Logo Logo
Jak vybrat zimní bundu
  • 03.11.2021
  • zimní bunda, zimní bundy,

S příchodem zimy a chladnějšího počasí se mění i styl a množství oblečení, které na sebe oblékáme. Zimní oblečení musí splňovat mnoho funkčních parametrů, aby nám nebyla zima nebo naopak moc teplo, a přitom nabízet dostatečnou volnost pohybu. Nejinak to je u zimních bund, které jsou nejdůležitějším prvkem zimního oblečení. V našem článku se podíváme na to, jak a podle čeho si správně zimní bundu vybrat.

Oranžová zimní bunda

Jak vybrat zimní bundu

Nejprve se podíváme na to, jak zimní bunda vlastně funguje a díky čemu je nám v ní teplo. Následně si projdeme různé materiály, ze kterých se zimní bundy vyrábějí a důležité vlastnosti, které by tento typ bundy měl splňovat. Zaměříme se i na prvky, které by každá správná zimní bunda měla mít a na závěr vám poradíme, jak o ní správně pečovat. Pojďme na to!

Jak funguje?

Zimní bunda je typem podšité bundy, která chrání před chladem a vlhkostí. Rozdíly mezi nimi nalézáme hlavně v použitých materiálech, díky čemu se též liší hlavní použití od volnočasové zimní bundy až po lyžařské bundy. Poznávacími znaky zimní bundy jsou vysoký límec, kapuce, jednoduchá manipulace zipů a kapes a voděodolný povrch bundy. Všechny rozdíly a vlastnosti si projdeme v následujících částech. 

Umělé vlákno nebo peří?

Zimní bundy ze syntetických materiálů se skládají z technologicky velmi vyspělých umělých vláken, které byly vyvinuty pro co nejlepší termoizolační ochranu. Místo komor plné peří sází zimní bunda z umělých vláken na tenké vzduchové vrstvy, které se vytvářejí mezi jednotlivými vlákny umělé hmoty. Tyto vzduchové vrstvy hromadí teplo, které pomáhá zlepšit izolační vlastnosti bundy. Bohužel nedosahuje takového tepelného výkonu jako peřová bunda, avšak složením vícero umělých materiálů dokážou výrobci přizpůsobit vlastnosti bund do různých podmínek. Tím pádem může výsledná bunda klást například víc důraz na svou voděodolnost či prodyšnost.

NABÍDKA ZIMNÍCH BUND

Jak již název napovídá používá peřová bunda pro své tepelně izolační vlastnosti přírodní peří vodních ptáků – většinou husí peří. Rozhodující přitom není samotné peří, ale volný prostor mezi jednotlivými brky. Tam se totiž kumuluje teplo zachycené od nositele peřové bundy. V praxi to vypadá tak, že vy zahřejete vzduch uvnitř bundy a díky izolačním schopnostem peří drží bunda následně v teple vás. Peří uvnitř zimní bundy není nikterak přichycené, což by mohlo vést k tomu, že by na jednom místě bylo více peří a na dalším místě méně, čímž by na místech s méně peří tak mohlo dojít ke zhoršení izolačních vlastností. Peřová bunda je tak rozdělená do více rozdělených komor pro peří, což poznáte švy na peřové bundě. I peří má však svou obrácenou stranu mince a největším nepřítelem peřové bundy je zvlhnutí peří, díky čemu se zhorší její vlastnosti.

O tom, jak správně péřovou bundu prát, sušit a pečovat o ni jsme psali v našem článku Jak prát péřovou bundu, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů ke správné údržbě o tento typ bundy, díky které dokážete podstatně prodloužit její životnost!

Hybridní bunda

Hybridní bunda je outdoorová bunda, která je vyrobena ze dvou různých materiálů a je velmi oblíbená, protože má mnoho výhod oproti bundě vyrobené pouze z jednoho materiálu. Hlavními výhodami je, že je hybridní bunda velmi teplá a voděodolná, přitom však svým střihem nabízí dostatek volného prostoru pro pohyb, což jsou důvody, proč je hybridní bunda oblíbená jak pro volnočasové nošení, tak k široké škále outdoorových aktivit. Více jsme se na tento typ bundy zaměřili v našem článku Co je hybridní bunda.

