Logo Logo
Koloběžka nebo kolo
  • 16.07.2022
  • koloběžka, kolo,

Kolo i koloběžka patří mezi velmi oblíbené vybavení, které se používá jak na volnočasové aktivity, tak jako flexibilní dopravní prostředek do městské zástavby. V našem článku se podíváme na výhody a nevýhody obou kola i koloběžky a v různých bodech si je porovnáme.

Kolo nebo koloběžka

Koloběžka nebo kolo

Nejprve se podíváme na zdravotní aspekt a které vybavení je pro vás lepší. Následně se mrkneme na náročnost údržby obou dopravních prostředků, cenový rozdíl a další aspekty, které byste před volbou koloběžky nebo kola měli rozhodně vědět. Pojďme na to!

Zdraví a fitness

Jízda na kole a koloběžce je vhodná zejména pro ty, kteří chtějí zlepšit svou kondici a zdraví. Koloběžka je vhodná pro lidi, kteří mají problémy se zády, protože pomáhá udržovat správnou rovnováhu. Kolo je vhodné pro lidi, kteří chtějí zhubnout, protože je to vynikající způsob, jak spalovat kalorie. Kolo také pomáhá posilovat svaly a kolena.

Pokud chcete pracovat na své kondici a zlepšit své zdraví, je důležité, abyste si k tomu vybrali správný prostředek. Jízda na kole nebo koloběžce je skvělý způsob, jak se pohybovat a zároveň si udržet dobrou kondici.

Pokud chcete na kole nebo koloběžce jezdit bezpečně, měli byste si pořídit správné ochranné vybavení. Například, pokud budete jezdit na kole, měli byste si pořídit helmu a oblečení s reflexními prvky. Pokud budete jezdit na koloběžce, měli byste si pořídit chrániče kolen a loktů. Je důležité si uvědomit, že i když máte správné ochranné vybavení, existuje stále riziko, že se zraníte. Proto je důležité jezdit opatrně a dodržovat pravidla silničního provozu.

Co se týče kola, tak se skládá z více komponentů a pohyb na něm je velice odlišný. Bolesti a zdravotní problémy tak nemusí přijít nutně například z pádu, ale taky ze špatně nastavených komponentů kola, jako sedla, řídítek či velikost rámu. V našich článcích Jak nastavit posed na kole a Bolest zad, kolen a hýždí na kole? Pár rad a tipů co změnit se dozvíte spoustu užitečných informací, díky kterým těmto problémům předejdete.

KOLOBĚŽKY

Údržba

Koloběžka je na údržbu a čištění jednodušší než kolo. Kolo obsahuje řadu komponent, které je nutné udržovat v čistotě a správném funkčním stavu, např. ráfky, brzdové destičky, řetěz apod. Naopak koloběžka se čistí snáze, protože nemá tolik částí, které je třeba udržovat v čistotě. Kromě toho jsou pro údržbu a čištění koloběžky určeny speciální čističe, které jsou na trhu k dostání.

Nevhodnými prostředky pro čištění kola jsou vysokotlaké čističe, které mohou poškodit ráfky a další komponenty. Stejně tak by se nemělo používat agresivních čisticích prostředků, protože by mohly poškodit lak na rámečku kola nebo brzdové destičky. Při čištění koloběžky je třeba dbát na to, aby se čistilo pouze tělo koloběžky, nikoli brzdové destičky. Pokud je potřeba čistit brzdové destičky, vyjměte je z koloběžky a očistěte je samostatně.

Pokud chcete své kolo nebo koloběžku udržovat v perfektním stavu, doporučujeme pravidelně je čistit a kontrolovat. Jestliže zjistíte, že některá část kola nebo koloběžky je poškozena, vyměňte ji co nejdříve. Tím zajistíte bezpečnost svého vybavení a také to, že se vám bude dobře jezdit.

