Logo Logo
Jak funguje elektrokolo
  • 08.11.2021
  • Jak funguje elektrokolo, elektrokolo,

Jedno je jasné – trh s elektrokoly roste stále rychleji. Dnes totiž naleznete elektrokola zastoupená v téměř všech cyklistických odvětvích od městských elektrokol, horských elektrokol až po skládací elektrokola. Jak vlastně elektrokolo funguje a jak moc ovlivňuje jeho jízdní vlastnosti elektromotor, baterie a další komponenty? To se dozvíte v našem článku.

Jak funguje elektrokolo

Jak funguje elektrokolo

Po krátkém zabrouzdání do historie se ihned vrhneme na vlastnosti a komponenty, které zásadně ovlivňují fungování elektrokola. Začneme elektromotorem, jehož umístění má velký vliv na jízdní vlastnosti elektrokola. Následně se podíváme na to, které komponenty mohou za plynulé zapojování asistence při šlapání a na závěr si projdeme srdce elektrokola, což je baterie. Pojďme na to!

Rychlý návrat do minulosti

Ranné náčrty a pokusy prvních elektrických motorů na jízdních kolech se datují již ke konci 19. století. Dokonce už tenkrát byly vytvořený různé prototypy jako tandemové elektrokolo, avšak na počátky komerčního využití elektrokol si museli lidé počkat až ke konci 20. století. Od té doby vývoj nabíral na rychlosti, což se projevilo ve vytvoření sekce městských elektrokol, které využívali hlavně senioři.

Výrobci elektrokol si uvědomovali velký potenciál, který v elektrokolech dřímá, nicméně bojovali s technickými obtížemi. Největší výzvou přitom bylo zajistit kompaktní velikost a vysokou kapacitu baterie elektrokola. Díky dnes široké nabídce typů elektrokol je jasné, že progres v tomto cyklistickém neodvětví rozhodně nestagnuje.

NABÍDKA ELEKTROKOL

Umístění motoru elektrokola

V obchodech naleznete hlavně elektrokola se středovým pohonem, jehož elektromotor je součást středového složení. Díky tomu nabízí velmi dobré jízdní vlastnosti a nízko položené těžiště. Středové motory využívají k pohonu elektrokola nábojovou převodovku, která je ke středové ose spojená řetězem. Toto umístění motoru elektrokola naleznete téměř ve všech typech od městského elektrokola až po horské elektrokolo.

Detailněji jsme se na toto téma zaměřili v našem článku Elektrokolo – zadní nebo středový pohon?, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů!

Druhým nejpoužívanějším typem je elektromotor na zadním kole, respektive v zadním náboji kola. Tento typ elektrokola poznáte jednoduše díky velikosti zadního náboje, ve kterém je elektromotor schovaný. Výhodou tohoto provedení je efektivní přenos síly, avšak vysoká hmotnost motoru na zadním kole negativně ovlivňuje celkové jízdní vlastnosti. Nepřítelem tohoto provedení je také možné přehřátí při táhlých stoupáních. Posledním typem je elektromotor v předním kole elektrokola. Toto provedení se však téměř vůbec nepoužívá. 

Horské elektrokolo Scott

Senzory elektromotoru

Senzory elektromotoru zaručují, že pohonná jednotka optimálně podporuje jezdce v momentech, kdy šlape do pedálů. Některé modely, jako ty od Bosch, disponují konceptem tří senzorů, díky kterým se provádí přes 1000 měření točivého momentu, frekvence otáček a rychlosti elektrokola za sekundu. Pomocí přesného měření se pak efektivně dosahuje toho, že elektrokolo vás při šlapání podporuje právě ve chvílích, kdy potřebujete. Jízda na elektrokole s tímto konceptem senzorů je tak velmi přirozená a pohodlná. 

Jak fungují senzory elektromotoru, aby poznaly, kdy při šlapání pomoci a že po dosažení rychlosti 25 km/h mají s pomocí přestat? Je to opět dáno souhrou již zmíněných senzorů. Senzory točivého momentu a senzor frekvence šlapání poznají, kolik síly vkládá jezdec na elektrokole do šlapání a jaká je frekvence šlapání. Ve spolupráci se snímačem rychlosti tak dokážou přesně regulovat asistencí motoru dle jízdní rychlosti.