Kromě mnoha výhod oproti bundě vyrobené pouze z jednoho materiálu má hybridní bunda i nevýhody. Jednou nevýhodou hybridní bundy je, že je objemnější než bunda vyrobená pouze z jednoho materiálu, což znamená, že v batohu může zabrat více místa. Svými vlastnostmi však dokáže oslovit široké spektrum sportovců a turistů. O tom, jestli jsou hybridní bundy vhodné i například pro sjezdové lyžování jsme se zmínili v našem článku Jak vybrat lyžařskou bundu.

Nepromokavost a větruvzdornost

Hlavně v zimě je vlhkost všudypřítomnou vlastností vzduchu a počasí vás to rozhodně nechá pocítit. Nejen v podobě sněhu či deště, ale taky v podobě ranní mlhy držící se v údolí, která aktivně podporuje mrazy. Aby se žádná vlhkost nedostala pod bundu je velmi důležité, aby zimní bunda obsahovala membrány, díky kterým je nepromokavá.

Dámská péřová bunda

U provozování zimních sportů jako například zimní turistika je ještě o to důležitější, aby k nepromokavosti byla zimní bunda i větruvzdorná. Hřebeny kopců bez vegetace či s holými stromky nenabízí před větrem žádnou ochranu a silný vítr dokáže velmi rychle způsobit prochladnutí těla. Není to však doména jen kopců, protože i v nížinách se často setkáte s nepříjemným větrem. Taky volnočasová zimní bunda by tak měla být větruvdzorná.

Nezapomeňte na prodyšnost

I když vás má zimní bunda chránit hlavně před vnějšími vlivy, tak nesmíte v žádném případě zapomenout na její prodyšnost, která je stejně důležitým faktorem jako nepromokavost a větruvzdornost. Hlavně při sportovních aktivitách dokáže být během uvnitř bundy během chvíle pořádné teplo. To má za následek silnější pocení, které následně pocítíte jako nepříjemné vlhko na pokožce. Jak se tato vlhkost ochladí, tak máte během chvilky vystaráno na nepříjemné až nebezpečné prochladnutí.

Správná a neustálá cirkulace vzduchu je tak naprostým základem, bez kterého se neobejdete. Vaše tělo tak bude drženo v teple a chráněno před vlhkostí a větrem, avšak zároveň zásobeno čerstvým vzduchem. V optimálním případě je vzniklá vlhkost v podobě potu ihned opravena pryč od těla. To však není pouze zásluhou bundy a doporučujeme tento efekt podpořit funkčním prádlem.

Důležití prvky

Už tedy víme, z jakých materiálů se zimní bundy vyrábějí a jaké vlastnosti by měla správná zimní bunda splňovat. Nyní se zaměříme na prvky, které při výběru nové bundy hrají důležitou roli.

Střih

Hlavně sportovní zimní bundy musí i přes větší tloušťku bundy nabídnout dostatečnou volnost pohybu. Ať už provozujete turistiku, lyžujete či provozujete jiné zimní aktivity, často je přitom potřeba zvednout ruce nad hlavu. Pokud vám přitom budou sjíždět rukávy, vystavíte zápěstí nepříjemnému mrazu. Ještě v horším případě se vám přitom zvedne spodní lem bundy, což nechá vniknout mráz pod bundu. Volnost pohybu je tak velmi důležitým parametrem.

Střih se však různí i v zimních bundách pro ženy, muže či děti. Dámská zimní bunda má většinou užší bok a širší střih v oblasti hrudníku. Pánská zimní bunda má obecně širší střih ramen a delší rukávy. U dětí se jedná o unisex bundy, které se liší hlavně velikostí.

