Logo Logo
Jak si vybrat outdoor bundu?
  • 09.02.2022
  • outdoor bunda, outdoorová bunda, péřová bunda, softshellová bunda, hardshellová bunda, softshell bunda,

Na outdoorovou bundu je kladeno množství požadavků, a to především dle venkovních podmínek a účelu užití. Musí v nich být teplo na tripu v tuhé zimě, musí být nepromokavá při deštivém počasí, nesmí šustit a nejlépe být vybavená maskováním například pro lovce či přírodovědné fotografy a všechny musí být rozhodně prodyšné. Aby jedna bunda splňovala všechny podmínky už tak extrémní palety outdoorových sportů a aktivit je nemožné. V tomto článku vám poradíme a pomůžeme se správným výběrem.

Jak vybrat outdoor bundu

Jak vybrat oudoorovou bundu

Před výběrem je velmi důležité vědět, k jaké aktivitě si chcete outdoor bundu vlastně koupit? Hledáte turistickou bundu na léto, lehkou cyklistickou bundu nebo zimní bundu? Na začátek si tedy projdeme jednotlivé typy bund, podíváme se na jejich vlastnosti, rozdíly a silné stránky. Následně se přesuneme k velmi důležitým (a často zapomínaným) faktorům, na které byste měli před výběrem nové outdoor bundy. Na konci článku tak budete přesně vědět, jak vybrat outdoorovou bundu.

Typy outdoorových bund

Na trhu naleznete širokou nabídku outdoorových bund, které mají velmi rozdílné vlastnosti. Projdeme si nejzákladnější typy outdoor bund, jejich vlastnosti, silné stránky a použití, ke kterému jsou specializované.

Péřová bunda

Péřové bundy přezdívané též „péřovky“ využijeme hlavně v zimě. Co zahřívá v zimě vodní ptáky (ty lítající!) funguje i u lidí? Rozhodně! Tento přírodní produkt nabízí velmi dobrou tepelnou izolaci a těší se tak velké oblibě.

Velkou nevýhodou těchto bund je však jejich citlivost na vodu a následná údržba. Pokud se peří namočí, tak má tendenci hrudkovatět a ztrácí tak své izolační schopnosti. Do deště tuto bundu tedy nedoporučujeme, i když už na deštivé počasí je tento typ bundy až moc teplý. Voda se může vsakovat i zevnitř. Peřové bundy tak nejsou ani optimální pro nošení při sportech, u kterých se vyloženě potíte. Když však víte, jak o péřovou bundu pečovat, tak z ní bude váš nejoblíbenější parťák například v podobě lyžařské bundy. Přesně proto u nás naleznete článek Jak prát péřovou bundu, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů k praní a údržbě.

OUTDOOROVÉ BUNDY

Fleecová bunda

Materiálově je fleece směsí polyesteru (z části se užívají i recyklované plastové láhve) a bavlny. Tento materiál byl vyvinut teprve v roce 1979 a přesvědčil díky zvláště vysoké tepelné izolaci, lehkosti, dobrým odváděním vody, robustností a rychleschnoucím vlastnostem. K tomu se fleecové bundy příjemně nosí, jsou prodyšné a nenáročné na údržbu. Fleecová bunda je tak skutečným všeumělem pro turistiku, cyklistiku, sportovní lezení nebo prostě jen k sezení na zahradě, když přijdou chladnější večery.

Problémem je, že nejsou voděodolné a větruvzdorné. Existuje i podezření, že při každém praní se z této bundy uvolňují mikročástice, které čističky odpadních vod nedokážou ve svých filtrech zachytit. Další na řadě je softshellová bunda, kterou jsme si u nás již srovnali v našem článku 3 rozdíly mezi fleece a softshell bundou.

alomon AGILE SOFTSHELL JKT M 2XL - Pánská softshellová bunda

Softshellová bunda

I když jen naťuknete téma moderní sportovní a volnočasové bundy, tak se stěží vyhnete zmínce o softshellu. Softshellové bundy jsou zpravidla velmi lehké a jsou vhodné, dle počasí, jako prostřední či vnější vrstva u cibulového principu.

Vnější vrstva je relativně odolná vůči vodě, větru a znečištění a chrání tak při lehčích srážkách. Díky tomu se vnitřní vrstvy mohou zaměřit na izolační vlastnosti. Samozřejmě musí být prodyšné. Poddajný materiál se velmi dobře a pohodlně nosí. Takový všeuměl světa outdooru a i naším nejoblíbenějším typem outdoorových bund. Pro co nejdelší prodloužení její životnost je však potřeba vědět, jak se správně o softshellové oblečení starat. Přesně to naleznete v našem článku Jak prát softshell.

