Logo Logo
Jak vybrat outdoor batoh
  • 09.02.2022
  • batoh, batohy, outdoor batohy,

Vzhledem k obrovské nabídce různých druhů batohů není vůbec jednoduché vybrat si pro své účely ten správný. Vedle ruksaků na každodenní nošení najdeš batohy do práce, či outdoor batoh a těch je zase spousty dalších druhů. Už jen velikost batohu (měřena podle objemu v litrech, který batoh pojme) začíná u pár litrů s běžeckými vestami a končí až u expedičních batohů s objemem přes 100 litrů. V přehledu zůstane jen zkušený profík. Tento článek vám pomůže s výběrem a odkryje batohům karty.

Jak vybrat batoh

Jak vybrat batoh

V našem článku se budeme řídit objemem batohů a z nich vyplývající sporty a aktivity, pro které se batohy používají. Díky tomu budete přesně vědět, jaký vy potřebujete outdoor batoh. Na závěr si pak projdeme nejčastější otázky k batohům a pár praktických rad k cestování. Pojďme na to!

Malé batohy do 10 litrů

Známá fráze s malým kašpárkem a velkým divadlem se dá plynule přenést i na tyto malé batohy. Jsou to většinou speciální tašky a běžecké batohy či běžecké vesty, které však nabízí přesně tolik prostoru, kolik je v daném případě nutno. Do této kategorie se vejde i většina batůžků pro děti do školky a krátké výlety.

  • Dětské batůžky
  • Speciální batůžky
  • Běžecké vesty

BATOHY

Batohy mezi 10 a 19 litry

Batohy v této třídě se mohou velmi snadno stát vašim nejlepším přítelem. Jsou kompaktní, ale přesto nabízí dostatek prostoru pro všechno, co přes den potřebujete. Je to rozšířená kategorie, řadí se sem kompaktní cyklistické batohy, turistické nebo lyžařské batohy. Jednoduchá manipulace a dostatek místa – to jsou přednosti batohů v této kategorii.

  • Každodenní či turistické batohy
  • Kompaktní cyklistické batohy
  • Malé lyžařské batohy

Víkendové a turistické batohy mezi 20 až 29 litry

Do této kategorii patří klasické batohy pro více dnů na cestách, které zaručují vysoký komfort a jednoduchou manipulaci. Řadíme zde velkou škálu cyklistických batohu od All Mountain, přes freeridový batohy až po transalp batohy a velkou část lyžařských a lavinových batohů.

  • Turistické batohy
  • Větší cyklistické batohy
  • Lyžařské a lavinové batohy

Osprey KYTE 36 S/M NS - Turistický batoh

Trekové, alpinistické a lyžařské batohy od 30 do 39 litrů

Je naplánovaná túra naslepo, u které ani nevíte, jak dlouho bude trvat? Pak je tato kategorie batohů přesně pro vás. Batohy jsou dost velké na to, aby pojmuly dostatek věcí a dost kompaktní na to, abyste se neutahali k smrti. Do této kategorie zpravidla spadají i alpinistické batohy. Vedle toho zde najdete i objemné lyžařské batohy.

Klasické trekové batohy od 40 do 69 litrů

Kdo plánuje delší cesty, ten potřebuje hlavně dostatek místa! Batoh musí pojmout boty, oblečení, spacák, proviant a plno dalšího příslušenství. Krom hlavní části batohu má po stranách i sumky, do kterých se vkládají hlavně věci, které je třeba mít po ruce – například láhev s vodou.

Velké trekové batohy a expediční batohy od 70 litrů nahoru

Neexistuje nic většího! Ve velkých trekových batozích je potřeba mít místo pro veškeré vybavení, které bude na více týdenní či dokonce více měsíčních cestách potřeba. Batohy s objemem nad 70 litrů nabízejí dostatek místa pro delší pobyt v základním táboře a při zdolávání vysokých hor nebo při dlouhých pěších tripech.

  • Velké trekové a expediční batohy

Speciální batohy & velikosti pro ženy

Ani outdoorové batohy nezůstávají pozadu s krédem „dámy mají přednost“! Stále více výrobců konečně přichází na kloub tomu, že ženy mají oproti mužům odlišné požadavky na konstrukci batohů. Na trhu se tak čím dál více objevují batohy speciálně uzpůsobené dámské anatomii. Speciální dámské batohy tak už najdete v každé kategorii batohů.

BATOHY

Nejčastěji kladené dotazy

Pojďme si nyní projít nejčastěji kladené dotazy k batohům a jejich používání. Také u nás naleznete pár užitečných rad k cestování. Důležitá je samozřejmě také údržba batohů, a proto jsme pro vás napsali článek Jak vyprat batoh, ve kterém vám vysvětlíme správnou údržbu a čištění batohů. 

Jak velký batoh pro své dítě?

Důležitější, než velikost batohu je váha, kterou děti v batohu nesou. Níže doporučená statistika maximálních nosností.

  • děti ve školce: max 1 kg
  • do 8 let: max 3 kg
  • od 9 do 12 let: max 5 kg
  • dorost: do 7 kg

Batoh jako příruční zavazadlo v letadle

Jestliže vaše příští cesta povede do zahraničí a máte v plánu letět letadlem, tak si určitě zkontrolujte na stránkách aerolinky, jak velké můžete mít příruční zavazadlo. Každá letecká společnost má vlastní podmínky a maximální přípustné rozměry. Například u Lufthansy jsou maximální povolené rozměry příručního zavazadla v roce 2022 – 55 x 40 x 23 cm a nesmíte překročit hmotnost 8 kg. 

Cestovní batoh Osprey MERIDIAN 75 II

Jak velký batoh na lehkou turistiku?

Velikosti batohu by se rozhodně měla odvíjet od těchto faktorů – je v plánu jednoduchá trasa? Prodlouží se výlet na více dnů? V následujících bodech najdeš od nás, ke každé turistické příležitosti, užitečnou radu s výběrem správného batohu.

1 denní trasy

Kdo plánuje 1 denní výlet do hor, ten si naprosto v klidu vystačí s batohem od 15 do 25 litrů. Bude v něm dostatek místa na flašku s vodou, bufetku nebo fleecová mikina.

Vícedenní trasy

Na vícedenní túry budete s batohem od 20 do 35 litrů dobře vybaveni. Bude v něm dostatek místa pro jídlo jako adventure menu, pití, věci na převlečení atd.

Týden na horách

Tady nám už batoh do 29 litrů stačit nebude. S batohem od 30 do 39 litrů byste měli však být „v suchým triku“.

Cesta kolem světa a backpacking

Kdo plánuje více měsíční cestu kolem Světa a chce být přitom aktivní, ten se určitě nepotáhne s obrovským 70 litrovým batohem. Zkušení jedinci si tak dokážou v pohodě vyhledat různé prádelny a postačí jim tak někdy i batoh s objemem 30 až 35 litrů.

BATOHY

Závěr

Existuje nepřeberné množství batohů, a to je v pořádku! Tak si aspoň dokážete vybrat pasujícího parťáka na vaše cesty a toulky. Snad se vám článek líbil, a pevně věříme, že nyní již přesně víte, jak vybrat batoh na turistiku.