Logo Logo
Jak vybrat lyžařskou bundu
  • 19.07.2021
  • lyžařská bunda

Když se příroda zabalí do bílého kabátu, tak je to nejvyšší čas pro velmi oblíbené zimní sporty. Sjezdové lyžování mezi ně rozhodně patří a rok co rok přiláká na sjezdovky či mimo ni velké davy lidí. Kromě spolehlivého a kvalitního lyžařského vybavení je třeba myslet i na kvalitní lyžařské oblečení. V tomto článku se dozvíte vše, na co myslet před koupí lyžařské bundy, abyste si den na svahu mohli užít naplno.

Lyžařská bunda

Jak vybrat lyžařskou bundu?

Nejprve si projdeme různé typy a jejich nejlepší použití. Podíváme se na jejich výhody a nevýhody a následně přejdeme k různým důležitým prvkům a střihům lyžařské bundy. Nechybí ani další rady a tipy se závěrem našeho článku, abyste pak přesně mohli ukázat na jeden z modelů a říct, že to je lyžařská bunda přesně pro Vás!

Správný typ a použití

Díky velkému množství lyžařských bund na trhu, je hlavně pro ne tak zběhlé lyžaře těžké uchovat si přehled a znát rozdílné typy lyžařských bund a jejich správné použití. V následném přehledu vám představíme 3 nejdůležitější typy, jejich použití, výhody a nevýhody:

  • Harshellová lyžařská bunda
  • Péřová lyžařská bunda
  • Lyžařská bunda 3v1

NABÍDKA LYŽAŘSKÝCH BUND

Hardshellová lyžařská bunda

Největší výhodu mají hardshellové bundy v prodyšnosti. Díky membránové technologii jsou na jednu stranu větruvzdorné a voděodolné, a na druhou stranu prodyšné, čímž napomáhají správné cirkulaci vzduchu uvnitř lyžařské bundy. V praxi to vypadá tak, že díky skvělé prodyšnosti je pot rychle odveden od těla pryč, díky čemu nemůže například při čekání na vlek nevhodně ochlazovat váš organismus a vy tak neprochladnete. O hardshellových bundách jsme psali v našem článku Softshell nebo hardshell bunda?, ve kterém naleznete spoustu užitečných tipů a rozdíly mezi hardshell bundou a softshell bundou.

Kvalitní hardshellové lyžařské bundy jsou díky použitím materiálům vysoce odolné a trvanlivé. I přes použité ochranné materiály a prvky neomezují volnost pohybu. Jelikož však nejsou nejteplejším typem lyžařské bundy, tak je velmi důležité volit správné oblečení pod bundu.

Přitom vycházíme z takzvaného cibulového principu, což v praxi znamená, že 1. vrstva (ta na těle) by měla být nejlépe v podobě termoprádla, 2. vrstva například v podobě fleecové mikiny či vesty. Hardshellové lyžařské bundy jsou optimální pro skialpinisty, freeridové lyžaře nebo sportovní lyžaře.

Výhody

  • Prodyšnost
  • Voděolnost a větruvzdornost

Nevýhody

  • Bez podšívky, a proto obecně ne příliš „teplé“

Péřová lyžařská bunda

U péřových bund se jako izolační materiál používá husí nebo kachní peří, které vás udrží i při nízkých teplotách v teple. Vyznačují se skvělým poměrem vlastností hmotnost/teplo a svou skladností. Při výběru dbejte na indikační číslo na etiketě bundy, kde najdete číslo například v rozmezí 300 až 800 CU. Jednoduše řečeno – čímž vyšší je číslo, tím je použité peří kvalitnější.

Jak je známo, peří je velmi načechrané a objemné, ale přesto se dá velmi rychle a bezproblémově komprimovat, díky čemu jsou tyto bundy velmi skladné. Tento typ lyžařských bund je velmi vhodný do chladných lyžařských středisek, nebo při střídavě intenzivních aktivitách, jelikož udrží vaše tělo během fáze odpočinku v teple a díky své dostatečné prodyšnosti zajistí dostačující odvod potu od těla.

Díky těmto vlastnostem často lidé používají své zimní péřové bundy jako lyžařské bundy. Problémem je, že často ztrácí své izolační vlastnosti a nejsou úplně voděodolné. Díky vlhkosti následně ztrácejí na výhřevnosti. Rozhodně tak dává smysl používat péřové lyžařské bundy při chladných a suchých podmínkách.

Péřová lyžařská bunda je optimálním řešením pro klasické lyžaře na svahu, kteří jinak lehce promrzají, děti a lidi, kteří svou lyžařskou bundu chtějí mimo svahy používat jako zimní bundu. 