Není to však bunda do nějakých extrémů. Při dlouhotrvajícím dešti byste měli již sáhnout po hardshellové bundě. V zimě je dobré nic nepodceňovat a přidat další teplejší vrstvu. Pokud nevíte rozdíly mezi hardshell a softshell bundou, tak pro vás máme článek Softshell nebo hardshell bunda?

Pláštěnky / Hardshell

Asi každý už měl na sobě někdy klasickou pláštěnku. Nejsrandovnější v tom jsou asi děti ve školce. Pláštěnka větší jak oni, malé gumáčky a jde se ven za každého počasí! I dospělí najdou uplatnění pro pláštěnky. Hodí se kdekoliv, kde začne vydatně pršet, ať už jste v přírodě nebo na festivale. Tady se dostáváme k hardshellu a budeme velmi struční. Je to, de facto, prodyšná pláštěnka.

Pláštěnka sice nepropustí žádnou vlhkost k nám, stejně tak ale nepropustí žádnou vlhkost od nás. Vlastně dopadnete vždy stejně. Čím déle jim máte, tím hůř. Po chvíli nošení se z vás stane mobilní sauna, jelikož vlhkost, která se tvoří díky teplu, potu a samotné vlhkosti vzduchu, nemá šanci se odvést pryč. Tady vedou nepromokavé hardshellové bundy, jak se říká, o parník. Nejsou sice tak prodyšné, jako softshellové bundy, ale oproti pláštěnce se v ní můžete mnohonásobně déle pohybovat, aniž byste cítili pocit, že se vaříte zevnitř.

Bunda 3v1

Naprostým univerzálem v outdoorových bundách je funkční bunda 3v1, která se skládá z více bund dohromady. Vnější bunda je lehká a díky membráně vodotěsná, větruvzdorná, a přitom prodyšná. Vnitřní bunda je tvořena fleecovou bundou, která je k vnější bundě připevněna knoflíky nebo zipy. Díky tomu vám vznikne bunda 3v1, protože kombinací obou bund vám vznikne větruvzdorná, vodotěsná a teplá zimní bunda.

Hybridní bunda

Velice zajímavou variantou ve světě outdooru je hybridní bunda, která nejčastěji nalézá použití v zimních měsících. Skládá se z prodyšné podšívky, chránící proti chladu a vnější voděodolnou a větruvzdornou vrstvou. K funkčním vlastnostem můžete přiřadit další důležitou výhodu, a to je vysoká elasticita, díky čemu nabízí tento typ bundy velkou volnost pohybu. Využití nalézá hlavně u zimních sportů jako sjezdové lyžování, běžecké lyžování či snowboarding, avšak je oblíbená také pro cyklistiku či běh. Více jsme o ní psali v našem článku Co je hybridní bunda.

Bonus – Lovecké bundy

Ať už jste na lovu zvěře nebo pouze jejich fotek, určitě myslíte na tyto dvě věci – hlučnost a maskování. Pro tyto aktivity byly vyvinuty speciální „tiché“ outdoorové bundy s přírodními maskovacími mustry. Problémem je jejich funkčnost. Je to něco za něco. Výrobci těchto bund jsou velmi omezeni požadavky zákazníků na co nejmenší hlučnost. Tak není jednoduché vybrat materiál, který by nebyl hlučný a byl hoden nazývat se funkční outdoorovou bundou.

OUTDOOROVÉ BUNDY

Kritéria výběru outdoor bundy

Prošli jsme si, jaké naleznete na trhu typy outdoorových bund. Přichází tedy čas na to podívat se na důležité, a často zapomínané faktory, na které by se mělo při výběru nové outdoor bundy myslet. Pojďme na to!

Kapsy

Rozhodně důležitým prvkem každé outdoorové bundy jsou kapsy, ve kterých můžete mít důležité příslušenství a vybavení ihned po ruce. Dbejte na tom, aby prostorné kapsy byly ve vnější i vnitřní části bundy. Jestliže potřebujete mít po ruce GPS navigaci nebo mobil, tak je nepraktické mít větší kapsy jen uvnitř bundy a pro každé schování zmíněného vybavení kvůli tomu rozepínat bundu.

Kapsy by měly být určitě uzavíratelné, v nejlepším případě na zip. Všechny zipy, knoflíky či jiné otvory by měly být kryté částí bundy tak, aby do kapes nemohla vniknout voda. K čemu by vám byla nepromokavá bunda, kdyby se dovnitř dostala vlhkost skrz kapsy? V takových kapsách byste citlivou elektroniku rozhodně uchovávat neměli.