Délka

Délka zimní bundy je dalším důležitým faktorem, který ovlivňuje správné tepelně izolační vlastnosti a jde ruku v ruce se střihem. Jistě se nechcete sklonit k botám, a přitom vystavit záda mrazivým teplotám. To samé platí i pro již zmíněné rukávy. Pro každodenní použití jsou čím dál oblíbenější pánské i dámské zimní kabáty, které efektivně zakryjí i oblast hýždí a stehen.

Pánská zimní bunda

Kapsy

Kapsy zimní bundy by měly být taktéž podšité, díky čemu naleznou teplé útočiště pro ruce či elektronická zařízení. Jistě víte, že baterie mobilních telefonů nebo foťáků v mrazu velice trpí. I to je tedy důvod, proč myslet na teplé kapsy, ve kterých vaše zařízení nebude strádat. Většina kapes je na zip, jehož jezdec by měl mít větší hlavičku. To je z důvodu toho, abyste mohli se zipem jednoduše manipulovat i s nasazenými zimními rukavicemi a nemuseli si je kvůli tomu v mrazu sundávat.

Kapuce

Hlava a krk nejsou pouze náchylné na prochladnutí, ale ztrácí se přes ně spoustu tělesného tepla. Proto kapuce celkem znatelně zvyšuje tepelnou izolaci. Je však potřeba myslet na správnou velikost, protože pouze v tomto případě dokážete tepelné izolace dosáhnout. Jestliže bude kapuce moc malá, tak se nedokáže mezi hlavou a okrajem kapuce vytvořit vzduchová vrstva, která by vás zahřívala. Na druhou stranu, pokud bude kapuce moc velká, tak nebudete mít možnost teplou vzduchovou vrstvu vytvořit. V ideálním případě by velikost kapuce měla být nastavitelná.

Funkce a použití

V jaké situaci a kde budete zimní bundu nosit? Jaké povětrnostní podmínky lze v této situaci očekávat? Budete potřebovat, aby byla co nejlépe nepromokavá nebo spíš více prodyšná? Jaké vrstvy oblečení budete mít pod ní? Při výběru rozhodně věnujte zvýšenou pozornost detailům a funkčním vlastnostem.

Jak prát zimní bundu?

Jedním z největších strašáků peřové bundy je její praní. Pokud komory péřové bundy nasáknou vodou, prachové peří se shlukuje a izolační efekt se ztrácí. Dobře si tedy rozmyslete, zda vaše péřová bunda skutečně potřebuje prát. Zpravidla se nenosí tak dlouho a není v přímém kontaktu s pokožkou. Mnohdy stačí ji i pořádně vyvětrat. Časem se však praní nevyhnete. Co teď?

Nemusíte mít strach. Ať už se jedná o zimní bundu z umělých vláken nebo o peřovou bundu – vždy se řiďte štítkem o údržbě, ve kterém je veškerý proces popsaný. Doporučujeme si ho po koupi neodstřihnout, jak to často děláme u jiného oblečení. V případě dotazů se neváhejte obrátit na výrobce bundy, která vám ochotně pomůže. Počítejte s tím, že pro oba typy zimní bundy jsou speciální prací prostředky a prací postupy, díky kterým bundu vyperete, aniž byste narušili jejich funkční vlastnosti. Praní je však pouze jeden z procesů. Nezapomínejte na správné sušení bundy, které je od výrobce taktéž popsané. V tomto případě rozhodně platí dvakrát měř a jednou řež, protože u peřové bundy může vlivem špatné údržby dojít k nenávratnému poškození. Nemusíte však mít strach. Se správnými informace budete přesně vědět jak na to.

NABÍDKA ZIMNÍCH BUND

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Než začnete s výběrem nové zimní bundy, tak je potřeba vědět pro jakou příležitost ji chcete používat. Díky tomu se vám již začne krystalizovat typ bundy, který bude pro vás ten pravý. Při výběru je však potřeba nezapomenout na důležité vlastnosti a prvky, které by každá správná zimní bunda měla splňovat. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak vybrat zimní bundu.