Logo Logo
Jak dlouhé pádlo na paddleboard?
  • 21.08.2021
  • paddleboeard, SUP,

Na tuto otázku se ptá spousta lidí, která si chce paddleboard pořídit. Počítá se délka pádla z výšky postavy? Jsou univerzální velikosti pádel? Počítá se z délky paže? Mnoho otázek, na které odpovíme v tomto článku.

SUP pro jízdu na vodě

Jak dlouhé pádlo na paddleboard?

Správnou délku pádla na paddleboard určují 4 hlavní faktory, které si společně projdeme. Na konci článku tak budete vědět při jaké příležitosti, podmínkách a postavě zvolit správné pádlo na paddleboard.

Jak jsme již zmínili, existují 4 hlavní faktory, na kterých závisí délka pádla pro SUP:

  1. Délka paže jezdce
  2. Výška postavy jezdce
  3. Tloušťka paddleboardku
  4. Použití/užití

Pojďme si je detailněji rozebrat.

Délka paže a výška postavy

Pravděpodobně nejzřejmější roli při volbě pádla hrají výška postavy a délka paže jezdce. Logicky čím vyšší budete, tím delší musí pádlo být. Jak ale jednoduše a rychle zjistit přesnou délka pádla?

K tomu existuje jedno jednoduché pravidlo

Zvedněte a natáhněte ruce kolmo nahoru – přitom by pádlo na paddleboard mělo výškou dosáhnout k vašemu zápěstí. To znamená, že byste měli moct dlaň jednoduše položit na hrušku pádla (hlavička pádla).

Jak se hezky česky říká, jsou výjimky potvrzující pravidlo, což platí i v tomto případě. Například čím lepší je vaše technika pádlování, tím kratší SUP pádlo můžete použít. 

Pádlo na paddleboard

Vliv tloušťky paddleboardu

Dalším důležitým faktorem je tloušťka paddleboardu, respektive jak vysoko plocha boardu vyčnívá z vody. Čím výš nad hladinou na boardu stojíte, tím samozřejmě delší musíte mít pádlo. Některé paddleboardy mají snížený profil v místech, kde jezdec stojí, což by se nemělo zapomínat.

Použití / užití

Posledním faktorem při výběru pádla na SUP je jeho vlastní použití. Před koupí byste si tak měli položit otázku – k čemu a kde chci pádlo vlastně použít?

Pokud chcete například provozovat SUP surfing, tak by mělo být pádlo o něco kratší pro rychlejší manévrování. Delší pádlo by u něj bylo na obtíž a hodí se spíše pro začátečníky, kteří s tímto vodním sportem začínají.

Pokud však chcete na svém Stand up Boardu překonávat větší vzdálenosti, tak byste na délce neměli šetřit. Kdo si ještě není úplně jistý svým zaměřením jízdy na SUP, tak stále může použít naše již zmíněné pravidlo.

Pro všechny čekající na konkrétní čísla jsme sestavili menší přehled. Nicméně stále myslete na to, že jde o pocitovou věc a někomu může při některých odvětvích svědčit trochu jiné délka pádla. Obecně však platí délky pádla na SUP zmíněné níže:

Délka pádla vzhledem k typu paddleboardingu a délce trasy

Typ paddleboardingu Délka pádla
SUP surfing a krátké trasy výška postavy + cca 8 cm
Univerzál a střední trasy výška postavy + cca 20 cm
SUP dlouhé trasy výška postavy + cca 25 cm

Pokud si nejste jisti s výběrem nového paddleboardu a hledáte pár rad a tipů, tak pro vás o tom máme článek Jak vybrat paddleboard, ve kterém naleznete spoustu užitečných informací.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si ukázali hlavní faktory, které ovlivňují správnou délku pádla na SUP. Pevně věříme, že teď už víte, jak dlouhé pádlo na paddleboard si máte vybrat, abyste na svém paddleboardu mohli krájet vlny moře či užívat klidné projížďky na jezeře.