Odlo WOMEN'S HARDSHELL JACKET AEGIS modrá XS - Dámská bunda

Zipy na bundy

Už jsme je zmínili u kapes – u zipů je několik zásad, na které by se mělo myslet. Hned první je praktičnost. Hlavně v zimě totiž nosíte rukavice, se kterými může být otevírání zipu trochu krkolomné. Je tak důležité mít na zipu dostatečně velkého jezdce, kterým můžete jednoduše manipulovat pomocí jedné ruky i s nasazenými palčáky. Někteří výrobci přidávají k zipům praktické šňůrky, které jdou jednoduše uchopit.

Krycí pás zipu by měl být na vnější straně outdoorové bundy. Zejména u softshellové bundy je často pod zipem, aby nepropouštěl vítr. To má však tu nevýhodu, že tím pádem nechrání zip před vlhkostí. Odborně se nepromokavému zipu říká zátěrový zip. Perfektní jsou krycí lišty neb pásy, které se k bundě připevňují knoflíky.

Obecně můžeme říct, že oboustranné zipy s 2 jezdci jsou mnohem praktičtější než jednosměrné zipy. Příkladem může být lehce větrné počasí, kdy máte s oboustranným zipem možnost otevřít si současně otevřít bundu nahoře i dole a nechat střed bundy zapnutý, díky čemu vám bunda ve větru nevlaje. Minimálně horní konec zipu by měl být na vnitřní straně bundy prošívaný. Hlavně v zimních měsících je pocit chladného, kovového (i plastového) zipu dotýkajícího se vaší brady nebo krku velmi nepříjemný.

Reflexní prvky

Měly by být základním prvkem každé bundy. Reflexní prvky jsou velmi důležité hlavně v případech, pokud chcete být viděni ve tmě například jedoucím autem (samozřejmě musí mít auto zaplá světla). Dosah odrazu světle od reflexních prvků se různí a například pokud jdete podél silnice, tak vám reflexní prvky s dosahem odrazu 20 metrů nebudou stačit.

Reflexní prvky na bundě mohou být zakryty například batohem a je potřeba na to myslet. Doporučujeme tak v případě koupi batohu myslet i u něj na reflexní prvky. Pokud zrovna outdoorový batoh hledáte a nevíte, podle čeho si vybrat, tak pro vás máme článek Jak vybrat batoh.

Kapuce

Také kapuce je důležitým prvkem outdorové bundy, která vás chrání před deštěm, ale i větrem. Jistě to znáte například z hor, na kterých může sice panovat nádherné počasí, ale je strašně větrno. Mnoho bund nabízí kapuce s možností nastavení velikosti. Nejčastěji pomocí suchého zipu v přední části bundy nebo stahovacím, elastickým pásem.

Kapuce jsou k bundě nejčastěji přidělané na suchý nebo klasický zip. V případě potřeby je tak možné kapuci sundat a například schovat do batohu. Některé outdoorové bundy nabízí i kapuce s kšiltem, které zabraňují tomu, aby vám déšť stékal po kapuci do obličeje.

Pokud hledáte lyžařskou bundu, tak by kapuce měla být tak velká, aby se dala přetáhnout přes lyžařskou helmu. U kapuce pro lyžařskou bundu by však rozhodně měla být možnost nastavit její velikost. Moc volná nebo moc upnutá kapuce vám nenabídne dobré termoregulační podmínky. Kapuce by měla být tak utažená, aby se kolem ní mohla vytvořit vzduchová vrstva, která vás bude zahřívat. Aby se v kapuci teplo udrželo, tak jsou její okraje často vybaveny částmi z plyše nebo kožešiny. Detailněji jsme se na lyžařské bundy, její střihy a vlastnosti zaměřili ve článku Jak vybrat lyžařskou bundu.

Švy funkčních bund

Švy outdoorové bundy musí být stabilní a pružné. K tomu musí být řádně zpracovány, tj. pevně – nejlépe dvakrát prošité. Pokud mají být vodotěsné, musí být také svařovány. To se obvykle provádí pomocí plastové vrstvy, která je umístěna pod našitou vnější tkaninou. Bez svařovaných švů nebude outdoorová bunda nikdy vodotěsná.

OUTDOOROVÉ BUNDY

Závěr

Ultralehká bunda, která se velmi příjemně nosí, je nepromokavá a nepropouští vítr? Jo, tak přesně taková bunda neexistuje. Každá bunda je vhodná na určitě venkovní podmínky. Co se týče poměru sport/funkčnost je nejvyrovnanější typem bundy pravděpodobně shoftshellová bunda. Jak jsme již zmínili, je to taky našim nejoblíbenějším typem bundy a tento fakt ho jen potvrzuje. Snad jsme vám pomohli vybrat si správnou bundu na vaši outdoor aktivitu – s námi se neztratíte!