Logo Logo
Rozdíl mezi jarním a letním softshellem
  • 20.07.2022
  • softshell,

Softshell je velmi oblíbenou látkou či materiálem používaným pro mnoho druhů převážně sportovního oblečení. Jeho předností jsou lehkost, prodyšnost a voděodolnost, avšak i mezi softshellovými výrobky existují rozdílné vlastnosti, které se mohou lišit použitím, respektive pro které roční období jsou softshellové výrobky určené. Přesně proto se v našem článku podíváme na rozdíly mezi letním a jarním softshellem.

Rozdíl mezi jarním a letním softshellem

Rozdíl mezi jarním a letním softshellem

Nejprve si projdeme, co vlastně softshell je a jaké jsou jeho vlastnosti. Následně už přejdeme na rozdílné provedení a vlastnosti jarního a letního softshellu, jaké jsou jeho hlavní využití a zda se dá říct, jestli je lepší jarní nebo letní softshell. Pojďme na to!

Co je to softshell

Softshell je typ látky vyrobený z různých materiálů, z nichž nejběžnější je nylon a polyester. Obvykle je odolný proti větru a vodě, takže je ideální pro použití v různých povětrnostních podmínkách. Softshellové materiály jsou také docela prodyšné, což z nich dělá oblíbenou volbu pro aktivity, jako je turistika a lyžování. Softshell není jediným materiálem, kterou se s oblibou používá pro sportovní oblečení. V našich článcích Softshell nebo hardshell bunda? a 3 rozdíly mezi fleece a softshell bundou jsme si srovnali rozdíly softshellu s dalšími materiály.

SOFTSHELL OBLEČENÍ

Rozdílné provedení

Při výběru softshellového oblečení je třeba zvážit, zda se chceme v letních měsících oblékat do lehčího a prodyšnějšího modelu, nebo zda se přikloníme k teplejšímu jarnímu softshellu. Letní softshellové oblečení je určeno pro teploty nad 15 °C a je vyrobeno z materiálu, který odvádí pot. Jarní softshellové oblečení má teplejší vrstvu a je určeno do teplot pod bodem mrazu. Rozdíl mezi jarním a letním softshellem je v provedení a střizích.

Letní softshellové oblečení je často volnějšího střihu, což umožňuje lepší ventilaci. Jarní softshell je těsnějšího střihu a má vycpávky z teplého materiálu, který dodatečně izoluje tělo. Letní softshellové oblečení má často kapsy na zip, které se hodí na drobnosti, jako jsou klíče nebo telefon. Kapsy na jarní softshellové oblečení jsou obvykle větší a umístěné na hrudi, což umožňuje snadný přístup k dalším vrstvám oblečení.

Rozdíl mezi jarním a letním softshellem je také ve vzoru. Letní softshellové oblečení má často jednoduchý design bez zbytečných elementů. Jarní softshellové oblečení má často výraznější vzory, které pomáhají při orientaci v terénu. 

Craft GLIDE FZ Dámské celopropínací softshellové kalhoty

Využití

Jarní softshellové oblečení je určeno spíše pro aktivity v přírodě, jako jsou outdoor, lyžování nebo cyklistika. Je lehké a skladné, takže se snadno přenáší. Letní softshellové oblečení je určeno hlavně pro sporty, jako je tenis, plavání či běh. Je odolnější proti větru a dešti a navrženo pro teploty do 30 °C. Kromě bund naleznete taky softshellová trička, či softshellové kalhoty. Pokud zrovna jedny hledáte pro své děti, tak vám doporučujeme náš článek 5 tipů na softshellové kalhoty pro děti.

Je softshell vodotěsný?

Dnes se softshellový materiál využívá převážně pro outdoorové aktivity, ale jeho vlastnosti ho činí vhodným i pro jiné účely. Jedna z nich je ochrana proti vodě. Proto se ptáte, zda je softshellový materiál vodotěsný. Odpověď na to je samozřejmě kladná. Výrobci softshellového oblečení garantují jeho vodotěsnost do určitého vodního sloupce. Pokud tedy hledáte oblečení, které by vás chránilo před deštěm, softshell je ideální volbou.

Jinou důležitou vlastností softshellu je prodyšnost. Díky tomu, že je softshell elastický a pružný, dokáže se materiál přizpůsobit tělesnému tvaru a poskytnout tak optimální prodyšnost. To znamená, že softshellové oblečení vás nezahřeje, ale nebude vám ani dělat potíže s dýcháním pokožky. Proto je softshell ideální volbou na jarní i letní období.

Pokud tedy hledáte oblečení, které vás ochrání před větrem a deštěm, ale zároveň vám nebude dělat potíže s dýcháním pokožky, softshell je ideální volbou. Jeho elastičnost a prodyšnost ho činí vhodným na jakékoliv roční období.

Jarní nebo letní softshell?

Softshell je vhodný na různé typy aktivit, a proto se jedná o výbornou volbu pro jarní i letní měsíce. Jak jsme již zmínili, jarní softshell je ideální pro turistiku, cykloturistiku nebo jiné outdoorové aktivity, kde oceníte jeho lehkost a prodyšnost. Letní softshell je určený spíše pro sportovní aktivity, jako jsou například běh či jiné sporty, kde vás ochrání před sluncem a horkými paprsky. Kromě toho je letní softshell obvykle lehčí a prodyšnější než jarní softshell.

SOFTSHELL OBLEČENÍ

Závěr

Takže na závěr – pokud se ptáte, který softshell je lepší pro jaro nebo léto, tak to opravdu záleží na tom, jaký typ aktivity chcete s ním provozovat. Jestliže se chystáte na turistiku či cyklistiku, pak vám bude vyhovovat jarní softshell. Pokud plánujete spíše sportovní aktivity, které jsou vystaveny intenzivnímu slunci, pak je lepší volbou letní softshell. Aby mělo jakékoliv softshellové oblečení co nejdelší životnost, tak je důležitá správná péče. V našem článku Jak prát softshell jsme se na toto téma detailně zaměřili.