Logo Logo
Jak prát péřovou bundu?
  • 23.11.2021
  • péřová bunda, zimní bunda,

Kdo se rozhodne pro koupi péřové bundy, tak investuje zpravidla do kvalitního oblečení. Správná údržba a péče je tak nejdůležitější prvek pro co nejdelší životnost tohoto typu zimní bundy. Jistě jste už narazil na to, že například s praním péřových bund se musí postupovat podle určitých pravidel. Na to, jak prát peřovou bundu a na další tipy k údržbě a péči o ní jsme se zaměřili v našem článku.

Pánská péřová bunda

Jak prát péřovou bundu?

Hned ze začátku se podíváme na to, jestli je vůbec nutné péřové bundy prát a pokud ano, tak v jakých případech. Následně si projdeme možnosti praní péřových bund a jaké můžete použít prací prostředky. Praní je však pouze část celého procesu a bez správného sušení by sice byla bunda vypraná, ale ztratila by své izolační vlastnosti. Proto si na závěr projdeme sušení péřových bund a zda je můžete sušit v sušičce na prádlo. Pojďme na to!

Je nutné péřovou bundu prát?

Jak již název napovídá – péřová bunda se uvnitř skládá z husího nebo kachního peří a voda není zrovna jejich největší kamarád. Peří se s vlhkostí zbortí, slepí, zplstnatí a ztratí své izolační vlastnosti. Správné sušení je dalším z důležitých faktorů k tomu, aby vaše péřová bunda neztratila po čištění své termoizolační vlastnosti. K tomu se dostaneme v dalších částech našeho článku. Pokud chcete znát všechny silné stránky péřových bund a jejich nejvhodnější použití, tak vám doporučujeme náš článek Jak vybrat zimní bundu, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů!

Doporučujeme bundu prát opravdu pokud je to nutné. Často totiž stačí, když malé nečistoty na rukávu či límci umyjete vlhkým hadříkem či bundu obrátíte na ruby a necháte vyvětrat. Pokud bundu budete prát, tak po usušení nezapomeňte na často zapomínanou správnou impregnaci.

PÉČE O OBLEČENÍ

Praní péřové bundy

Jestli je čištění hadříkem již nedostatečné, tak je potřeba přejít k praní. Ale jak vyprat péřovou bundu? Na výběr přitom máte mezi ručním praním a praním v pračce. Pokud se rozhodnete péřovou bundu prát v pračce, tak doporučujeme, aby pračka měla minimálně objem 6 kg. Jestliže máte menší pračku, tak doporučujeme ruční praní. Jde o to, aby bunda měla v bubnu dostatečný prostor a zabránilo se tím tomu, že by se peří uvnitř bundy moc pomačkalo. Z toho důvodu byste měli péřové bundy prát samostatně bez dalších textilií.

Než vložíte péřovou bundu do pračky, tak zkontrolujte, jestli nemá žádné díry či trhliny. To se neliší od toho, pokud chcete prát například péřový polštář. I nejmenší poškození vnějšího materiálu se může během praní více rozervat a v nejhorším případě otevřít prostor pro únik peří v pračce. Nezapomeňte před praním vyprázdnit všechny kapsy a uzavřít všechny suché a klasické zipy. Díky tomu se nemůže látka o ně zachytit a poškodit. Samozřejmě, stejně jako jiné bundy, vkládejte péřovou bundu do pračky naruby.

Dámská péřová bunda Rossignol W HIVER DOWN JKT S

Pojďme si nyní projít, jak vyprat péřovou bundu v pračce. Co se týče pracího prostředku, tak je v každém případě nutné použít speciální péči o oblečení určenou pro peří. Klasické prací prostředky totiž obsahují látky, které rozkládají proteiny. To je velmi efektivní při boji se skvrnami, ale pro čištění peří naprosto nevhodné, jelikož samotné peří se skládá z bílkovin, které by mohly být takovým čističem těžce poškozeny. Čistící prostředky na peří jsou tak speciálně upravené k tomu, aby peří nepoškodily a často dokážou bundu během praní rovnou impregnovat.

Rozhodně na peří nepoužívejte změkčovače! Bundu perte na 30 °C s programem na jemné praní s jemným odstředěním. Při více jak 400 otáček by se mohlo peří uvnitř bundy poškodit. Aby bylo zajištěno úplné vyprání pracího prostředku, doporučuje přidat cyklus máchání.

Ruční praní nebo praní v pračce?

Ruční praní je šetrným způsobem praní a po dlouhou dobu považováno za jediným rozumným způsobem, jak prát péřové bundy. Moderní pračky však dokážou při praní již být k péřovým výrobkům mnohem šetrnější, což se týká i praní jiných citlivých materiálů.

Velmi důležitým parametrem je velikost bubnu pračky, do které by se mělo vejít alespoň 6 kg prádla. Proč? Důvod jsme již zmínili v předešlé části článku. Při praní péřové bundy je potřeba, aby se bunda v bubnu mohla volně pohybovat a peří se během praní, máchání a odstřeďování nemačkalo. Přesně z toho důvodu by se měla peřová bunda prát samostatně bez dalšího prádla.

Jak sušit péřovou bundu

Při čištění péřové bundy není praní její jedinou důležitou částí. Stejně tak důležité je totiž její správné sušení. Například ihned po vyprání se nesmí péřová bunda nikdy pověsit k sušení! Peří uvnitř bundy by se mohlo přemístit do spodní části bundy a zplstnatět. Tak potom, jak sušit péřovou bundu?

Nejlepší volbou je sušit péřovou bundu v sušičce na prádlo. Tímto způsobem peří rychle a důkladně vyschne, aniž by zanechávalo zbytkovou vlhkost. Při sušení v sušičce zvolte maximálně teplotu 40 °C a délku programu maximálně 1 hodinu. Vyšší teploty a delší sušení by dokázaly peří poškodit. Po 20 až 30 minutách čištění doporučujeme bundu vytáhnout ze sušičky a načechrat. Následně pak vrátit do sušičky a pokračovat v sušení.

Abyste zabránili zplstnatění peří v sušičce, tak se často doporučuje malý trik v podobě přidání 2 tenisových míčků do bubnu sušičky. Během rotace totiž tenisové míče bundu „naklepou“, čímž se peří uvnitř načechrá. Samozřejmě musí být míčky čisté, nesmí pouštět barvu a v nejlepším případě by měly být nové. Jakmile bunda po sušení vychladne, měli byste ji pro jistotu zkontrolovat na zbytkovou vlhkost a v případě potřeby proces sušení opakovat. Samozřejmě nesmíte po usušení zapomenout na impregnaci péřové bundy.

Co, když nemám sušičku?

Jak sušit péřovou bundu v sušičce máme za sebou. Nejsme však naivní a samozřejmě víme, že sušička prádla není součástí velkého množství domácností. Jak tedy v tomto případě bundu správně sušit? Máte na výběr mezi 2 možnostmi – buď ji budete sušit na topení nebo na sušáku. V tomto případě však musíte převzít roli tenisových míčků a bundu pravidelně protřepat, čímž zabráníte shlukování peří! Je to mnohem náročnější než sušení v sušičce, ale v tomto případě není k zbytí.

NABÍDKA PÉŘOVÝCH BUND

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Péřová bunda je velmi oblíbeným typem zimní bundy, která nalézá využití pro sport i volnočasové nošení. Je to dražším typem bundy, a proto je správná údržba, zaručující dlouhou životnost a stálé tepelně izolační vlastnosti, o to důležitější. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak na to!