Souhra komponentů

Pro co nejlepší jízdní vlastnosti elektrokola je potřeba skvělé souhry všech jeho komponentů. Od baterie, přes senzory až po samotný elektromotor musí být komponenty sehrané tak, aby výsledkem bylo efektivní, a přitom optimální zapojení asistence šlapání. Jen díky tomu dosáhne elektrokolo co nejlepších jízdních vlastností.

Zdrojem energie elektrokola je samozřejmě baterie, která zásobuje zabudovaný elektromotor. Mnoho modelů elektrokol nabízí nastavení různých úrovní asistence, čímž ovlivníte míru podpory elektromotoru a zapojení baterie. Jednoduše a velmi obecně řečeno – čím méně při jízdě zapojujete asistenci, tím déle vám baterie vydrží. Některé modely elektrokol mají zabudovaný cyklocomputer, který kromě klasických dat o rychlosti jízdy či ujeté vzdálenosti ukazuje taky množství baterie nebo nastavenou úroveň asistence.

Baterie

Již jsme zmínili baterii elektrokola, která hraje v jízdě na elektrokole nejdůležitější roli. Pokud je baterie vybitá, tak se asistence při šlapání nedočkáte. Pojďme si nyní projít prvky baterie, které velmi ovlivňují to, jak funguje elektrokolo.

Jak dlouho vydrží baterie elektrokola?

Životnost baterie elektrokola ovlivňuje mnoho faktorů. Hned prvním je vědět, jak nabíjet elektrokolo, respektive správné nabití a správné vybití baterie elektrokola. Dalšími jsou správné skladování, o kterém bude řeč v následující části našeho článku. Nesmíme zapomenout ani na správnou manipulaci a možné mechanické poškození vlivem pádu, srážky nebo vypadnutí baterie z rukou. Myslete i na to, jak vyndat baterii z elektrokola. Při vytahování a zasouvání baterie můžete poškodit její články. Obecně však platí, že se životnost baterie pohybuje mezi 500 až 700 nabíjecími cykly.

Horské elektrokolo Head

Skladování baterie

Už jsme se zmínili o tom, že správné zacházení s baterií elektrokola značně prodlužuje její životnost. Když se podíváme na ceny náhradních baterií, tak je správné skladování baterie v zimních měsících o to důležitější. V zimě se totiž zpravidla na kole nejezdí a teplota, vlhkost a další faktory jsou zásadní proto v jakém stavu naleznete baterii na jaře.

Baterie elektrokola by měla být rozhodně uskladněna v suchém prostředí, v ideální případě s teplotou od 10 do 20 °C. Jako u powerbank či baterií do mobilních telefonů – vysoké i nízké teploty bateriím neprospívají. Před uskladněním by baterie neměla být plně nabitá. Doporučujeme ji před zazimováním nabít z poloviny a co 2 měsíce zkontrolovat hladinu energie v baterii. Díky těmto pár jednoduchým krokům bude baterie vašeho elektrokola fungovat i na jaře.

Nabíjecí stanice pro elektrokola

Pokud se vám vybije baterie, tak šlapete bez pomoci. Kromě toho, že byste ji měli mít před každou jízdou nabitou je však možné nabít si ji i po cestě. S rostoucí poptávkou po elektrokolech roste taky množství nabíjecích stanic, které přehledně naleznete na této mapě. Díky tomu je možné zvýšit dojezdovou vzdálenost a délku trasy vašeho cyklovýletu, aniž byste museli zanevřít na asistenci elektromotoru.

Doporučujeme však si nabíječku pro elektrokolo vzít vždy s sebou. Nabíjecí stanice jsou totiž v různých provedeních, a ne vždy je připojení vhodné pro váš typ baterie. Pokud však vezmete s sebou nabíječku, tak vám stačí, aby v nabíjecí stanici byla zásuvka. Zpravidla tomu tak vždycky je.

NABÍDKA ELEKTROKOL

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Předtím, než vás bude zajímat, jak vybrat elektrokolo je velmi důležité vědět, jak elektrokolo funguje a jaké komponenty mají na tuto funkci přímý vliv. Jen díky tomu můžete přesně vědět, podle čeho si v případě koupi nové elektrokolo vybírat. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak na to!