Výhody

  • Lehká a velmi hřejivá

Nevýhody

  • Nedostatečně izoluje

Dámská lyžařská bunda Rossignol

Lyžařská bunda 3v1 (dvojitá bunda)

Obecně můžeme říct, že lyžařské bundy 3v1 jsou kombinací hardshellových se zateplovanými bundami. Mají za úkol spojovat výhody a eliminovat nevýhody obou typů bund. K výrobě se často používají materiály jako Primaloft nebo Thermoball, které mají hřejivé ale i nepromokavé vlastnosti.

Díky použití 2 bund (vnější a vnitřní bunda) se lyžařské bundy 3v1 také nazývají dvojité bundy. Vnější bunda je hardshellová, vnitřní je buď fleecová bunda nebo termobunda.

Tato bunda je ideální pro všechny, kteří chtějí spojit výhody hardshellové a péřové bundy do jednoho produktu.

Výhody

  • Voděodolná a hřejivá

Nevýhody

  • Trochu nepohodlná

Hybridní bunda

Hybridní bunda je typ bundy, která je vyrobena kombinací různých materiálů. Nejběžnější hybridní bundy se vyrábí s kombinací Gore-Tex a prachového peří. Hybridní bundy jsou mezi outdoorovými nadšenci velmi oblíbené, protože poskytují to nejlepší z obou světů: nepromokavý Gore-Tex a teplo z prachového peří. Jsou také velmi univerzální a lze je použít pro různé aktivity, jako je běžecké lyžování, sjezdové lyžování a skialpinismus.

Hybridní bundy jsou obvykle dražší než běžné bundy, ale dodatečné náklady stojí za to kvůli mnoha výhodám, které nabízejí. Jsou velmi odolné proti povětrnostním vlivům a dokážou vás zahřát v extrémních chladných podmínkách. Nabízejí také vysokou prodyšnost, a přitom izolaci ve vlhkých podmínkách. Hybridní bundy jsou obvykle velmi lehké a většina z nich obsahuje alespoň jednu kapsu, která je užitečná pro uložení malých předmětů, jako jsou klíče od auta. Více jsme se o tomto typu bund rozepsali v našem článku Co je hybridní bunda.

Použití lyžařské bundy

Tato otázka se může zdát zvláštní. Lyžařská bunda se přece používá při lyžování, ne? Je však rozdíl, jestli hledáte lyžařskou bundu na sjezdové lyžování, freeride nebo skialpinismus. Velmi podobné je to i při pro výběr lyžařských kalhot, o kterých jsme psali v tomto článku. Dnes se podíváme čište na lyžařské bundy, které jsou určené pro sjezdové lyžaře. 

Pro sjezdové lyžování jsou rozhodně vhodné tlustší bundy s kvalitní podšívkou. Musí však být prodyšné, aby dobře odváděly pot od těla pryč. Na druhou stranu musí být lyžařské bundy nepromokavé a větruvzdorné, aby optimálně chránily lyžaře před vlhkostí z venku a mrazivým větrem.

Tyto základní funkční vlastnosti jsou u lyžařských bund na sjezdové lyžování nejdůležitější, protože chrání sjezdaře při každé části své aktivity. Při sjezdovém lyžování totiž střídáte fáze námahy, kdy se tělo zahřeje, s fázemi odpočinku, kdy stojíte v řadu čekající na lanovku, či sedíte na lanovce/vleku a čekáte, až vás vyveze nahoru.

Když se při sjezdu zapotíte, tak vás musí bunda dobře chránit před protivětrem, který rychlou jízdou ze sjezdovky vzniká. Při dojezdu zas musí bunda rychle odvézt pot pryč, jinak prochladnete. Kvalitní lyžařská bunda má všechny funkční prvky vyvážené tak, aby po celou dobu panovalo pod bundou příjemné vnitřní klima.

NABÍDKA LYŽAŘSKÝCH BUND

Střih, prvky a design

Je jasné, že na designu a barevných kombinacích se určitě všichni neshodneme. Co se týče střihu a dalších prvků však existují kritéria, nad kterými byste se rozhodně měli pozastavit. Sjezdové lyžování je pohybově intenzivní sport, bunda tak nemá jen dobře vypadat, ale musí především dobře sedět. Moc upnutá bunda je nejen nepříjemná, ale nenabízí ani dostatečnou volnost pohybu.

Pokud je moc široká, tak je možná příjemná k nošení. Ale za jízdy vám může překážet, chvět se ve větru a díky většímu vnějšímu objemu bundy hůře udržuje komfortní vnitřní teplotu. Bunda tedy hlavně musí správně sedět!

Kapuce

Kdo se pohybuje v prostředí hor, ten čas od času narazí i na extrémní počasí. Je tedy důležité, aby vás zimní bunda dokázala co nejlépe ochránit před silným větrem a hustým sněžením. Jedním okem se tak pozornost směřuje i na kapuci. Ta je buď pevná součást lyžařské bundy, nebo je odnímatelná (například přes zip). Důležité však je, aby lyžařská bunda s kapucí správně seděla na hlavě, respektive lyžařské helmě.

