Logo Logo
Jak vybrat paddleboard
  • 18.08.2021
  • paddleboeard, SUP,

Léto je zde, je potřeba koupit paddleboard! V tomto článku se dozvíte užitečné rady a tipy, na co se před koupí paddleboardu zaměřit.

Paddleboardy nabízí spoustu zábavy

Jak vybrat paddleboard?

„Který paddleboard si mám jako koupit?“ Díky široké nabídce nemají začátečníci často na tuto otázku odpověď. Náš článek není určený pro hardcorové jezdce, ale pro nadšence, rodiny či lidi, co si chtějí sjet potok, pádlovat na jezeře nebo využít fitness výhody, které používání paddleboardu přináší. Zaměříme se na následující kapitoly:

Pevný nebo nafukovací?

Asi nejdůležitější otázka hned na začátek – pevný nebo nafukovací paddleboard? Co se týče výběru, tak mnohem širší je mezi nafukovacími paddleboardy, které jsou rozšířenější. Níže se podíváme na silné a slabé stránky obou druhů. 

Provedení

V dnešní době fungují nafukovací paddleboardy stejně tak dobře, jako jejich pevné (často těžší) protějšky. I v závodech dokážou jezdci na speciálně upravených nafukovacích boardech minimálně držet krok s pevnou konkurencí. Trik v konstrukci nafukovacích paddleboardů spočívá v tkaní a lepení tisíců vláken mezi vrchní a spodní část, což umožňuje board nafukovat pod vysokým tlakem bez strachu z deformace nafukovacího prkna.

Tato technika s sebou přináší pevnost a tuhost nafukovacího paddleboardu, která byla před pár roky ještě nemyslitelná. Speciální závodní paddleboady nebo paddleboardy na sjíždění vln jsou poslední baštou lehkých pevných paddleboardů, jelikož se při těchto disciplínách lpí na maximální tuhosti a na milimetry přesnou formu lodi. Na jezerech a potocích už však vládnou nafukovací verze.

NABÍDKA PADDLEBOARDŮ

Zacházení, skladování a přeprava

Pevné paddleboardy sice potřebují pro převoz autem střešní nosič. S trochou cviku a opakování však máte board k autu během minuty pevně přidělaný a na místě u vody stejně rychle sundaný, čímž odpadá namáhavé nafukování. Kdo však nemá garáž nebo jiné prostory pro skladování, tomu jiná možnost než nafukovací paddleboard stejně nezbyde. Paddleboardy na klidnou vodu mají mezi 3 a 3,80 m délky, což je na většinu sklepů prostě moc dlouhé. 

Nafukovací paddleboardy mají tu výhodu, že po vyfouknutí se dají jednoduše složit do velikosti batohu, díky čemu jsou velmi skladné. Přenosná taška a pumpa bývá zpravidla v základní výbavě každého nafukovací padldeboardu, jehož nafouknutí trvá 5-10 minut.

Pevný paddleboard

Správné rozměry

Jak jsme již zmínili, tento článek je hlavně pro Stand up Paddleboard nadšence, rodiny, co si chtějí užít zábavy, fitnesáky zlepšující si kondici nebo lidi, co na vodě rádi objevují nová místa. To zahrnuje jízdu po jezeře, potoku nebo na klidném moři bez vln. Zmiňujeme to z toho důvodu, že speciální paddleboardy na specifické využití mají své vlastní kategorie a rozměry.

Ke správným rozměrům paddleboardu patří i správné pádlo na paddleboard. V našem článku Jak dlouhé pádlo na paddleabord? se dozvíte spoustu užitečných rad a tipů, abyste si vybrali pádlo se správnou délkou!

Délka

Naše specifika tak rychle vymezují vhodnou délku paddleboardu. Délky většina paddleboardů se udává ve stopách a palcích. Pro rychlý přepočet je dobré vědět, že:

Převodní tabulka stop a palců na cm

1 stopa 30,48 cm
1 palec 2,54 cm

Jestliže má board tedy délku 11 stop a 2 palce (značí se 11’2’’), tak rychlým výpočtem víme, že to je zhruba 340 cm.

Desky pro začátečníky na SUP jsou obvykle v rozmezí 10’2’’ a 12’6’’. Delší loď je o něco rychlejší a lépe drží směr (můžete tak vícekrát pádlovat na jedné straně, aniž byste rychle ztratili kurz). Dále má větší nosnost, čímž je dobře využitelná pro SUP jezdce na delší tratě vozící s sebou i příslušenství.

  • Malý tip: Kdo ví, že bude používat svůj paddleboard kousek od pláže, ten bude spokojen s boardem s délkou mezi 10’2’’ a 11’2’’.

Šířka

Pro začátečníky je vhodná šířka paddleboardu mezi 32 a 34 palci. Užší paddleaboardy již dokážou být pro větší jezdce trochu vratké. Pro lepší přehled jsme pro vás připravili následnou klasifikaci dle šířky:

Tabulka šířky paddleboardů a jejich vhodné použití

Šířka Vhodné použití
63 cm / 25 palců Závodní paddleboard. Extrémně vratký, je potřeba spousta cviku ke zvládnutí správné techniky.
73,5 cm / 29 palců Sportovnější verze pro delší tratě a zkušené jezdce, kteří berou vratkost lodi jako výzvu.
89 cm / 35 palců Univerzál pro klidné delší tratě či zábavu s rodinou

Pevné paddleboardy s ostřejšími hranami bývá zpravidla stabilnější, než jejich nafukovací protějšky a z toho důvodu mohou být klidně 3-5 cm užší než v popisu výše.

Nafukovací paddleboard

Tloušťka

Většina univerzálních SUP má tloušťku mezi 10–15 cm (4 až 6 palci). 4palcové boardy jsou většinou nejlevnějšími variantami, nebo boardy pro děti. Proto tyto boardy doporučujeme lidem maximálně do 60 kg. Těžší jezdci by se rozhodně měli poohlédnout po 6palcovém boardu, který jim dodá patřičnou stabilitu.

Z SUP na WindSUP

Stand up Paddleboard je velkou zábavou ve chvíli, kdy je hladina vody klidná a panuje bezvětří. Když však začne vanout vítr, co takhle rychle přidělat plachtu a zkusit windsurfing?! Aby toto bylo možné, tak musí váš paddleboard splňovat následující kritéria:

Ukotvení paty stěžně

Pro ukotvení se používá insert, neboli jezdec, který je spojovacím článkem mezi paddleboardem a plachtou, respektive patou stěžni. 

Středový fin

Středový fin se řadí mezi větší finy a umožňuje stoupat proti větru a zabrání tak, aby vás vítr sfoukával po větru.

NABÍDKA PADDLEBOARDŮ

Závěr

Prošli jsme si základní rozdělení paddleboardů, jejich rozdílné rozměry či vhodnost použití a podívali jsme se na možnou přestavbu paddleboardu na WindSUP, který se již blíží windsurfingu. Věříme, že Vám náš článek dodal veškeré potřebné info k tomu, abyste si teď mohli vybrat správný paddleboard! Nám již nezbývá nic jiného než se rozloučit a uvidíme se u dalšího článku!