Yedoo TREXX Koloběžka

Cena

Obecně se dá říct, že kolo je dražší než koloběžka, samozřejmě však záleží na typu a modelu koloběžky, či kola. Určitě bude rozdíl, pokud si budete chtít vybrat celoodpružené horské kolo či jednoduché městské kolo. To samé platí u koloběžek a rozhodně bude cenový rozdíl, zda si budete chtít vybrat freestyle koloběžku, městskou koloběžku nebo profi sportovní koloběžku s velkým předním kolem. Jsou však další vstupní náklady, které byste neměli před koupí a během užívání opomenout. Bude se hlavně jednat o položky údržby, protože jak jsme již zmínili – správná údržba velmi prodlouží životnost vašeho vybavení.

Pro pravidelnou údržbu kola či koloběžky budete potřebovat následující:

  • kartáč na čištění rámu
  • kartáč na čištění řetězu
  • olej na řetěz
  • lepidlo na plášť

Cena těchto předmětů se pohybuje od 100 do 500 Kč. Pokud tedy budete chtít své kolo nebo koloběžku pravidelně udržovat, je potřeba s tím počítat.

Na trhu je také dostatek příslušenství, které se prodává spolu s kolem či koloběžkou. Mezi nejčastěji se prodávanými předměty jsou:

  • světla
  • zrcátka
  • brašny na kolo
  • tachometr
  • stojan na kolo

Cena takového příslušenství se pohybuje od 100 do 4 000 Kč, takže je potřeba s tím také počítat. Samozřejmě nesmíme zapomenout na ochranné prostředky jako helmy, chrániče a další. To jsou všechno položky, na které není radno před koupí kola či koloběžky zapomenout.

Rychlé a flexibilní ve městě

Kolo a koloběžka jsou pro jízdu ve městě dvěma z nejlepších dopravních prostředků, přičemž oba mají své výhody a nevýhody.

Kolo je flexibilnější, protože můžete na něm jednoduše přejíždět více terénních nerovností a obecně na ni dosáhnete vyšší rychlosti. Pokud však ve městě nejsou cyklotrasy, tak jste s kolem odkázáni na silnici, na které se stáváte dopravním prostředkem podléhajícím předpisům jízdy na pozemních komunikacích. Jestliže tedy natrefíte na červenou, tak budete muset chtě nechtě čekat na zelenou.

Na koloběžce se nedosahuje takových rychlostí, avšak její domov jsou chodníky, díky čemu si můžete zjednodušit a často zkrátit trasu dle své potřeby. Případně, že potřebujete něco v obchodě, tak většinou koloběžku velmi jednoduše složíte a vezmete ji s sebou. Horší však je, pokud vás čeká jízda do kopce či náročnější terén. V tom jsou rozhodně nevýhody koloběžky.

KOLA

Transport a skladování

Koloběžka má oproti kolu tu výhodu, že je lehčí a snadněji se s ní manipuluje. Je také obecně levnější než kolo, což jsme již zmínili. Nevýhodou koloběžky je ale její nestabilita a omezená vzdálenost, kterou lze na ni urazit. Respektive je obecně řečeno kratší než vzdálenost, kterou dokážete urazit na kole.

Co však velmi hraje pro koloběžku je její nízká hmotnost a jednoduchá manipulace. To platí hlavně tedy pro městské koloběžky. Potřebujete do obchodu, přeplněného MHD nebo uskladnit svůj dopravní prostředek do skříňky? To jsou hlavní důvody, proč jsou například městské koloběžky tak oblíbené. Koloběžku jednoduše rozložíte a složíte.

Závěr

Pokud si tedy chcete koupit dopravní prostředek, zvažte své potřeby a možnosti. Pokud potřebujete pouze občas a na krátké vzdálenosti, mohla by pro vás být lepší volbou koloběžka. Pokud ale potřebujete dopravovat větší náklad nebo na delší vzdálenosti, kolo by pro vás bylo lepší volbou. Kolo je také lepší volbou, pokud chcete zvýšit svou fyzickou aktivitu. Ať už se rozhodnete pro kolo či koloběžku, tak si jízdu na obou rozhodně užijete!