Manžety

Dalším, velice praktickým příslušenstvím jsou protisněhové manžety. Jsou to vnitřní elastické manžety, které se nacházejí na otvorech pro ruce a pás. V těchto místech obepnou tělo či rukavice tak, že přes ně nepronikne sníh nebo studený vítr. Tyto manžety budete velmi kvitovat při jízdě v mrazivém větru či v hlubokém sněhu.

Některé modely mají ještě v rukávech vnitřní manžety s poutkem na palec. Ne všichni lyžaře toho ale využívají a je to stále spíše o zvyku samotných lyžařů.

Pánská lyžařská bunda

Zipy

Na co byste se před koupí měli rozhodně zaměřit jsou zipy. Musí být osazené a zpracované tak, aby odolávaly větru a sněhu, a přitom byly jednoduše otvíratelné i s nasazenými rukavicemi. Často mohou být kryty zakryté částí bundy. Díky materiálu, ze kterých se zipy vyrábějí, bude na dotek často studený, což v oblasti krku či brady není zrovna příjemné. Je dobré se tak dívat po bundě, která má tyto místa na vnitřní straně bundy dostatečně zakrytá.

Kapsy

Kvalitní lyžařská bunda vždy nabízí pár praktických kapes. Kdo nerad lyžuje s batohem, ten bude rozhodně kvitovat dostatek místa na skipas, energetickou tyčinku nebo třeba náhradní lyžařské brýle. Lyžařské bundy mají často praktickou kapsu na předloktí, která je pro skipasy vyloženě určená. Pak kromě klasických a náprsních kapes disponují některé bundy i multimediálními kapsami pro uchování citlivých elektronických zařízení jako telefony či sluchátka.

Ventilační otvory

Ve vaší lyžařské bundě byste neměli mrznout ani se přehřívat. Právě v případě, že stojíte celý den na lyžích mají ventilační otvory v bundě (hlavně v podpaží) cenu zlata. Hlavně v teplejších lyžařských dnech budou mít tyto otvory na vaší nové lyžařské bundě velkou zásluhu na tom, že se nebudete přehřívat. Ventilační otvory jsou často na zip.

Další rady a tipy

Následně si ještě projdeme nejužitečnější rady a tipy, které Vám můžeme k výběru, použití a údržbě lyžařské bundy dát.

Jak prát lyžařskou bundu?

Postupujte stejně jako u každé jiné zimní bundy. Následujte tedy pokyny pro péči od výrobce. Není pravdou, že péřové bundy nemůžete prát. Existují totiž pro ně speciální čistící přípravky. Ve zkratce však pár tipů:

  • Zapnout všechny zipy a suché zipy
  • Používat šetrné programy praní a doporučené speciální přípravky
  • Nepoužívat změkčovače!!!

O tom, jak správně péřovou bundu prát, sušit a pečovat o ni jsme se detailněji rozepsali v našem článku Jak prát péřovou bundu, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů ke správné údržbě o tento typ bundy, díky které dokážete podstatně prodloužit její životnost!

Co si obléct pod lyžařskou bundu?

To je opravdu velmi důležitá otázka! Prodyšná bunda vám nepomůže v případě, pokud oblečení pod bundou není také prodyšné. Otázkou je taky, jaké panuje na svahu počasí a jaký máte typ lyžařské bundy. Řídíme se však cibulovým principem oblíkání.

Doporučujeme jako 1. vrstvu oblečení termoprádlo z vlny merino, které naleznete jako dlouhé i krátké tričko (ale i jako dlouhé podvlékací krátké či dlouhé kalhoty pod lyžařské kalhoty). Oblečení z merino vlny příjemně hřeje a má funkční vlastnosti.

Na to doporučujeme fleecovou bundu, vestu či svetr. Dle typu bundy můžete variovat tloušťku této prostřední vrstvy, aby vám nebyla moc zima nebo moc teplo. Důležité je uchovat funkční vlastnosti, které napomohou udržet pod bundou správné klima a teplotu.

Musí být lyžařská bunda nepromokavá?

Ne bezvýhradně. Pro suchý sníh, který jednoduše od bundy oklepete stačí voděodolné materiály. Pokud však máte na svahu intenzivní sněžení s vlhkým sněhem, tak je velmi praktické použít nepromokavé lyžařské bundy. Nepromokavou lyžařskou bundu můžete velmi prakticky používat i jako zimní bundu na běžné nošení.

NABÍDKA LYŽAŘSKÝCH BUND

Závěr

Kdo hledá lyžařskou bundu, ten by se měl rozhodně zaměřit na její střih a funkční vlastnosti. Ta musí nabízet vašemu tělu, včetně krku a rukou, dostatek ochrany před studeným větrem a hustým sněžením. K tomu by měla nabízet zdravé množství praktických kapes, které pojmou dostatek věcí, a přitom vám při jízdě nebudou překážet. Doufáme, že vám tento článek k přesně takové bundě pomohl. Uvidíme se u dalšího článku!