Softshellové oblečení může navíc zachytit pachy, pokud se pravidelně nečistí. Zápach se může časem zarýt do látky a bude hůře odstranitelný i po vyprání. V případech, kdy jsou pachy obzvláště silné, mohou se během praní přenést z jednoho kusu oblečení na druhý.

Za extrémních okolností, jako když sportovci nosí softshellové oblečení, aniž by je sundali během celého týdne tréninku, může dojít k obrazně řečeno „zažrání“ nečistot, skvrn a pachů do látky. Pro zbavení odolných skvrn máme pro vás malý tip – softshellové oblečení vložte do mrazáku, dokud skvrny nezmrznou a nezkřehnou. Následně je možné je jednodušeji odstranit, avšak nepoškoďte přitom vrstvu vašeho softshellového oblečení!

Avšak i příliš časté praní softshellového oblečení může být problematické, a to z několika důvodů. Jedním z nich je, že se látka rychleji opotřebuje, pokud se během krátké doby opakovaně pere a suší. Navíc každodenní praní softshellového oblečení může také způsobit, že bude vystaveno určitým typům chemikálií nebo detergentů, které by mohly negativně ovlivnit jejich funkční vlastnosti za nepříznivého počasí.

Helly Hansen W ODIN MOUNTAIN SOFTSHELL PANT S

Správné sušení

Pokud jde o sušení softshellového oblečení, je třeba mít na paměti několik věcí. Jednak je softshellová tkanina navržena tak, aby byla voděodolná a prodyšná, takže je důležité ji nepřesušit. Také nechcete používat příliš mnoho a intenzivního tepla, protože to může látku poškodit. Obvykle je nejlepší sušit softshellové oblečení na vzduchu, ale pokud spěcháte, můžete ho vysušit v sušičce za použití krátkých a jemných programů. Jen je dejte pozor, abyste je nepřehřáli, a vyjměte je ze sušičky, jakmile uschnou, abyste se vyhnuli pomačkání.

Jak dlouho by mělo být softshellové oblečení v sušičce, to se bude lišit v závislosti právě na vaší sušičce. Softshellové oblečení je navrženo pro nošení ve vlhkých podmínkách, takže jejich sušení nebude trvat tak dlouho. Doporučujeme tak sušení softshellového oblečení v sušičce pravidelně kontrolovat.

A co impregnace?

Pokud jde o softshell bundy a kalhoty, možná se ptáte, jaký je správný způsob jejich impregnace. Abyste ze svého softshellového oblečení vytěžili maximum, je důležité je správně impregnovat. Hlavním důvodem, proč impregnovat softshell je, aby byl voděodolný. Díky tomu budete moci zůstat v suchu a teple za špatných povětrnostních podmínek. Další výhodou impregnace softshellového oblečení je, že jej pomůže chránit před špínou, skvrnami, prachem a jinými nečistotami.

Existuje několik různých způsobů, jak impregnovat softshellové oblečení. Nejčastějším způsobem je použití nástřikové hydroizolační úpravy. To lze provést doma nebo v místním outdoorovém obchodě. Další možností, kterou máte, je použití specifického čističe prádla pro softshell, jako je Nikwax Tech Wash, které vaši softshellovou bundu vyčistí a zároveň ji znovu naimpregnují. Posledním způsobem, jak impregnovat oblečení, je použití hydroizolačního vosku. Tato metoda není tak běžná jako stříkání nebo mytí, ale stále je účinná.

Jaké softshellové oblečení tedy impregnovat? V podstatě cokoli, co byste mohli chtít použít v dešti nebo sněhu. Patří sem vaše bunda a kalhoty spolu s případnými batohy, botami, rukavicemi, čepicemi atd. Pokud může venku zmoknout nebo ušpinit, zvažte její impregnaci. Pokud jde o to, kdy byste měli impregnovat své softshellové oblečení, nejlepším obdobím roku je podzim. Obecně lze říci, že v tomto období se s největší pravděpodobností vyskytne déšť a sníh, takže je dobré se na zimu připravit. Mějte na paměti, že pokud žijete někde, kde moc neprší, impregnace oblečení nemusí být nutná.

SOFTSHELLOVÉ KALHOTY

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Péče o softshellové oblečení a doplňky není žádná věda, při nesprávném postupu však dokážete velmi rychle a negativně ovlivnit jeho funkční vlastnosti. Softshell není jediným oblečením, které je o trochu náročnější na údržbu. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte jak na to! V našem článkku Jak prát péřovou bundu jsme se zaměřili na údržbu a čištění pěří.