Logo Logo
Jak vybrat zimní boty
  • 01.11.2020
  • zimní boty,

Turistika v zimě? Proč ne? Každý vášnivý turista je v zimě nejspíš stejně tak často na túrách jak v létě. Přeci jen, zimní měsíce mají z pohledu přírody rozhodně co nabídnout. Zasněžená zimní krajina, prosněžené lesy, zamrzlá jezera a potoky a romantická zákoutí divoké horské přírody. Kdo v takových chvílích zůstává doma má smůlu!

Jak vybrat zimní boty?

Jak vybrat zimní boty?

Zimní krásy přírody se však samozřejmě dají vychutnat pouze s odpovídajícím oblečením. Aby nebyla zimní turistika trápením, tak jsou potřeba kvalitní zimní boty. Zrovna v tomto je odvětví je dobré výběr neponechat náhodě a v tomto článku se podíváme na to, na co při výběru myslet.

Podšívka

Určitě to znáte i z teplejších zimních zahrad. Nohy jsou první částí těla, která prochladne. Co pak teprve v zimní přírodě se spoustou sněhu a nepříjemné chladným větrem. Kvalitní podšívka je zimních bot obzvláště důležitá. Materiál podšívek je skoro stejně tak různorodý, jako samotné modely zimních bot na trhu.

Při výběru podšívky mohou turisté volit mezi syntetickými a přírodními materiály. Často se používá ovčí vlna, která nabízí skvělé izolační vlastnosti a dokáže hřát i v případě, že boty promoknou. Je to tím pádem ideálním materiálem proto, aby vaše nohy zůstaly i při velmi chladných teplotách v teple.

Pokud vybíráte dětské zimní boty, tak jsme pro Vás připravili speciální článek Jak vybrat dětské zimní boty

NABÍDKA ZIMNÍCH BOT

Voděodolnost

Jak vám pomůže optimální teplo uvnitř boty, když se z venku do ní může dostat nepříjemná vlhkost? Při výběru zimních bot tak velmi doporučujeme se zaměřit na jejich voděodolné vlastnosti. V zimě je půda často vlhká nezávisle na sněhu či ledu. Na voděodolnost by tak měl být kladen dvojnásobný důraz. Například Gore-Tex membrány přesně tuto vlastnost nabízí.

I přes voděodolné vlastnosti je důležité boty stále impregnovat, aby svrchní vrstva bot neprosákla. Až tehdy dokážete optimálně držet vlhkost mimo boty a nohy patřičně chránit.

Pokud však zvenčí boty uzavřeme, tak nedovolíme vzduchu cirkulovat, což má za následek silné pocení a s tím nepříjemnosti v podobě vlhkých noh a zápachů. Zabráníte tím výběrem bot s prodyšnými vlastnostmi, které umožní správnou cirkulaci vzduchu. Tím se dostane čerstvý vzduchu dovnitř boty a současně vlhkost z boty ven. Samozřejmě tak, aby nedošlo k prochladnutí nohy v botě.

Černé, kotníkové zimní boty

Různé typy

I u zimních bot je důležité vybírat dle použití. Zimní boty pro turistiku v přírodě by měly mít podrážku s odpovídajícím profilem, aby měly stabilitu na sněhu a volném podložím, a tím turistovi při chůzi venku nabídly dostatečnou bezpečnost. Známí výrobci mají své typy a modely podrážek, které vám přesně toto nabídnou.

Zimní bota na turistiku by rozhodně měla být kotníková. Tím se sníží pravděpodobnost vymknutí kotníku a možnost sněhu dostat se z vrchu do boty.

Pokud hledáte nové zimní boty kvůli turistice, tak jsme pro Vás máme článek Jak si vybrat trekové boty

Jestli máte zimní boty na volnočasovou chůzi do města, tak určitě můžete volit nízké zimní boty. Je však dobré myslet na kvalitní podrážku, která nabídne dostatečnou stabilitu na klouzavých povrzích.

Kombinace zimních bot a kalhot

Komu jednoduché stezky na zpevněných povrzích v zimě nestačí a potřebuje se čas od času projít i v čerstvě nasněženém prašanu, ten by měl myslet na kombinaci zimních bot a zimních kalhot. Háčky, poutka a strečové pásy pomohou utěsnit prostor mezi botou a kalhotami, aby se do nich nedostal žádný sníh.

Tento systém najdete i u kvalitních lyžařských kalhot, které těsně obepínají lyžařské boty ze stejných důvodů. Hlavně freeridoví lyžaři na to kladou velký důraz.

NABÍDKA ZIMNÍCH BOT

Závěr

S volbou správných zimních bot můžou radovánky v zimních měsících pořádně začít! Ať už na zimní turistiku nebo procházku po městě – se zimními botami z našeho katalogu se neztratíte!